.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.cze.2025 05:21:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1.9 TDI] licznik VDO
PostNapisane: 05.sty.2012 20:24:17 
Użytkownik

Witam,

Jak w temacie licznik z audi 80 działa mi niezbyt dobrze. Mam podświetlenie zegarów, działa mi wskaźnik paliwa, temperatury, obrotomierz i lampki kontrolne.

Jak auto jest zimne działa mi również prędkościomierz, ale tu zagwostka, do czasu... Mianowicie gdy odpalę sobie samochód rano mogę się nim rozpędzić nawet do 150km/h i licznik działa, natomiast po jakichś 20 minutach jazdy kiedy już wszystko się odpowiednio nagrzeje wskazówka z prędkościomierza spada z rzeczywistej prędkości na ok 40km/h i tam się nieznacznie rusza...

Problem polega na tym, że nie wiem co to może być? Naprawiał mi licznik "koleś" który się "niby" na tym zna. Jednak ja nadal mam takie problemy.

Co może być przyczyną? Czy tam gdzieś potem nie do końca dochodzi prąd? Czy coś sie przegrzewa?

Nie jestem pewien czy na samej płytce z zegarów jest coś może nie tak, bo dzisiaj miałem na próbę inny prędkościomierz (ale podkreślam, że sam prędkościomierz przełożony do mojej płytki z zegarów) i stało się to samo...

Wymieniłem również dla pewności impulsator na nowy.

Czy ma ktoś w ogóle jakieś pomysły co można jeszcze sprawdzić, wymienić?

Pozdrawiam!

Tytuł: Re: [B4 1.9 TDI] licznik VDO
PostNapisane: 07.sty.2012 19:42:07 
Użytkownik

Auto: 100 C4 2,5TDI
Mogą to być zimne luty na płytce licznika lub połączenia pomiędzy licznikiem a czujnikiem.
Zimne luty to chyba jakaś plaga nie tylko w licznikach, więc może Ciebie też dopadły (ja już poprawiałem licznik, A/C, panel klimatronika).

Strefa czasowa: UTC + 2