.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.sie.2022 13:43:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL Diesel] Zasilanie diesla olejem roślinnym - instalacja
PostNapisane: 29.paź.2006 16:43:06 
Użytkownik

Dołączył(a): 23.sie.2006 20:33:43
Posty: 90
Lokalizacja: LKR
Witam!
W związku ze zrównaniem się cen benzyny i oleju napędowego postanowiłem obniżyć koszty przejazdu i zainstalowałem w B4 Avant 1Z instalację dwuzbiornikową na olej roślinny. Instalacja jest juz zamontowana w samochodzie od tygodnia i w miarę możliwości będe starał się umieszczać tutaj swoje spostrzeżenia. A teraz trochę informacji na temat elementów tej instalacji. Podgrzewacz 10 płytowy wraz z elektrozaworami trójdrożnymi zakupiłem w niemczech

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf2 ... ecdfe.html

zbiornik w koło zapasowe 57litrów z wielozaworem dostałem w prezencie od gazowników, wyciąłem w nim otwór na wlew a gwint wspawałem z trójnika 2". Korek wlewu pochodzi z beczki 200litrowej dodatkowo zamocowałem na nim bagnet do sprawdzania ilości OR wyskalowany na 50litrów

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9aa ... 12914.html

filtr paliwa kupiłem na giełdzie za 20zł jest to filtr purfluxa, był wykorzystywany m.in. w polonezach. Jest on z pompką membranową i podgrzewany jest cieczą z układu chłodzenia. Wyżuciłem z niego jedynie termostat, który ograniczał przepływ cieczy, dodatkowo wykonałem na niego izolację

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbb ... 9d688.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12b ... 0a345.html


Instalację zamontowałem w samochodzie wg poniższego schematu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/994 ... 99027.html

zbiornik osadziłem we wnęce koła zapasowego i zaizolowałem pianką montażową

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a61 ... bccef.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e09 ... 25b27.html

przewody fi10mm dla zasilania i fi8 dla powrotu poprowadziłem wewnątrz auta pod plastikowym progiem po stronie kierowcy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9cb ... cd164.html

rozmieszczenie pozostałych elementów

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/71b ... 8ab71.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78a ... 7da43.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd1 ... 66a8d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/336 ... e04ca.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5a ... be699.html

dodatkowo zainstalowałem termometr cyfrowy który pokazuje temp zewnętrzną, temp oleju podawanego do pompy wtryskowej, napięcie akumulatora, godzinę, datę i w okresie od października do końca lutego przypomina o włączeniu świateł mijania

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86a ... 502fc.html

Jak narazie zrobiłem na tej instalacjii ok 500km i nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów, spadku mocy itp. Spalanie pozostało na poziomie 5 litrów (na trasie). Uruchamianie odbywa się na ON następnie gdy silnik złapie temperaturę przełancza się elektrozawór na OR i dodatkowo załancza się świeca żarowa w celu dogrzania OR. Gdy OR złapie temperaturę ok 65st świeca wyłancza się. Gdy temperatura OR spadnie poniżej 60st instalacja przełancza sie samoczynnie na ON. Przed zakończeniem jazdy należy tylko ręcznie przełączyć na ON w celu przepłukania układu z OR. Miałbym tutaj prośbę do klubowiczów z lubelskiego z VAGiem i mających nieco pojęcia o diagnozowaniu 1Z, bo chciałbym sprawdzić jak do tego rodzaju paliwa odnosi się VAG.
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie

_________________
B4 avant 1.9 TDI 1Z 79kW BOX
Powered by Lidl


Ostatnio edytowano 31.paź.2006 01:24:05 przez sajmon25, łącznie edytowano 5 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2006 16:49:09 
TDI INSIDE
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09.gru.2003 15:35:15
Posty: 17616
Lokalizacja: Pabianice /EPLL/LCJ
Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Brawo. Dobra robota i do tego dobrze zredagowane info. :peace:

_________________
A4 AFN quattro 134 KM @ 344 Nm
A4 AVG quattro - już nieseryjne.
Caddy Maxi CFHF 4 Motion 194 KM @ 437 Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2006 17:22:15 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02.sty.2005 23:50:02
Posty: 436
Lokalizacja: Elbląg
ile tych podgrzewaczy tam masz :?: świeca, podgrzewacz płytowy, filtr z podgrzewaczem, nie za dużo tego :?: po co ta świeca wtedy

_________________
Audi 80 B3 1.6TD+intercooler
-> TURBO BOOST 1.1 bar on Garrett T2 <-


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2006 17:29:24 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02.sty.2005 23:50:02
Posty: 436
Lokalizacja: Elbląg
widze ze zasilanie pompy wtryskowej idzie ze zbiornika, a całe podgrzewanie jest dopiero w powrocie, wiec chyba dość dużo czasu mija zanim OR w zbiorniku się podgrzeje, nie lepiej byłoby podgrzewać to co idzie do pompy :?:

aha jeszcze jedno :)
pomimo że przy 60st. świeca przestaje grzać, to podgrzewanie od płynu chłodniczego dalej działa, nie boisz się że w końcu OR się zagotuje, wtedy już tylko frytki wypadało by usmażyć :D

btw.
ale ogólnie kawał dobrej roboty :peace:

_________________
Audi 80 B3 1.6TD+intercooler
-> TURBO BOOST 1.1 bar on Garrett T2 <-


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2006 18:28:24 
Użytkownik

Dołączył(a): 23.sie.2006 20:33:43
Posty: 90
Lokalizacja: LKR
mac79 napisał(a):
widze ze zasilanie pompy wtryskowej idzie ze zbiornika, a całe podgrzewanie jest dopiero w powrocie, wiec chyba dość dużo czasu mija zanim OR w zbiorniku się podgrzeje, nie lepiej byłoby podgrzewać to co idzie do pompy :?:

aha jeszcze jedno :)
pomimo że przy 60st. świeca przestaje grzać, to podgrzewanie od płynu chłodniczego dalej działa, nie boisz się że w końcu OR się zagotuje, wtedy już tylko frytki wypadało by usmażyć :D

btw.
ale ogólnie kawał dobrej roboty :peace:


Podgrzewanie jest na zasilaniu pompy wtryskowej a nie na powrocie, świeca żarowa jest po to żeby dodatkowo dogrzewała OR na początku pracy podgrzewacza cieczowego, gdy ciecz chłodząca nie złapie temperatury. Podgrzewanie filtra jest po to, żeby nie występowała blokada papierowego wkładu filtrującego, bo jak wiadomo OR jest gęstszy od ON w temperaturze pokojowej. I jeszcze jedna informacja - w tym rozwiązaniu OR w zbiorniku osiąga temperaturę 50st C (po przejechaniu 50km bez pokrywy zbiornika OR w bagażniku było ciepło) i myślę że na zimę nie bedą potrzebne żadne dodatki do OR

_________________
B4 avant 1.9 TDI 1Z 79kW BOX
Powered by Lidl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2006 19:02:43 
Użytkownik

Dołączył(a): 26.lip.2005 19:02:14
Posty: 872
Lokalizacja: Lublin
faktycznie...kawał dobrej roboty... wszystko pięknie i jasno wyjaśnione :peace:
ale nie spróbuję :):

a tak z czystej ciekawości powiedz mi kolego z lubelskiego...ile wyniosła Cię ta przeróbka?

_________________
B4 1,9TD AAZ sedan
B4 2,6 V6 ABC quattro avant Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2006 21:42:56 
Użytkownik

Dołączył(a): 23.sie.2006 20:33:43
Posty: 90
Lokalizacja: LKR
cobra napisał(a):
faktycznie...kawał dobrej roboty... wszystko pięknie i jasno wyjaśnione :peace:
ale nie spróbuję :):

a tak z czystej ciekawości powiedz mi kolego z lubelskiego...ile wyniosła Cię ta przeróbka?


koszty:
- podgrzewacz z zaworami (zdjęcie nr 1) 300eur
- zbiornik z wielozaworem od LPG 0zł (na złomie 30zł)
- obudowa filtra paliwa 20zł + wkład filtrona 10zł
- przewody paliwowe 3zł/metr razem 14metrów + specj przewód gates 16zł/metr - 1 metr
- termometr cyfrowy 55zł
- pianka montażowa, farba, zaciski
Najdroższe w tej instalacji są elektrozawory, najlepsze są czeskie Peveko (takie właśnie posiadam) wykonane specjalnie do instalacji OR ale koszt ich to coś ok 350zł sztuka oto link do kart technicznej tych zaworów: http://www.rapsoel.onlinehome.de/shop/P ... blattt.pdf Wymienniki płytowe można u nas nabyć już od 190 zł np tu: http://www.brostal.pl/ (zainteresowanym mogę podać namiary na gościa, który handluje takimi wymiennikami)
Ja kupiłem te elementy od znajomego, który mieszka w niemczech i ma taką samą instalację zamontowaną w 2 letnim oplu zafira 2.2 DTI i zrobił już 20tyś km na OR bez żadnych problemów. Jego jak i moja instalacja posiadają atest TUV, także bez obawy możesz instalować takie coś w swoim AAZ, w którym masz jeszcze wtrysk do komory wstępnej.
Dodam jeszcze tutaj, że nie musiałem wiercić żadnego otworu, oprócz wycięcia kawałka materiału w wykładzinie na wlew i wziernik do wskaźnika poziomu OR w zbiorniku (w przyszłości planuje przenieść wskazania do wnętrza samochodu)

_________________
B4 avant 1.9 TDI 1Z 79kW BOX
Powered by Lidl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2006 18:41:00 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19.gru.2005 18:35:46
Posty: 220
Lokalizacja: Rzeszów
Yyyyyy.... :galy: Ja tam zostane przy zwyklym napedowym.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2006 13:05:45 
Użytkownik

Dołączył(a): 23.sie.2006 20:33:43
Posty: 90
Lokalizacja: LKR
rafal_online napisał(a):
Yyyyyy.... :galy: Ja tam zostane przy zwyklym napedowym.


jeżeli robiłbym 200km miesięcznie też pozostałbym przy oleju napędowym i pewnie wybór padłby na benzynę bo tańsza

_________________
B4 avant 1.9 TDI 1Z 79kW BOX
Powered by Lidl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2006 20:22:29 
Użytkownik

Dołączył(a): 09.sie.2006 15:47:55
Posty: 41
Lokalizacja: opole
kupiłem starszy model z mysla aby własnie lać tam roślinny.mam znajomego na taryfie który sprzedał mi temat or ale już przepalonego z frytkarni.biore go za 1pln za litr.jedyny problem mam z dodatkowym przefiltrowaniem przed wlanie m ale i to rozwiazaniem.fura pali ąz miło.oszczedności policzcie sobie sami.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2006 21:17:08 
TDI INSIDE
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09.gru.2003 15:35:15
Posty: 17616
Lokalizacja: Pabianice /EPLL/LCJ
Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Swojego czasu latem ujeżdzałem moje B4 na rzepaku z Lidla ... teraz czas chyba na taka instalację ... budkę z gastronomią znajdzie się w okolicy ... :diabel:

_________________
A4 AFN quattro 134 KM @ 344 Nm
A4 AVG quattro - już nieseryjne.
Caddy Maxi CFHF 4 Motion 194 KM @ 437 Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2006 21:48:20 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.paź.2006 20:18:29
Posty: 4
Witam
tylko jak będziecie brali oleje posmażalnicze to trzeba wcześniej sprawdzić czy mają dodatek tłuszczu zwierzęcego lub oleju palmowego , a jest to częsta praktyka w smażalniach


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2006 21:54:12 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.paź.2006 20:18:29
Posty: 4
mam jeszcze pytania do sajmona25:

1. opisz i najlepiej podrzuć fotkę montażu termistora lub innego czujnika temperatury jaki jest użyty w tym termometrze cyfrowym , mnie interesuje czy trzeba to zrobić za pomocą trójnika czy można inaczej

2. co to jest ten wskaźnik ( ten z białą tarczą i wskazówką ) na butli od gazu i jaki jest jego sens stosowania w przypadku OR bo z tego co widzę to nie posiadasz dodatkowej pompy do OR

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2006 00:52:23 
Użytkownik

Dołączył(a): 23.sie.2006 20:33:43
Posty: 90
Lokalizacja: LKR
rzepak napisał(a):
mam jeszcze pytania do sajmona25:

1. opisz i najlepiej podrzuć fotkę montażu termistora lub innego czujnika temperatury jaki jest użyty w tym termometrze cyfrowym , mnie interesuje czy trzeba to zrobić za pomocą trójnika czy można inaczej

2. co to jest ten wskaźnik ( ten z białą tarczą i wskazówką ) na butli od gazu i jaki jest jego sens stosowania w przypadku OR bo z tego co widzę to nie posiadasz dodatkowej pompy do OR

pozdrawiam


Witam na forum, ale pasowało by przywitać się w newbie
1 - co tam jest w tym termometrze, z jakich jest on części złożony to ja nie wiem bo sie na tym nie znam kupiłem gotowy - mogę podać namiary na gościa, który to robi
2 - jest to wskaźnik ilości OR w zbiorniku - orientacyjny, nie jest jeszcze dobrze wyskalowany, a sens jego istnienia jest taki, żebym za każdym razem jak chcę wiedzieć ile mam OR w zbiorniku nie musiał odkręcać korka wlewowego, w przyszłości będą wskazania z niego przeniesione na centralkę sterującą instalacją OR. A co do dodatkowej pompy to nie wiem co ma przysłowiowy piernik do wiatraka

_________________
B4 avant 1.9 TDI 1Z 79kW BOX
Powered by Lidl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2006 08:11:23 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.paź.2006 20:18:29
Posty: 4
sajmon25 napisał(a):

1 - co tam jest w tym termometrze, z jakich jest on części złożony to ja nie wiem bo sie na tym nie znam kupiłem gotowy - mogę podać namiary na gościa, który to robi


mnie chodzi o to w jaki sposób ulokowałeś ten czujnik który wychodzi o tego termometru bo z wykształcenia jestem elektronikiem , zazwyczaj jest tak że termometry cyfrowe muszą mieć np. termistor na którym zmienia się napięcie pod wpływem zmian temperatury , ale ten termistor musi gdzieś być włożony żeby mógł coś badać :) mnie właśnie chodzi o to gdzie dałeś ten termnistor , bo pisałeś że mierzy temperature przed pompą czyli powinien być wsadzony zaraz za wymiennikiem . Ale właśnie ja to zrobić żeby termistor "siedział" w ciepłym OR ale żeby nic nie przeciekało :)

sajmon25 napisał(a):
2 - jest to wskaźnik ilości OR w zbiorniku - orientacyjny, nie jest jeszcze dobrze wyskalowany, a sens jego istnienia jest taki, żebym za każdym razem jak chcę wiedzieć ile mam OR w zbiorniku nie musiał odkręcać korka wlewowego, w przyszłości będą wskazania z niego przeniesione na centralkę sterującą instalacją OR. A co do dodatkowej pompy to nie wiem co ma przysłowiowy piernik do wiatraka


nie , bo myślałem że sprawdzanie poziomu oleju w zbiorniku masz zrobione tylko przy użyciu tego bagnetu a ta wskazówka to może jest od ciśnienia ale widac że nie :)


pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2006 13:17:35 
Użytkownik

Dołączył(a): 23.sie.2006 20:33:43
Posty: 90
Lokalizacja: LKR
termistor to mam rozumieć jest to "takie coś" na końcu kabla? umieściłem go tuż przed samą pompą wtryskową na metalowy króćcu zasilania pompy wtryskowej:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/030 ... bf238.html

myślę, że nie ma potrzeby umieszczania go bezpośrednio w badanym medium, dodatkowo zaizolowałem go specjalną piankową taśmą do izolowania rur centralnego ogrzewania, a sama płytka termometru wygląda tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/103 ... d506c.html

a co do tego wskaźnika, to myślę, że tą wskazówkę bezpośrednio sprzęgnę z pływakiem, bo jak narazie to nie jestem w stanie dokładnie wyskalować tarczki - wychylenie wskazówki odbywa się za pośrednictwem magnesu. A jeżeli jesteś z wykształcenia elektronikiem to może podpowiesz mi jak przenieść wskazania z butli na centralkę w postaci kilku diod??

_________________
B4 avant 1.9 TDI 1Z 79kW BOX
Powered by Lidl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2006 10:45:06 
Klubowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12.gru.2003 12:29:34
Posty: 272
Lokalizacja: Kolno,Ryga
http://www.cumminsfiltration.com/fleet/ ... uelpro.jsp

Dla osób znających angielski
Diesel Pro firmy Fleetguard. Myślę, że filtr godny uwagi, posiada dwa rodzaje podgrzewania, z układu chłodniczego i elektryczny. Idealna sprawa jeśli chcemy jeździć na oleju rzepakowym. Może gdzieś to mozna kupić w Polsce? Fajne

_________________
Competition 2.0 16V Ke-Motronic
I was made for lovin`you baby, you were made for lovin` me...
...:::audi touch:::...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2006 12:13:30 
Użytkownik

Dołączył(a): 23.sie.2006 20:33:43
Posty: 90
Lokalizacja: LKR
ładnie ten filtr wygląda, za podobny na jednej stronie o biodieslu życzą sobie 2400zł!!!! widziałem jeszcze na allegro taki do samochodów ciężarowych do 500KM mocy z elektrycznym podgrzewaniem ten kosztował 800zł, a ja za swój dałem 20zł :peace: i też posiada separator wody + dodatkowo czujnik który informuje o zbierającej się wodzie na dnie filtra (tylko odciąłem mu przewody gdyż mi przeszkadzały w izolacji, a uważam to za zbędny dodatkowy bajer) A druga sprawa to, że samym filtrem nie uzyskasz odpowiedniej temperatury OR (65-75st), podgrzewanie filtra ma na celu niedopuszczenie do blokady wkładu papierowego i lepszej filtracjii

_________________
B4 avant 1.9 TDI 1Z 79kW BOX
Powered by Lidl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2006 20:25:25 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01.lis.2006 15:51:30
Posty: 27
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Przed tym jak kupiłem Audice, zaszalałem i kupiłem se Nissana Sunny 85r 1.7d. Tak prawde mówiąc to do dzisiaj go jeszcze mam :) Buda zrzarta przez rdze ze niema cząści karoseri gdzie bie było by rdzy, zawieszenie ledwo się trzyma, ale zato silnik był (jest) żyleta. Niedawno się w tym utrwaliłem gdyż odpaliłem go od "strzała" po 2 miesiącach postoju). Żal mi go wogule nie było i kombinowałem jak popadnie to znaczy testowałem paliwa i mordowałem silnik: lałem do niego Opał i rope rużnego pochodzenia, a pod koniec jego exploatowania wlałem w niego bespośrednio do baku 1/1 opał i olej roślinny z biedronki za 2.68zł :)) wsumie ok 14l i niebyło rużnicy w spalaniu a jeśli chodzi o moc to nawet powiedział bym że poprawiła sie ( na 3 biegu ON=110 OR=125 miałem ochote go zarżnąć :P), następnie wlałem w niego 14l czystego Oleju roślinnego i to samo :) Jedyne co to waliło frytami na kilometr :)))) hehe

Pozdrawiam i nie polecam do nowszych autek :)

_________________
<img SRC="http://yaroo.ovh.org/9.gif">

*Audi 100 2.0E 92r AAD 115KM LPG


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2006 20:33:11 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.paź.2006 20:18:29
Posty: 4
sajmon25 napisał(a):

a co do tego wskaźnika, to myślę, że tą wskazówkę bezpośrednio sprzęgnę z pływakiem, bo jak narazie to nie jestem w stanie dokładnie wyskalować tarczki - wychylenie wskazówki odbywa się za pośrednictwem magnesu. A jeżeli jesteś z wykształcenia elektronikiem to może podpowiesz mi jak przenieść wskazania z butli na centralkę w postaci kilku diod??


witam
jeśli tylko zmiana ilości oleju w dodatkowym zbiorniku jest zrealizowana na zasadzie zmiany napięcia np. potencjometrem , który zmieniajac swoją wartość rezystancji ( w zalezności od ilość OR ) będzie zmieniał wartość odłożonego napięcia to wtedy jest możliwe przeniesienie wartości do wnętrza auta . Pisałeś jednak że masz to zrealizowane na zasadzie pola magnetycznego którego zmiana pod wpływem zmian ilości OR zmienia wychylenie wskazówki - w takim przypadku przeniesienie wartości do wnętrzea będzie albo niemożliwe albo bardzo trudne/bardzo drogie i nieopłacalne .


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do: