seb-k napisał(a):
slawekjulek - o taką opinię mi chodziło. Powiedz jeszcze czy zdarzają się jakies awarie, problemy. Gdzie parkujesz? Jak długo jeździsz obecnym dieselem? Czy z 1Z były jakieś problemy i w czym go miałeś? Czy faktycznie trzeba
regularnie regulować wtryskiwacze, czekać rano 5 minut aż się nagrzeje itp...
Jeździłem A6 Avant z silnikiem 1Z (90 KM) '95 przez 3 lata, te 90KM to za mało do tej budy i zdecydowanie nie polecam, auto miało na liczniku 248,000 km jak kupiłem, przy sprzedaży miałem 274,000, czyli nakręciłem prawie 30,000 km, nie miałem żadnych problemów z zapalaniem nawet przy -20 C, jedynie raz nie zapalił ale po prostu aku był stary, po wymianie baterii palił rano bez problemu, mój 1Z palił w mieście ok. 8,5 l/100 (wg wskazań kompa), w trasie ok. 7,8 lub 7,6/100, A6 garażowałem w blaszaku (obecną też), nigdy nie czekałem 5 min, po prostu wyjeżdżałem z garażu i zanim zamknąłem garaż pewnie mineło 1,5 może 2 minuty. Tak notabene to teraz jestem na 99% pewien że ten 1Z miał co najmniej 2 razy większy przebieg jak go kupowałem, stan auta na wskazywał (handlarze kręcą liczniki, łachudry), czyli zakładając że przy kupnie miał co najmniej 400,000 (tak lekko licząc !) to 1Z sprawował mi się b. dobrze.
Jeszcze raz zaznaczam , że konfiguracja 1Z i A6 Avant to pomyłka, auto nie ma siły, taki slimaczek
poza tym to była wtopa....
W czerwcu tego roku kupiliśmy A6 Avant '99, 1,9 TDI AFN 110 KM (chociaż skur...l w komisie zapierał się że to 115 KM!), bo poprostu chcieliśmy mocniejszy silnik, żonie zamarzyła się nowa buda, no i poszło....
Moja "nowa" A6 sprawuje się narazie b.dobrze, przesiadka z 90 KM na 110 KM jest wyraźnie wyczuwalna, spalanie na poziomie 8/100 , wymiana pasków i rolek zamknęła się w 1000 zł, także nie narzekam
, ale narazie jeżdżę dopiero 3 m-ce, co wyskoczy nie wiem, zima dopiero pokaże czy silniczek jest dobry. Generalnie "nowa" A6 jest za bardzo "plastikowa", delikatniejsza od starej budy, ale to moja osobista opinia (ciekawe czy wywołam burzę na forum). Następne auto to będzie :
1. Audi
2. Avant
3. diesel
ale to dopiero za 4-5 lat