.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.cze.2025 20:39:23

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S6 C5 ANK] problem z dmuchawą
PostNapisane: 04.mar.2012 12:51:23 
Użytkownik

Auto: było
Witajcie,
Mam pewien problem z nawiewem powietrza do kabiny. Szukałem wskazówek na forum ale nie znalazłem podobnej przypadłości. Mianowicie - nawiewy działają normalnie, sterowanie, siła itp ok, do czasu. Po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach jazdy jakby zamykały się klapy i powietrze było tłumione w układzie, słychać tylko głośny szum a nawiew dmucha jak na najniższym poziomie. Regulacja reaguje, ale tylko mogę ewentualnie zmniejszyć/zwiększyć szum bo przez kratki nawiew bez zmian. Reasumując - wydaje się być wszystko ok, łącznie z wentylatorem a nawiew się "tłumi". Sprawdzałem bez filtra kabinowego - bez zmian. Wersja europejska - kontynentalna :)
Ma ktoś jakieś sugestie gdzie szukać usterki?
Dzięki

Tytuł: Re: [S6 C5 ANK] problem z dmuchawą
PostNapisane: 11.mar.2012 14:41:14 
Użytkownik

Auto: A6 C6 4.2 BAT
Dziwne jest to, iż z tego co mówisz jakimś cudem zatykają się wszystkie nawiewy. Czy ten głośny szum nie jest spowodowany zacierającym się wiatrakiem, który przestaje działać dopiero po pewnej chwili po, której nagrzeje się wirnik i przestaje się tak szybko kręci ?

Jak sprawdziłeś wentylator ?

A może szwankuje Ci klapa obiegu wewnętrznego ? Tutaj od strony nóg jest zamknięta ( usterka ) a od góry czyli od strony maski klapy się zamykają i to jest ich prawidłowy objaw.

Ja bym sprawdził Vagiem działanie guzika obiegu zamkniętego oraz z testu elementów regulacje klap.

Powiedz coś więcej na temat tego jak sprawdzałeś poszczególne elementy, ponieważ z tego jednego zdania nie można wywnioskować czy dobrze to robiłeś.

PostNapisane: 12.mar.2012 11:13:11 
Użytkownik

smola2 napisał(a):
Witajcie,
Mam pewien problem z nawiewem powietrza do kabiny. Szukałem wskazówek na forum ale nie znalazłem podobnej przypadłości. Mianowicie - nawiewy działają normalnie, sterowanie, siła itp ok, do czasu. Po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach jazdy jakby zamykały się klapy i powietrze było tłumione w układzie, słychać tylko głośny szum a nawiew dmucha jak na najniższym poziomie. Regulacja reaguje, ale tylko mogę ewentualnie zmniejszyć/zwiększyć szum bo przez kratki nawiew bez zmian. Reasumując - wydaje się być wszystko ok, łącznie z wentylatorem a nawiew się "tłumi". Sprawdzałem bez filtra kabinowego - bez zmian. Wersja europejska - kontynentalna :)
Ma ktoś jakieś sugestie gdzie szukać usterki?
Dzięki

Nie ma tam jakiejś adaptacji?

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 13.mar.2012 15:25:07 
Użytkownik

Auto: było
Powiem szczerze, że nie bardzo się orientuję jak wykonać te wszystkie czynności VAG-iem. Sprawność wentylatora oceniłem powierzchownie, na podstawie tego, że coś tam jednak cały czas dmucha, może (i zapewne) błędnie.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki jak mogę sprawdzić poszczególne elementy za pomocą Vaga.
pozdr

Strefa czasowa: UTC + 2