.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.cze.2025 10:31:14

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: Polaczenie telefonu z navi w Audi a4 b8; uszkodzony tempomat
PostNapisane: 31.gru.2011 00:20:04 
Użytkownik

Koledzy,

Prosze o pomoc w opisanym w temacie problemie.
Nasze Audi ma domyslnie zamontowana nawigacje w desce rozdzielczej, istnieje rowniez przycisk 'tel' na konsoli, jednak gdy go przyciskam, a bluetooth w telefonie jest aktywny, radio/nawigacja nie reaguje, wyswietla sie napis 'telephone not installed'. (telefon nie znajduje zadnych urzadzen)
Kiedys dowiedzialem sie na forum, ze brakuje mi prawdopodobnie modulu bluetooth w samochodzie, ktory to moze byl po prostu z niego wymontowany przed sprzedaza (kupilismy 2 letni). Nie rozwiazalem wtedy problemu i odstawilem na pozniej. Teraz chcialbym jednak sie ta sprawa zajac i w koncu cos z tym zrobic, zeby moc rozmawiac w aucie przez telefon, nie trzymajac go w reku.

Ten modul bluetooth tak naprawde najbardziej by mi pasowal, bo nie trzeba by niczego chowac do skrytki po wyjsciu z auta, ale na tyle co zdazylem sie zorientowac, jest drogi, w zwiazku z tym raczej szukam jakiegos alternatywnego rozwiazania, czyli polaczenia telefonu z tą nawi, najlepiej tak aby glos byl slyszalny w glosnikach auta.
Mozecie mi ktos doradzic jakie tu sa mozliwosci?
Czy moze to tez nie ma sensu i lepiej kupic po prostu zestaw z wlasnym, dobrym glosnikiem?

Przepraszam za szczegolowosc i moze banalnosc pytan, ale temat laczenia bluetootha, telefonu, radia i w ogole jego dzialania jest mi zupelnie obcy i kompletnie sie w tym nie orientuje.

dzieki

p.s.

Przy okazji, zapytam jeszcze o 2 rzeczy, zeby juz nie zakladac nowego watku:

- czy ktos ma moze pomysl, dlaczego moze mi nie dzialac gniazdo 12v w skrytce miedzy fotelami? czy to jest kwestia jakiegos bezpiecznika, ktory nalezy wymienic? gdzie go znalezc?

- przestal mi rowniez dzialac, nie wiadomo kiedy, tempomat. jeszcze niedawno uzywalem go na autostradzie,teraz nie ma opcji, zeby go wlaczyc. czy to tez moze byc kwestia bezpiecznika?

Strefa czasowa: UTC + 2