Cytuj:
Opał , jeśli jest oryginalny (nie jest odbarwiany kwasem) nie zaszkodzi silnikowi ani pompie.
Jeśli grzebałeś przy wiązce silnik nie pracowałby prawidłowo, a tak było do pewnego momentu ?
Opał czysty, czerwony, prosto z kotlowni olejowej.
Silnik, gdy jezdzil w jeszcze w Audi C3 chodzil bardzo dobrze. Autem przyjechałem z Suwałk do domu, na drugi dzien wszystko rozebrałem. W ciagu tygodnia wiazki i silnik znalazły sie w C4, zostały porzenione wg. szczatkowych schematów i przeswitlania wiazki z C3, dolozne czujniki cisnienia i temp. oleju. Auto odpaliło pierwszy raz, jeszcze bez chlodnicy i wydechu. Pochodzilo troche (rowniez bez najmniejszych oznak ze cos sie ma stac), potem je zgasiłem i zapalałem je tak co jakis czas, zeby cos posprawdzac (wszystko w ciagu tego jednego tygodnia). Gdy załozyłem chlodnice i zalałem układ woda zapaliłem samochód i czekałem az temp wzrosnie. Jako ze TDI sie cholernie dłuuuugo grzeja, pochodził sobie jakes 30-40 minut (ttermostat jeszcze sie nie otworzyl, a temp. na zegarze nie byla wyzsza jak 70st. i zgasł (własnie przez nastawnik). Nastawnik poszedł do regenracji, przedwczoraj wrocił, auto znowy odpalało jak powinno, cieklo tylko troche spod nastawnik. Wczoraj wymieniłem uszczelki pod nastawnikiem, ustawiłem z oka dawke i zostawiłem samochód zeby sie nagrzał. Pochodzilo podobnie jak wtedy, temp. silnika lekko tylko sie bujneła i znowu zgasł.
Gdy silnik pracował VAG nie wywalał błedów jakichs wiekszych (jedynie co to jakis bład p.t. END OF OUTPUT wiec pewnie cos jest nie podlaczone (ale chyba raczej malo wazna rzecz). Silnik chodzi rowno, wkreca sie na obroty itp. Nie wiem jak sie zachowuje pod obciazeniem, bo chodzil na wolnych i jechal wolno na 1 i wstecznym.
Przeswietliłem dzisiaj wiazke do nastawnika (ECU - wtyczka na grodzi) i wszystko jest chyba jak byc powinno. Miedzy pinem 7 (+12) a 5 (- z ECU) po właczeniu zaplonu jest napiecie. Zastanawia mnie jednak dlaczego po wyłączeniu zapłonu miernik pokazuje ze piny te sa zwarte (opor na poziomie 4.9ohm i piszczy pipczałka). Po odlaczeniu ECU zwarte nie sa. Przez ECU sie zamyka obwód? Jakies uklady maja takie niskie wartosci oporu?