hubos21 napisał(a):
mAlIbOr napisał(a):
Moje spostrzezenia...
w Audi do opon 225/40/18 i felgi 8" wale 2.6
do Alhambry do opon 205/50/17 i felg 8" i 8,5" daje 2.8
Nie napompowal bym 2,2 do kola 17" bo to stanowczo za malo. Moze jazda jest bardziej komfortowa, ale napewno sie to odbije na feldze.
Kolejna sprawa to tekst w stylu "ze pod krawezniki sie nie podjezdza"... jak pokazesz mi jak lewitowac nad nim to nie bede najezdzal, a jak co to jedyny sposob i umiejetnie nie udalo mi sie nic zrobic z kolem, ale trzeba miec odpowiednią ilosc powietrza w kolach

a dlaczego do 205/50 dajesz więcej niż do 225/40? a do koła 17 można napompować 2,2 tylko zależy wszystko od profilu opon bo nie każdy jeździ na 225/45
A 2.8 dlatego ze Alhambra jest ciazkim autem i w standardzie jest okolo 2.7 i 2.3 a kolejna sprawa jest taka ze mam naciagnieta lekko opone 205 na felge 8,5" wiec za malo csnienia moze spowodowac ... no wiecie co
Ja na to patrze zawsze w ten sposob: sprawdzam to sam, organoleptycznie

pompuje, jak jest za miekko to daje wiecej, patrze jak sie ugina jak najezdzam na kraweznik. Staram sie tez nie pompowac powietrza na pierwszej lepszej stacji, tylko orlenowskie kompresoby samoobslugowe, takie gdzie wybijamy cisninie na wyswietlaczu i tylko koncowka do wentyla, kontrola wlasnym manometrem tez wskazana, ale nie takim za 2zł z Tesco tylko homologowany.