Witam miłośników najlepszej marki na świecie

Panowie mam nadzieję że mi pomożecie w poszukiwaniach albo dacie jakies wskazówki gdzie szukać.
Historia jest taka że mój wujek posiada Audi 80 B4 2.8 quattro, i zajechał ostatnio silnik bo urwał miskę olejową na jakiejś dziurze.. Tam siedział silnik bodajże o popularnym oznaczeniu AAH bo już był wymieniany, i za cholere oczywiście nie współgrało to z elektroniką, sterownikami et cetera... samochód zamiast 174km miał może 80

I może całe szczeście że ten motor został zajechany, bo czas takiego klasyka zrobić porządnie, zgodnie z fabrycznymi wytycznymi. A fabrycznie tam siedział silnik o oznaczeniu ABE, których to silników NIE MA. Po prostu. Szukam i szukam i nic. No i prośba z mojej strony jest taka, czy ktoś coś widział, słyszał, wie gdzie można pytać, szukać, drążyć temat.. Bo ja jestem amator w tych sprawach generalnie rzecz biorąc.. Ewentualnie, może da się włożyć tam silnik 2.8 o jakimś innym oznaczeniu i w jakiś sposób oszukać elektronikę tak żeby to jeździło?
Proszę o odpowiedź jeśli są tu jacyś fachowcy bo kurde jak nie znajde to za miesiąc audiczka pójdzie na złom, a szkoda bo blacharkę miała niedawno robioną kompletną i ogólnie jest w bardzo dobrym stanie, no i ma przejść po wujku na mnie
Pomóżcie Panowie