.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.cze.2025 12:05:02

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: zmiana licznikow audi 100 cygaro i wskaznik temperatury
PostNapisane: 20.kwi.2011 20:52:49 
Użytkownik

mam pytan pare odnosnie licznikow ... w swojej secie mam wlozony licznik z predkosciomierzem i duzym zegarem zamiast obrotomierza , a chce wyjac zegar i wlozyc w to miejsce obrotomierz . mam dwa rozebrane liczniki, patrzylem od tyłu i kostki , wejscia wszystko sie zgadza z tym ze w przedniej szybce ochraniajacej zegary nie ma dwoch małych dziurek do regulacji cyfrowego malego zegarka dwoma bolcami ale mniejsza o to . jak dziala ten obrotomierz i czy jak wloże go na miejsce zegara i podepne kostke to czy bedzie mi działał? drugie pytanie jest odnosnie wskaznika temperatury : w audi 100 z sil. 2,2 z 84 roku wskaznik pokazuje optymalna temperature cieczy ponad 100 stopni czy 90 stopni ? pytam bo obecnie na wskazniku wskazówka bedzie na grubej pierwszej kresce to załącza się dmuchawa , i chlodzi silnik az temp spadnie do 4 cienkiej kreski , a nowy czujnik zalożylem i wychylała mi sie wskazowka do okolo 100 stopni . mechanik mi mowil ze to jest jakies cisnieniowe chlodzenie i powino wskazywac powyzej 90 stopni. jak to jest ???

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2011 23:22:42 
Klubowicz

Licznik powinien pasować plug&play i obrotka powinna śmigać, wiązka jest ta sama.
Wskaźnik na desce nie powinien w normalnych warunkach pokazywać więcej niż 90 stopni ALE temp. na wskaźniku, a temp. silnika to dwie różne temperatury - jeżeli wentylator się włącza, a Ty możesz odkręcić korek na zbiorniczku płynu chłodzącego i nie kipi, to jest OK. Nie powinien kipieć. Jeżeli kipi, to wymień termostat i czujnik włącznika wentylatora, dobrym rozwiązaniem jest założenie czujnika od Poloneza (jednobiegowy), tak żeby od razu włączał szybki bieg wentylatora; czujnik włącza się przy 86 stopniach, wyłącza przy 82. Możliwe przyczyny to także: zanieczyszczona chłodnica, odwrotnie połączony wentylator, uszkodzona uszczelka pod głowicą. uszkodzone łopatki pompy wody.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 2