Na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać
Jestem nowym użytkownikiem forum i mam nadzieję, że będę mógł na nim dzielić się opiniami, oraz zasięgać waszych porad
Piszę tutaj, ponieważ mam problem z zawieszeniem pneumatycznym w Audi Q7 z 2010 roku ( lift ).
Otóż po wyjęciu z bagażnika ładunku ( aż 30 kg... ) uniosła się na maxa tylna oś, oraz zaświeciły się dwie kontrolki. Pierwsza, która sygnalizuje skrajnie uniesione zawieszenie, oraz druga od ciśnienia w oponach.
Po włączeniu silnika mam dostępne wszystkie opcje ustawień zawieszenia. Mogę unieść auto najwyżej, ale już opuścić się nie da. Opuszcza się tylko przednia oś, a tylna zostaje na górze....
Cały myk polega na tym, że jak wrzucę do bagażnika około 50 kg to automatycznie tylna oś opuszcza się do pozycji środkowej, ale po wyjęciu towaru znowu przód opada, a tył pnie się na wyżyny i tam już zostaje...
Byłem oczywiście w serwisie AUDI i po 4 !! godzinach serwis stwierdził, że do wymiany są obydwa zawory spustowe...
Odpuściłem sobie ich wymianę po pierwsze dlatego, że są cholernie drogie, a po drugie dlatego, że jeżeli załaduje bagażnik to auto się opuszcza ( czyli według mnie zawory działają).
Proszę Was o jakąś poradę, bo sam nie wiem co z tym fantem zrobić. Dodam, że autko ma tylko 100 tyś przebiegu, a zawieszeniem bawiłem się może 10 razy od nowości...
Z góry dzięki za pomoc i czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam !!