stawsz napisał(a):
ja miałem i 2,5 tdi i 4,2 i wiem co mówie w obu 2,5 tdi koszty obsługi wieksze niz 4,2 lub bardzo podobne, a po sofcie 1.9 tdi to wszstykie BAU i inne dziadostwa mogą jedynie dym wachac (sprawdzone na kilku egzempalrzach )
To się wypowiem bo też miałem 1.9 tdi, 2.5 tdi i V8
AKE idzie w manualu troszkę gorzej niż ABH w automacie (1-1,5 sekundy straty do setki i kilka sekund straty do 200)
Co prawda porównuje inne budy i inne silniki, ale w C5 w allroadzie będzie tylko automat, a allroad swoje waży.
Odnośnie wirusa w 1.9 vs 2.5 (AKE wzwyż)
W momencie jak ja miałem trzyletnią AKE w B6 Avant quattro 180 kucy to znajomy miał zrobione na 170 kucy (soft + większe intercoolery) 1.9 tdi w identycznej B6 quattro (taka sama buda, taki sam kolor, takie same wyposażenie i skrzynia - auto rok młodsze).
Efekt - 1.9 tdi telepało mocno głową o zagłówek, ale w rzeczywistości harmonijnie rozwijana moc w V6 powodowała większe przyspieszenie i lepsze osiągi. 1.9 tdi po czpie wydaje się tylko szybszy do 2.5 tdi 180 konnego.
O kosztach posiadania 2.5 tdi pisać nie będę bo już mi się odechciało.
:edit a odnośnie tego co ktoś wyżej napisał, że V8 jest dwie głowy lepsze od V6 to, chyba chodzi o dwa cylindry

.