Leo napisał(a):
W Twoim przypadku pozostaje Ci albo doprowadzenie do stanu tip top albo zmiana hamulców na rs2, co kosztuje krocie, ok 2000 zł.
Moje pracują Tip-top, najmocniejsze hamulce z jakimi miałem do czynienia w b4. Przejechałem się kilkoma egzemplarzami przed zakupem, w moim są zdecydowanie najmocniejsze. Mam zregenerowane zaciski i tłoczki, nowiutkie wentylowane tarcze, nowe opony 17 cali. Nie ma do czego się przyczepić. Ogólnie jak na tak stary wóz hamulce są bardzo dobre. Jednak (moim zdaniem) są nieco za słabe biorąc pod uwagę osiągi auta. Hamowanie z prędkosci 180-160 km/h do zera pozostawia sporo do życzenia. Inna sprawa że moim punktem odniesienia jest 4-letni Peugeot 607 w top-wersji z najlepszymi hamulcami jakie były w tym modelu... może po prostu za dużo wymagam od b4?
A hamulce w RS2 są rzeczywiscie dużo mocniejsze?
Piszesz że zmiana hamulców na RS2 kosztuje krocie - czyli ok. 2 tys zł? Może to sporo, ale ja na same felgi i i opony 17 cali do mojej b4 wydałem w tamtym tygodniu 3500zł.... nie znosze drutowania i półsrodków. 2 tys zł to raptem komplet 4 średniej jakosci opon wielkosci 17 cali... rozumiem że b4 ma już opinie "budżetowego' auta, ale nie każdy kto jezdzi b4 jezdzi na łysych najtanszych oponach i chinskich klockach hamulcowych.
Ja wole idealne i zadbane 80b4 w mocnej wersji, niż zaniedbane A6c6 z duzym przebiegiem, z podstawowym silnikiem i w ośce... a to że mam b4 nie znaczy że kupiłem je dlatego, ze nie stac mnie na droższy samochod i serwis na poziomie.
Więc co konkretnie by trzeba zmienić żeby hamulce zmienić na te RS2? dużo roboty? częsci układu hamulcowego z RS2 da sie kupic nowe?