Witam.
Postanowiłem odezwać się na waszym forum, ponieważ mam problem z swoim Audi A6C6 2.4 BDW 177KM bez gazu w automacie z napędem na przednią oś i każdy mechanik ma inną wizję na naprawę, która nie zapowiada się na tanią usługę.
Usterka polega na tym, że silnik nierówno pracuje tylko po odpaleniu na zimnym, jakby nim lekko rzucało, po zejściu z ssania zaczyna chodzić jak zegarek i na ciepłym też nie ma żadnych objawów, na obrotach i obrotomierzu nie faluje, żadne błędy i komunikaty na desce nie wyskakują.
Na początku po podłączeniu VCDS paliło stałe błędy P0020 i P0010 więc wymieniłem oba zawory zmiennych faz rozrządu kupione w ASO lecz usterka nie zniknęła, błędy zniknęły lecz ostatnio zauważyłem, że nadal zapala przejściowy błąd P0010 na ciepym silniku przy niedużych obrotach.
Jeden mechanik mówi, że rozrząd i wariatory do wymiany, mam fakturę na łańcuch że robiony w 2020 lecz bez wariatorów, drugi chce robić klapy w kolektorach, kolejny obstawia że dwumas w skrzyni i sam już nie wiem co robić.
Wszystkie filtry i oleje wymianiłem, przed wymianą zrobiłem płukankę silnika, zalany Valvoline 5W30, świece również wymienione.
Poniżej link do YT, jak to wygląda:
https://youtu.be/eDT6O_hoMQQProszę o wasze wsparcie, może ktoś miał podobny problem jak ja.
Jeżeli ktoś ogarnie temat, stawiam dobrą flaszkę :D