Koledzy,
Prosze o pomoc w opisanym w temacie problemie. Nasze Audi ma domyslnie zamontowana nawigacje w desce rozdzielczej, istnieje rowniez przycisk 'tel' na konsoli, jednak gdy go przyciskam, a bluetooth w telefonie jest aktywny, radio/nawigacja nie reaguje, wyswietla sie napis 'telephone not installed'. (telefon nie znajduje zadnych urzadzen) Kiedys dowiedzialem sie na forum, ze brakuje mi prawdopodobnie modulu bluetooth w samochodzie, ktory to moze byl po prostu z niego wymontowany przed sprzedaza (kupilismy 2 letni). Nie rozwiazalem wtedy problemu i odstawilem na pozniej. Teraz chcialbym jednak sie ta sprawa zajac i w koncu cos z tym zrobic, zeby moc rozmawiac w aucie przez telefon, nie trzymajac go w reku.
Ten modul bluetooth tak naprawde najbardziej by mi pasowal, bo nie trzeba by niczego chowac do skrytki po wyjsciu z auta, ale na tyle co zdazylem sie zorientowac, jest drogi, w zwiazku z tym raczej szukam jakiegos alternatywnego rozwiazania, czyli polaczenia telefonu z tą nawi, najlepiej tak aby glos byl slyszalny w glosnikach auta. Mozecie mi ktos doradzic jakie tu sa mozliwosci? Czy moze to tez nie ma sensu i lepiej kupic po prostu zestaw z wlasnym, dobrym glosnikiem?
Przepraszam za szczegolowosc i moze banalnosc pytan, ale temat laczenia bluetootha, telefonu, radia i w ogole jego dzialania jest mi zupelnie obcy i kompletnie sie w tym nie orientuje.
dzieki
p.s.
Przy okazji, zapytam jeszcze o 2 rzeczy, zeby juz nie zakladac nowego watku:
- czy ktos ma moze pomysl, dlaczego moze mi nie dzialac gniazdo 12v w skrytce miedzy fotelami? czy to jest kwestia jakiegos bezpiecznika, ktory nalezy wymienic? gdzie go znalezc?
- przestal mi rowniez dzialac, nie wiadomo kiedy, tempomat. jeszcze niedawno uzywalem go na autostradzie,teraz nie ma opcji, zeby go wlaczyc. czy to tez moze byc kwestia bezpiecznika?
|