[PROBLEM ROZWIĄZANY]
Dzięki wizycie u użytkownika @ciahciah z forum A4-klub.pl po kilkunastu minutach logowania oraz sprawdzeniu wężyków wakuometrem podczas próby BS w grupie 11 wyszło, że zaworek zwrotny od podciśnienia przepuszcza powietrze w drugą stronę (a nie powinien). Wymieniłem dzisiaj na nowy z Pierburga i jak ręką odjął. Szczerze polecam @ciahciah, ze względu na fachowość i przede wszystkim znajomość tematu. Szkoda, że trafiłem do niego tak późno. Dziękuję jeszcze raz

PS. Podsumowując mój temat, oprócz zaworka zwrotnego podciśnienia sporą poprawę przyniosła wymiana dziurawej (na harmonijce) rurki od EGR-u. W moim przypadku oprócz tych czynności wszystko inne nie dawało żadnych rezultatów.
UPDATE:
Po kilku tygodniach od naprawy zdecydowałem, że pojadę do chiptunera jeszcze sprawdzić mapy. Kolega wrzucił moje auto na hamownię i poprawił istniejący program, który jak się okazało był na wyrost i po prostu ECU często obcinało dawki bo ustawione były za wysokie. Przed zabiegiem: 141KM/315Nm, po: 141KM/345Nm, fabrycznie 115KM/285Nm.
Temat do zamknięcia. Pozdrawiam