gitmar napisał(a):
BiLu napisał(a):
Ja właśnie przesiadłem się z Nexusa 5 na HTC One E8 i czuję lekki niedosyt głównie za sprawą aparatu, ale cała reszta na plus.
Mógłbyś rozwinąć

Szczególnie co nieco o Nexusie 5...
Nexus 5 to przede wszystkim czysty android, więc golas jeśli chodzi o funkcjonalność i personalizowanie.
Masz za to ogromną bazę różnego rodzaju romów i kerneli. Po jakimś czasie zaczęło mnie to już nieco mniej kręcić i pozostałem na jednym romie (cataclysm). Słabą stroną jest wykonanie kilku elementów - pękające ramki, latający luźno przycisk "power", wycierająca się powłoka soft touch w wersji czarnej i czerwonej. Poza tym słaba jakość głośników no i bateria, która nie porywa. Nie ma też slotu na kartę pamięci, co z czasem okazało się dla mnie kłopotliwe.
Sprzętowo daje radę i jeszcze długo da (4 rdzenie, 2 giga ramu), dobrej jakości wyświetlacz (nawet bardzo dobrej) no i zawsze aktualny system operacyjny. Aparat ma stabilizację i robi dość ładne zdjęcia. Jeśli lubisz zatem wgrywać romy, kernele i kombinować z softem to jest to telefon idealny do tego. Jeśli natomiast preferujesz "gotowca" systemowego to lepiej rozglądnąć się za jakąś inną alternatywą (oczywiście nie musi być to "zapchany" Samsung).
A Nexus 6? Jest po prostu za wielki. Jednak 5" to dla mnie max.