Witam!!
Pierwszy post ale nie pierwsze Audi
Z góry proszę o wyrozumiałość jeśli zrobiłem coś nie tak
Od jakiegoś czasu w moim TDi pojawił się problem drżenia na biegu jałowym (występowało to wcześniej ale w zdecydowaniu mniejszym stopniu i problem nasilił się w trakcie ostatniej zimy), wygląda to następująco:
Po zapaleniu na zimnym silnik mocno drży aż słychać niektóre z plastików i czuć to na fotelu, po lekkim dodaniu gazu tego nie ma, na ciepłym silniku objawy są podobne ale w mniejszym stopniu. Dodam, że wymieniłem jedną z poduszek silnika (był wyciek) ale drżenie dalej te same, filtry nowe, silnik nie kopci przy zapalaniu czy przy przyśpieszaniu, zapala wzorcowo zimny i ciepły, dynamika i przyśpieszenie ok, w czasie jazdy drżenie nie występuje, obrotomierz na biegu jałowym stoi równo i nie faluje, brak błędów na kompie. Sugerowano mi problem z dwumasą ale jak dla mnie problem tkwi w czym innym.
Zrobiłem diagnostykę Vagem i proszę o analizę, ja niestety nie znam się na tym i ciężko mi cokolwiek wywnioskować. Czytałem wiele tematów na forach ale żaden z problemów użytkowników nie generował dokładnie takich samych objawów
Bardzo proszę o pomoc
Pomiary robione na rozgrzanym silniku.
https://zapodaj.net/7fa7212427f98.jpg.html