.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lis.2024 00:53:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kto w tym roku w Chorwacji :) ?
PostNapisane: 18.cze.2013 17:55:10 
Użytkownik

W trasie paliwożłop jest naprawdę ekonomiczny :) - 12-14 ltr w zależności od tempa - więc nie ma dramatu, a skoro piszesz że bratanki mają takie ceny na LPG, to rzeczywiście pozwolę jej polatać trochę na Pb, co jakiś czas sobie wypalać musze paliwo, teraz to już wogole jest masakra - gnije w zbiorniku :(

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 18.cze.2013 20:18:11 
Użytkownik

Z Wawki do Splitu przez Lublin,Rzeszów, Koszyce itd ? Dlaczego dokładasz sobie około 100km i ze 3 godz więcej jazdy :?: Chyba ze kogoś zgarniasz z tamtych okolic :?:
Jednak z dieslem mniej roboty jeśli chodzi o tankowanie.

Zagor
to my byliśmy w następnym miasteczku Jesenice .Docelowo miał być Omiś ale jadą od Splitu brzegiem aż do Omiśa wybraliśmy Jesenice :D

My teraz bliżej Zadaru, bo tego samego dnia co zajadę na Chorwację to mam do odbioru ekipę z lotniska, i nie chce, wręcz jest to nie wykonalne( bo mi się nie chce) żebym dodatkowo robił 600km...no chyba ze polecę vanem, to zmienia postać rzeczy :D

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 18.cze.2013 22:04:41 
Użytkownik

Jadę na okrętkę bo lubię jeździć ;), a tak na poważnie, to realia są takie, że lubelska jest luźna, brak wariatów, fotopstryków mniej, i spokojnie sobie lecę swoje, a i okolica ładniejsza niż katowickiej.
Kolejna sprawa - to jak już przez PL się przebiję, to potem mam w SK kawałek autostrady i kilkanaście km do węgierskiej autostrady, i tu tempomat i km lecą jak opętane, a i w HU nie ganiają tak z suszarkami jak w CZ czy AU, chyba że coś się zmieniło, bo ostatnio byłem w 2010, a Węgry też w kryzysie :(
Rozważam jeszcze wersję Radom - Kielce - Nowy Sącz - Tylicz i potem tak samo Presov - Koszyce - Miskolc itd.
W okolicach Zadaru byłem w Dobropoljanie na wyspie Pasman - fajnie było chata 5m od morza :) na chorwackiej wsi.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO

PostNapisane: 18.cze.2013 22:36:45 
Użytkownik

Zagor napisał(a):
Jadę na okrętkę bo lubię jeździć ;), a tak na poważnie, to realia są takie, że lubelska jest luźna, brak wariatów, fotopstryków mniej, i spokojnie sobie lecę swoje, a i okolica ładniejsza niż katowickiej.
Kolejna sprawa - to jak już przez PL się przebiję, to potem mam w SK kawałek autostrady i kilkanaście km do węgierskiej autostrady, i tu tempomat i km lecą jak opętane, a i w HU nie ganiają tak z suszarkami jak w CZ czy AU, chyba że coś się zmieniło, bo ostatnio byłem w 2010, a Węgry też w kryzysie :(
Rozważam jeszcze wersję Radom - Kielce - Nowy Sącz - Tylicz i potem tak samo Presov - Koszyce - Miskolc itd.
W okolicach Zadaru byłem w Dobropoljanie na wyspie Pasman - fajnie było chata 5m od morza :) na chorwackiej wsi.

Wezmę twoją Chorwacką wioskę pod uwagę :)
Co do drogi z Wawki na sląsk to teraz jest super. Wawkę - Katowice robisz w 3 godziny + np Cieszyn w 4 godz, km wychodzi jakieś 380km. Zanim dolecisz przez Lublin do granicy ze Słowakami 430km , 6 godz jazdy, to lecąc przez Kato... w tym samym czasie, jak nie szybciej będziesz dolatywal do Brna.
Od Wawki do Słowenii praktycznie masz dwa pasy, z przelotami przez kilka wiosek z jednym pasem.

My w tamtym roku ruszając z Katowic około 22godz byliśmy w Zadarze około godz 10 rano. Jazda zgodnie z przepisami, objazd autostrady w Słowenii, tankowanie A8 (cyklon) 2 razy, zakup winiet + postoje ma kawę i wyprostowanie kości.

Nigdy bym nie pojechał z Wawki na Lublin, lub Kielce... szkoda sił i czasu...

Kiedy startujesz ??

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 18.cze.2013 22:49:47 
Moderator

Auto: S6 C4
Robi, orientujesz się (bo wiem że latasz po Czechach czasami) czy obwodnica Czeskiego Cieszyna jest płatna dla osobówek :?: Pytam, bo rozważam by jechać przez Cieszyn do Żyliny (jednak) i bez sensu byłoby kupować winietkę. Chyba że od naszej granicy z Cieszyna da się przejechać jakoś inaczej do SK.....

+
CFFB

PostNapisane: 19.cze.2013 07:45:47 
Użytkownik

*Robi* napisał(a):
Zagor napisał(a):

Wezmę twoją Chorwacką wioskę pod uwagę :)
Co do drogi z Wawki na sląsk to teraz jest super. Wawkę - Katowice robisz w 3 godziny + np Cieszyn w 4 godz, km wychodzi jakieś 380km. Zanim dolecisz przez Lublin do granicy ze Słowakami 430km , 6 godz jazdy, to lecąc przez Kato... w tym samym czasie, jak nie szybciej będziesz dolatywal do Brna.
Od Wawki do Słowenii praktycznie masz dwa pasy, z przelotami przez kilka wiosek z jednym pasem.

My w tamtym roku ruszając z Katowic około 22godz byliśmy w Zadarze około godz 10 rano. Jazda zgodnie z przepisami, objazd autostrady w Słowenii, tankowanie A8 (cyklon) 2 razy, zakup winiet + postoje ma kawę i wyprostowanie kości.

Nigdy bym nie pojechał z Wawki na Lublin, lub Kielce... szkoda sił i czasu...

Kiedy startujesz ??

Ruszam w niedzielę rano - 6-7.
Hmm, dawno tamtędy CZ/AU nie leciałem, a ostatnia wyprawa gdzieś w 2007 chyba nad Balaton - jak sobie przypomnę, to mnie zęby zaczynają boleć - ciągle jakieś przebudowy itd, nad sadzawkę jechaliśmy z 10-11h :( Ja taki dziwny jestem jak wiem, że będę stał, to wolę walnąć 100-200km więcej i sobie jechać spokojnie.
Ja i tak latam z noclegiem, więc swoją trasą dookoła, jestem w Varażdinie na po 10-11h jazdy, i taki skok jak dla mnie jest optymalny, na następny dzień zostaje 500 km autostradami i jeśli zachodzi konieczność - prom.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO

PostNapisane: 19.cze.2013 09:56:30 
Moderator

Z noclegiem (w Mikulovie CZ-A) jechałem w zasadzie raz, był to pierwszy wypad. Później już zawsze na jeden raz :) Chyba że po drodze się w jakimś celu zatrzymywaliśmy na 1-2 dni.... W 2010 roku Balaton właśnie. Tak jak napisałeś - sadzawka. W dodatku droga, brudna, ogólnie nie warto :/

+
CFFB

PostNapisane: 19.cze.2013 16:16:48 
Użytkownik

Właśnie ja za każdym razem próbuje najechać Plitwice - i po drodze mam :) - ale aura jeszcze nam nie pozwoliła zobaczyć tego miejsca na żywo :(
Zawsze w tych górach jak na złość albo pada, albo mgły :(
W tym roku kolejne podejście :)

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO

PostNapisane: 20.cze.2013 21:38:30 
Użytkownik

gitmar napisał(a):
Robi, orientujesz się (bo wiem że latasz po Czechach czasami) czy obwodnica Czeskiego Cieszyna jest płatna dla osobówek :?: Pytam, bo rozważam by jechać przez Cieszyn do Żyliny (jednak) i bez sensu byłoby kupować winietkę. Chyba że od naszej granicy z Cieszyna da się przejechać jakoś inaczej do SK.....

Ja zawsze kupowałem roczną winietę na CZ i SK więc nie zwracałem za bardzo uwagi co jest płatne a co nie. Obwodnica Cieszyna na pewno nie jest płatna, od obwodnicy w kierunku Frydka płatna zaczyna się za jakiś 1km.
tutaj jest ściąga ;) http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky

Na SK przeważnie latałem przez Zwardoń mało kiedy przez Mosty.Na zwardoniu już dawno nie byłem, ale wiem że puścili kilka kawałków dobrej drogi. Niestety nasze mapy tego nie pokazują, ale napewno po stronie Słowackiej oddane są już dawno wiadukty od granicy i podejrzewam ze do samej Cadcy.
Tutaj podgląd dróg jeszcze w planie http://cestasnp.freemap.sk/?LangSet=en_ ... 98726|11|T

Jeszcze szybciej A1 w D1 na Bohumin- Ostrava - Brno -Mikulov - Wiedeń..Bo jak pojdziesz od Brna na Bratysławe to zaś winieta na SK.

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 20.cze.2013 21:50:07 
Moderator

Dlatego wolałbym przez Cieszyn do Żyliny, tam kupuję winietę na Slovnaft i autostradą do Nitry, stamtąd skrótem do Komarna i znowu autostrada w HU. Tak jechałem ze 2-3 razy i było ok (przez Zwardoń, ale przez Cieszyn polski odcinek drogi lepszy, chyba że S69 na Zwardoń jest faktycznie teraz dłuższa). Za wszelką cenę wolałbym minąć Słowenię. Raz - by tam nie kombinować z omijaniem autostrady, dwa - w Komarnie tankuję LPG i dolatuję do Letenye-Gorican i tam też LPG na full :) Przez Austrię na pewno szybciej, tyle że na Słowenii skończy się LPG i zatankuję dopiero pod Zagrzebiem. Z drugiej strony....i tak zawsze tam jadąć mam w baku ok.3/4 Pb zatankowanej w PL i gdzieś to trzeba wypalić, dla auta też na zdrowie wyjdzie ;) To może inaczej.....przez SK-HU zawsze podróż wychodziła mnie taniej i niekoniecznie dużo dłużej...
To jak Robi - robimy trasę razem, jak to zdarzało się już nam na "gierkówce" w dawnych czasach :?: :D

+
CFFB

PostNapisane: 21.cze.2013 21:54:48 
Użytkownik

gitmar napisał(a):
Dlatego wolałbym przez Cieszyn do Żyliny, tam kupuję winietę na Slovnaft i autostradą do Nitry, stamtąd skrótem do Komarna i znowu autostrada w HU. Tak jechałem ze 2-3 razy i było ok (przez Zwardoń, ale przez Cieszyn polski odcinek drogi lepszy, chyba że S69 na Zwardoń jest faktycznie teraz dłuższa). Za wszelką cenę wolałbym minąć Słowenię. Raz - by tam nie kombinować z omijaniem autostrady, dwa - w Komarnie tankuję LPG i dolatuję do Letenye-Gorican i tam też LPG na full :) Przez Austrię na pewno szybciej, tyle że na Słowenii skończy się LPG i zatankuję dopiero pod Zagrzebiem. Z drugiej strony....i tak zawsze tam jadąć mam w baku ok.3/4 Pb zatankowanej w PL i gdzieś to trzeba wypalić, dla auta też na zdrowie wyjdzie ;) To może inaczej.....przez SK-HU zawsze podróż wychodziła mnie taniej i niekoniecznie dużo dłużej...
To jak Robi - robimy trasę razem, jak to zdarzało się już nam na "gierkówce" w dawnych czasach :?: :D

Na dwa auta się jedzie dużo lepiej niż samemu. Na tą chwilę pasuje mi bardziej trasa dieslowska ;) CZ,A,SLO,HR. Tankuje w PL i potem spokojnie pod Zadarem.
Czym pojadę na wakacje to nie wiem, bo żona wszystko planuje i potrzebuje kierowcy a ja sobie żyję z dnia na dzień ;) :D...

Ominięcie autostrady w SLO jest bardzo łatwe i szybkie. Co do cyklonu, to pewnie tylko duże stacje, bo te małe to tak jak w DE po 22godz po zamykane.

Będziemy się zgadywać na pare dni przed, bo naprawdę nie wiem czym pojadę, diesel, benzyna , gaz.

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 22.cze.2013 07:49:57 
Moderator

Spoko :) Ja też myślałem by w tym roku pojechać przez CZ-A... Zatankuję sobie w Żorach (bo Cieszyn się ceni, wiadomo dlaczego), później Mikulov, jak LPG się skończy to przełączam na Pb i później dopiero gdzieś między Macelj a Zagrzebiem. Będziemy w kontakcie ;)

P.S. B5 jeszcze masz :?:

+
CFFB

PostNapisane: 23.cze.2013 11:04:49 
Użytkownik

gitmar napisał(a):
Spoko :) Ja też myślałem by w tym roku pojechać przez CZ-A... Zatankuję sobie w Żorach (bo Cieszyn się ceni, wiadomo dlaczego), później Mikulov, jak LPG się skończy to przełączam na Pb i później dopiero gdzieś między Macelj a Zagrzebiem. Będziemy w kontakcie ;)

P.S. B5 jeszcze masz :?:

B5 jeszcze mam, ale chyba pójdzie do sprzedania, sam nie wiem ;) ...Co do ceny paliw, to i tak zawsze liczę 6 zł/1L i inaczej mi nie wychodzi jak tankowanie w PL i potem Chorwacja :D . Co innego jest z cyklonem.

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 23.cze.2013 16:01:38 
Użytkownik

Ja ósemę też tankowałem dopiero pod Zadarem,o ile się nie mylę,to niecałe 70 litrów weszło,więc tragedii nie było.

PostNapisane: 23.cze.2013 17:13:13 
Użytkownik

jakub33 napisał(a):
Ja ósemę też tankowałem dopiero pod Zadarem,o ile się nie mylę,to niecałe 70 litrów weszło,więc tragedii nie było.

Pierwsze tankowanie było przed Cieszynem a drugie tankowaliśmy przy Zadarze. Zrobiliśmy 690km od tankowania w PL.
Przy tym śmietniku staliśmy z kawą :peace:
Obrazek
Kolejne tankowanie było już na powrocie w Splicie.

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 23.cze.2013 17:56:30 
Moderator

Chyba pod Zagrzebiem to drugie tankowanie Panowie ;) wtedy kilometry by się zgadzały :peace:

+
CFFB

PostNapisane: 23.cze.2013 18:23:27 
Użytkownik

gitmar napisał(a):
Chyba pod Zagrzebiem to drugie tankowanie Panowie ;) wtedy kilometry by się zgadzały :peace:

Nooo właśnie Zagrzebiem :banghead: , pewnie Jakub też miał to na myśli tak samo jak ja :peace: .... Przynajmniej jeden przytomny :peace: ;)

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 24.cze.2013 11:42:56 
Użytkownik

hehe mała pomyłka z tym Zadarem,teraz patrzałem do notesu i weszło mi tam 64ltr,jak na A8 to wręcz znikome spalanie

PostNapisane: 30.cze.2013 18:15:50 
Użytkownik

Witam,mam pytanie do was o cb,w innych krajach takich jak np Słowacja,Chorwacja,Węgry na jakich stacjach przebywają PL? też na 19?

Pozdro

PostNapisane: 30.cze.2013 19:51:23 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Wybiera sie ktoś może ok 4,5 sierpnia ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1