Sprawa rozwiazana. Powodem problemow byla tak jak przypuszczalem przerwana wiazka przewodow w prawym slupku drzwi. Kolejnym problemem byla bezsensowna funkcja SAFE zakodowana w sterowniku komfortu przez niemieckich inzynierow, ktorzy nie przewidzieli takiej sytuacji jak moja. W zamkach drzwi sa dwa silniki - jeden silnik zamyka zamek, drugi aktywuje funkcje SAFE blokujac zamek przez co nie mozna otworzyc drzwi z zewnatrz i od wewnatrz (jedynie przyciskiem pilota badz przelacznikiem w boczku drzwi kierowcy). Przypuscmy sytuacje w ktorej sterownik komfortu jest zakodowany z funkcja "bezpiecznego" zamykania powyzej 15km/h, mamy rozladowana baterie w pilocie a przycisk przestaje dzialac bez powodu (zreszta jak to w AUDI czesto bywa z kazdym podzespolem po kolei) jedynym rozwiazaniem jest wybicie szyby. Zakladajac dalej dodajmy pozar to scenariusz kazdy sobie napisze. Jezeli chodzi o kodowanie modulu komfortu tutaj jest to opisane:
http://www.vagclub.pl/kodowanie-modulu-komfortu-audi-a4-t1947.htmlMialem duzo szczescia, po umyciu auta na myjni bezdotykowej zamek drzwi zaskoczyl i odblokowal sie. Do przewodow w slupku musiala dostac sie woda ktora polaczyla przetarta wiazke. Czysta woda h2o nie przewodzi pradu, ale z dodatkami chemicznymi jak wosk czy inne nablyszczacze juz tak.
Szukajac pomocy natrafilem na wiele artykulow z podobnym problemem. Wiekszosc pisze o uszkodzeniach sterownika komfortu, ponoc dostaje sie tam woda i wilgoc, ale w moim przypadku nie dzialal tylko jeden zamek wiec postanowilem sprawdzic przewody biegnace do silownika zamka. Zdemontowalem schowek (5 srub, 3 u gory, 2 pod spodem, klucz 8), plastiki maskujace slupek, rozlaczylem kostke ktora laczy przewody z kabiny do drzwi i zobaczylem cos takiego :

Zasniedziale piny w kostce ktore pewnie najlepiej nie przewodzily, poza tym idac dalej w kierunku drzwi pokruszone przewody :

Kostke postanowilem pominac wiec ja odcialem, zasniedziale przewody poucinalem az do miejsca w ktorych byly zdrowe, przedluzylem wiazke lutujac ja do wiazki w kabine (moznaby sie pobawic w fabryczne rozwiazanie zamawiajac kostke w ASO ale ja nie mialem na to czasu). Calosc zaizolowana i zabezpieczona przed ponownym przecieraniem badz woda z zewnatrz.

Poki co wszystko dziala i mam nadzieje ze nie przestanie.