.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.sie.2025 00:08:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 17:20:50 
Użytkownik

a co mialem sprzedac auto z powyrywanymi zaworami i startymi walkami??Auto bylo na chodzie...ja nie jestem taki nie robie innym takich niespodzianek jakie mi zrobili,nawet jak bym wczesniej mial zamiar przed naprawa auto sprzedac to itak najpierw bym wymienil wylamane zawory chydralliczne i walki a puzniej bym sprzedal.Wiem co mie w przyszlosci czeka wiec dla tego decyduje sie pozbyc auta a nie dokladac i dokladac,teraz po sprzedaniu tego audi biore benzyne i tez w audi a6 bo te auta sa piekne ale tylko kiedy maja serce z prawdziwej stali a nie ze zlomu... A co do mojego brata to to jest znakomity mechanik,ma swoje posty w forum motoportal jego ksywa to dziadparyski,( obeznany chlopak)powiedzial bi ze nigdy wczesniej w dislu nie widzial tak gownianych materialow jakimi jest wykonany silnik 2.5tdi i wogle szkoda ze wczesniej o tym nie wiedzial bo wtedy napewno tego szajsu by mi odradzil.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 17:29:57 
Użytkownik

lepa gwarantuje Ci, że gdy kupisz A6 na benzynke Twoje obawy o auto uciekną na zawsze i pokochasz Audi :peace: oczywiście najlepiej celuj w V6 lub V8, 1.8T tez fajne silniki, ale nie na tyle dobre, aby poświęcić te 2l/100km w porównaniu do V6. Dźwięk V6 w benzynce jest bezcenny :peace:

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 17:51:49 
Użytkownik

Czesc,
wiec podsumowujac ta dramatyczna historie to kupiles sliczne auto juz jak sadze z dogorywajacym silnikiem, dobry mechanik Twoj brat naprawil Ci auto zgodnie ze sztuka a Ty jestes przeswiadczony, ze silnik Ci sie rozleci i tak wiec chcesz sprzedac.
Z tego co piszesz mniemam ("pourywane hydrauliczne zawory"), ze Ty na silnikach znasz sie raczej slabo i tutaj mistrzem rodzinnym jest brat, ktory mimo, ze naprawil auto nowymi czesciami to wie, ze jego robota i tak zaraz sie rozpadnie - wiec w rozpaczy i zalu chcesz wymienic sprawny silnik z nowym rozrzadem, pompa wody itp na inny uzywany i to nadal kosztowny w obsludze
Dwie rzeczy mnie interesuja:
1) rozebraliscie silnik z bratem i zobaczyliscie pod deklami demolke: dlaczego wtedy nie zaczales sie rozgladac za silnikiem zamiast reanimowac ten co jest
2) upadek morale: rozebraliscie ten silnik, ustaliliscie co trzeba by silnik postawic do pionu , optymizmu nie brakowalo
Cytuj:
pokierowala mnie chyba milosc do tego auta,...Mysle ze to byl najleprzy wybor,....wkleje na forum pare ciekawych fotek z owej naprawy mojej slicznotki

naprawa sie udala i nagle ze slicznotki zrobil sie stary parch. Nie rozumiem tutaj co poszlo nie tak (czego oczekiwales)
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 18:56:09 
Użytkownik

Mysle ze kolega juz tyle dolozyl do tego auta ze sie boji ze znowu cos w nim strzeli..., ale takie sa realia, najgorszy jest ten kredyt, ja kupuje auta tylko i wylacznie za gotowke..., wole jezdzic starszym ale kupionym za gotowke anizeli pozniej byc uwieziony...

Po drugie wiemy ze ceny aut leca na dol przez tzw "Kryzys"

Ja sprzedawalem 4 miesiace temu moja A6 ale tam byl 1.9TDI AVF :) nabite cos ala 180.000km ( mialem te autko 16 miesiecy ) zrobilem nim okolo 50.000km i co wymienilem to wentylator klimy, plastik na podszybiu i to wszystko :) autko poszlo za okolo 50.000zl.

Sam bym sie zastanawial co zrobic.., Autko niby jezdzi ale jak zawsze z 2.5TDI strach w oczach :)

-> (do 2012) Audi A4 Avant 1.8T 163KM 2006 FULL
-> (do 2009) Audi A6 Avant 1.9TDI 131KM 2004 AVF
-> (do 2007) Audi A4 Avant 1.9TDI 1998 AFN

*Niunia jest mym bogiem,prędkość nałogiem, życie zabawą a sex podstawą*

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 21:37:40 
Użytkownik

Widze ze ty tez masz ten sam motor 2.5tdi!?wiec nie dziwie sie twojej reakcji i doszukiwania sie we mnie czegos nie tak zamiast w tym zrypanym totalnie silniku..realistycznie to wyglada nastepujaco:ten silnik jest do bani!wielki defekt audi ale to ogromny!!!!!!! i nie mydl sobie oczu i nie doszukuj sie niczego we mnie nie tak ,tylko w tym zrypanym,niedopracowanym,totalnie do bani silniku.Nie znam sie na motorach to prawda,ale ufam ludzia na tym forum i innych i swojemu bratu a jak ty jestes tak opcykany w mechanice to zapraszam na forum motoportal i pogadaj z dziademparyskim(pseudo brata)a on ci eytlumaczy po kolei co robil w tym silniku i co zmienial i co to za gowno jest..Na moto portal sa nawet fotki moich wytartych krzywek i opis tego gownianego 2.5tdi.Rafal a ja sie napalam na 2.7biturbo... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 22:11:58 
Użytkownik

lepa napisał(a):
Rafal a ja sie napalam na 2.7biturbo... :peace:

Bo to słuszny silnik jest :): :peace:

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 22:37:09 
Użytkownik

niepotrzebnie sie denerwujesz, sam sobie wybrales auto z tym silnikiem i na dodatek z zakatowanym, sam wpakowales sie w auto na granicy Twoich mozliwosci finansowych, sam zdecydowales o wpakowaniu 7 kola w naprawe*) - wiec sam jestes sobie winny - wystarczylo 15 sekund na wpisanie w google "2.5V6tdi audi opinie" i bys wiedzial "o... silnik bywa klopotliwy a ja sie nie znam na samochodach, nie mam pieniedzy jakby cos sie stalo, kupie sobie cos prostrzego i na moja kieszen".
Tylko jak Twoj brat jest kumatym mechanikiem to ja naprwde nie rozumiem po co po sciagniecu dekli wpakowaliscie sie w remont?
Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
Nie jestem mechanikiem, nie placze jak baba i korzystam z auta bez zadnych niespodzianek (wszystkie grzeszki na starcie wyprostowalem, podchipowalem, tankuje i jezdze bez najmniejszych problemow prawie 2 lata - 220 na tacho)
*) dodajmy... przyoszczedziles na nowych walkach i poszedles w regeneracje (jakies 1200-1400zyla), okolo 1200 kompletna hydraulika - razem okolo 2500pln - z 1500-2000 czesci rozrzadu, robocizna gratis u brata. Powiedzmy rozrzad, walki i hydraulika to jakies 4kola ... 3 kola zostaja: czyz nie przypadkiem Twoja ex-slicznotka po prostu psula sie na calej linii?
Z tego co wiem u Swiatka regeneruja sie walki ORI - nikt z racji ich ceny ich nie kupuje do naprawy wiec na 99% w przypadku Twojego parcha (ex-slicznotka) wytrzamaly okolo 180tys (to tak "zaraz sie popsuje") - z tym, ze to dotyczy walkow z nowymi krzywkami a nie "napawanymi"

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2009 23:20:37 
Użytkownik

Ty jestes naprawde zlosliwy...spotykam sie z tym juz 2 raz tu na forum i oczywiscie ten wczesniej byl posadaczem 2.5tdi.Jesli ty masz kase na dalsze naprawy to cieszy mnie to ze jest ktos zapalonym pasionatek 2.5tdi :D ktory jest w stanie placic i stac go na cagle naprawy,to tak jak z alfa romeo..znam ludzi co wydaja kolosalne ceny w naprawe tych aut ale to jest akurat zrozumiale bo te auta w benzynie(przykladowo 3.2litra gta)sa wspaniale i maja wspaniale osagi i wydaja z siebie piekny odglos.. :peace: Masz racje tylko w jednym!kupujac audi 2.5tdi nie zastanawialem sie ze to bedzie totalne dno bo przeciez to audi! ale niestety te wlasnie audi z tym silnikiem to totalne dno.Zycze ci pelnych kieszen kasy i bez awaryjnosci twojego audi i pozdrawiam.
p.s te walki od swiatka sa nowe i po obnizkach dalem za nie 5800zl,w tym jest cala hydrallika,pasek rozrzadu,pompa wody, i wszystkie paski rolki..

przepraszam za pomylke!!5800zl za walki i reszte,za michelinki (4) 2000tys. tuba,wzmachol i glosniki 1500zl,(akurat to byla jedyna przyjemnosc )Oczywiscie bylo wiele innych malych problemow,podnosnik do szyb lewy przedni wymienilem tylni prawy tez,mialem problem z awaryjnymi...wlanczaly sie i juz nie chcialy sie wylaczyc..to tez bylo robione :D tylni zamek od bagaznika tez,pekniete uchwyty od przedniej lampy tez robilem ,no i wiele takich malych blachostek........................ :D

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 08:33:47 
Użytkownik

lepa napisał(a):
...
tuba,wzmachol i glosniki
...

co to jest wzmachol ?

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 08:46:54 
Użytkownik

tx-didi napisał(a):
lepa napisał(a):
...
tuba,wzmachol i glosniki
...

co to jest wzmachol ?

Młodzi ,gniewni nazywają tak wzmacniacz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 08:51:50 
Użytkownik

labas napisał(a):
tx-didi napisał(a):
lepa napisał(a):
...
tuba,wzmachol i glosniki
...

co to jest wzmachol ?

Młodzi ,gniewni nazywają tak wzmacniacz ;)

aha... dzieki :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 09:49:59 
Użytkownik

To chyba dla podkreslenia dramatyzmu uzytkowania 2.5tdi do sumy "wpakowanej" w ex-slicznotke doliczyles "wzmachol" i opony i rozne blachostki (dobrze, ze nie OC, AC paliwo, automyjnie i platne autostrady w Czechach).
jezeli masz nowe czesci pod deklami, zlozylo Ci to brat z sercem i wiedza to kolejne 180tys "przed walkami"? - czyli predzej ex-slicznotka na pol ze starosci sie rozpadnie)´. W silniku jest duzo czesci wiec jezeli T albo pompa wtryskowa tez dogorywa (haslo w googlach "logi dynamiczne diagnostyka") to kolejne tysiace mozne silnik pochlonac (oczywiscie jak i kazdy inny silnik z 200kolami na karku - pewnie dölatego stare auta sa tansze od nowych?)
lepa napisał(a):
Ty jestes naprawde zlosliwy...i oczywiscie ten wczesniej byl posadaczem 2.5tdi.Jesli ty masz kase na dalsze naprawy to cieszy mnie to ze jest ktos zapalonym pasionatek 2.5tdi :D....kupujac audi 2.5tdi nie zastanawialem sie ze to bedzie totalne dno bo przeciez to audi

Ty kompletnie nie sluchasz - nie naprawiam ciagle auta bo mi sie ono nie psuje (nie kazdy ma parcha). Nie jestem zadnym fanem 2.5V6tdi tylko bylo ono (raz) o okolo 2-3 tysE tansze w zakupie (2 lata temu) niz 1,9PD 130PD a (dwa) ja nie lubie jak mi sie auto zastanawia czy przyspieszyc z dolu (te "zrywne" doly 1.9tdi) a po trzy szukalem automatu a znalezc automata (nie multi!) z 1.9 bylo ciezej niz w 2.5.
2.5V6tdi to silnik drogi w serwisowaniu (wiesz ile graty do rozrzadu kosztowaly), potencjalne naprawy sa drogie, silnik pali z litra wiecej niz 1,9 i jest gosny na wolnych obrotach - jest za to tanszy w zakupie, w serii ma wiecej kopyta a prosta operacja chipowania za kilka pak (lub 7pln - jak sie czlowiek zna) mozna spokojnie 180-200 uzyskac. Kazdy wybiera co mu bardziej pasuje: Ty wybrales auto "lekkomyslnie", nie poszukales sam podstawowych informacji o aucie, nie skorzystales najwyrazniej z doswiadczonego mechanika w rodzinie... pech
Nie kupowalem auta w kredycie z rata 1000pln/miesiac bo wpakowac sie w kredyt dla jakaiejs leciwej juz bryki nie ma sensu (moim zdaniem - Ty taki sens/potrzebe miales... pech podwojny)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 12:02:23 
Użytkownik

Kolego daj juz sobie spokuj...jestes naprawde zlosliwy..przepraszam cie za krytykowanie tak doskonalej jednostki jaka jest 2.5tdi :D Naprawde juz mi sie nie chce z toba walkowac tego wszystkiego bo ty zakochany jestes w tym swoim audi 2.5 a na dodatek prubujesz mnie krytykowac za moje postepowanie (a to akurat moja sprawa )Te forum jest poswiecone motoryzacji a nie o zyciu i podejmowaniu decyzji danych osob.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 12:35:11 
Użytkownik

- nie mam audi
- nie jestem zakochany w zadnym silniku
- popraw bledy ortograficzne (wiem, ze to forum motoryzacyjne ale razi w oczy). Na szybko wynalezione: "chydralliczne", "puzniej", "spokuj", "prubujesz"
EOT
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 12:50:00 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
lepa napisał(a):
Kolego daj juz sobie spokuj...jestes naprawde zlosliwy..przepraszam cie za krytykowanie tak doskonalej jednostki jaka jest 2.5tdi :D Naprawde juz mi sie nie chce z toba walkowac tego wszystkiego bo ty zakochany jestes w tym swoim audi 2.5 a na dodatek prubujesz mnie krytykowac za moje postepowanie (a to akurat moja sprawa )Te forum jest poswiecone motoryzacji a nie o zyciu i podejmowaniu decyzji danych osob.Pozdrawiam

Tak obiektywnie, nie patrząc [o jakim silniku byście nie gadali] kolego lepa naprawdę czytasz bez najmniejszego zrozumienia, wiem że jesteś załamany, zly ale to naprawdę nie oznacza żeby nie czytać i patrzeć obiektywnie na sprawy w/w.
Po drugie w/w koledzy nie sprzedali Ci tego samochodu [bomby] ;)
Jak Piotruś napisał dobrym i tańszym rozwiązaniem było by wsadzenie BAU, bo Twoj niby 186tkm zapewne ma 486, chyba ze sprawdzales VIN lecz co ja gadam jak byś sprawdzał gdzieś ktoś by Ci pewnie zwrócił uwagę, ze autko jest niwe ok. Mam taki sam motor jak Ty i 280tkm i walkow jeszcze nie robilem, poza tym jeździ na MTMie od nowości. Po zakupie czyli przy 180tkm nieprzyjemności to pompa wspomagania i ciezko otwierająca sie gruba szyba i bylem wściekły, po acurze.
pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 13:48:12 
Użytkownik

Dobra przemek sorki za bledy no i za to ze nie przykladalem sie do czytania twoich wypowiedzi,po mimo to mysle ze itak wtykasz nos w nie swoje sprawy i probujesz za wszelka cene mi udowodnic ze zle postapilem robiac te walki i wogole kupujac ten samochud ale przeciez nie znasz mojej histori z tym autem.Grejf?a co to jest MTM?jesli chodzi o przebieg to faktycznie ma 187tys.W ksiazce serwisowej widzialem ze niemiec (wczesniejszy wlasciciel)wymienial olej co 20 lub 22tys km i moze to jest to??braciszek mowi ze wycerajace walki w tym silniku moga byc przez zla hydrallike(zbyt male smarowanie)pozdrawiam wszystkich i przepraszam jeszcze raz za nie uwazne czytanie i bledy,ten samochud doslownie doprowadza mnie i doprowadzal do szalu,moja zonka mowi ze przez tego grata zaczynam tracic wlosy i lyseje :D

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 14:38:48 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Bo koledzy dobrze Ci napisali.
Nie trzeba było go naprawiać, sprzedać parcha i zamienić na normalny silnik.
Ale jak to mówią "mądry Polak po szkodzie" :P
Nie każdy mui mieć na ten temat wiedzę.
ja np. nie ma, ale nie lubie pochodzic do samochodu jak do jajka, dbac o jakies wałki,odmy, Vp44, hydrauliki (hydrauliki to kibla naprawiają i zlewy) itd.
Dla mnie silnik powinien tak działać aby laik nie znający się na tym mógl sie spokojnie dalej nie znać....
A to NIE TDI V6

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 18:49:35 
Użytkownik

Cytuj:
Bo koledzy dobrze Ci napisali. Nie trzeba było go naprawiać, sprzedać parcha i zamienić na normalny silnik.

sprzadac parcha (jakos ex-slicznotka bardziej mi sie podoba :) )??? (jakas krucjalte anty 2,5v6 prowadzisz?) generalnie mozna bylo:
- skrecic dekle i sprzedac taniej o 7-10 kola (informujac lub nie klienta o co chodzi) bez brudzenia raczek (opcja ewakuacja ze stratami)
- naprawic silnik dodatkowo wymieniajac kompletny rozrzad by moc eksploatowac auto ze sprawnym silnikiem (opcja wchodzimy z parchem na prosta)
- naprawic minimalistycznie z mysla o sprzedazy (np zregenerowac "na sztuki" krzywki po pewnie jakies 30zyla od krzywki + wymienic tylko uszkodzone elementy hydrauliki) - pewnie kilkaset pln + praca brata (opcja gramy glupa)
- uznac, ze sie nie oplaca naprawiac (bo za drogo, bo konstrukcja Ci sie nie podoba itp), kupic inny motor (np ten 2.5v6 Bxx by moc przelozyc osprzet silnika albo zupelnie inny motor /prostrzy/ np 1,9) (opcja niestandardowa)

Zmiana auta czy zmiana silnika oznacza powrot do punktu wyjscia czyli prostujemy samochod na starcie (wymiana rozrzadu, oleju, filtry itp) bo nieczesto ktos wymienia kompletny rozrzad za kupe kasy (jak autor watku) i sprzedaje auto/silnik
Nie widze przeciwskazan dlaczego ten postawiony na nogi (wierzyc trzeba) 2.5 (jezeli w powietrzu nie wisi padaczkowana pompa wtryskowa, turbina, cieknaca pompa wspomagania, wtrysk sterujacy itp) nie mialby przejezdzic pare lat bez grzebania
Brat mechanik powinien byl zrobic logi statyczne i dynamiczne (by prawdzic egr, pompe, turbine itp) - wykonal logi?

Idealny silnik dla autora watku to 1.9 110Ps na pompie VP37. Nie wycieraja sie walki (jak w 2,5 i czasem 1,9PD), nie pekaja glowice (jak 1.9PD), nie ma niespodzianek jak nagly zgon napedu pompy oleju (2.0TDI), w razie padu pompy wtryskowej kazdy pompiarz to naprawi, kazdy mechanik na slepo potrafi rozrzad wymienic. problem w tym ze silnik jest slaby ale bezpieczny w kosztach
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 19:10:05 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Kolejny raz "matka karmiąca mechaników" (czyt. 2,5TDi V6) doprowadziła do szaleństwa swojego właściciela. :D

Ja się tylko cieszę że już niedługo to "coś" zniknie z naszych ulic tak samo jak Kadetty .

A kolegom którzy chwalą te auta wciąż życzę przyjemnej, nieszkodliwej , i cholernie drogiej eksploatacji. (sorry ale jak bym miał wydać połowę domowego budżetu na utrzymanie auta w jakimś tam stanie wolał bym przez rok nie trzeźwieć za te pieniądze).

Pozdrówki

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 19:14:34 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
Nie widze przeciwskazan dlaczego ten postawiony na nogi (wierzyc trzeba) 2.5 (jezeli w powietrzu nie wisi padaczkowana pompa wtryskowa, turbina, cieknaca pompa wspomagania, wtrysk sterujacy itp) nie mialby przejezdzic pare lat bez grzebania

Silnik - może. Ale reszta ...

dziadparyski: http://www.forum.moto-portal.pl/viewtopic.php?t=17580

=====

Chłopaki, robimy składkę żeby uzbierać 50 zł i sprawdzić po VINie jaki realny przebieg ma to auto? :peace:

Moja A4 B6 2.5 V6 TDi Quattro BDH:
http://public.fotki.com/and777rew/
http://www.a4-klub.pl/smf/audi_a4_b6/b6 ... 376.0.html

quattrocat
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2