.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.maja.2025 13:11:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI A6 C5, trzeszczenie modułu kierunkowskazów
PostNapisane: 15.kwi.2018 15:30:14 
Użytkownik

Witam,

do tej pory znalazłem kilka podobnych tematów, jednak żaden mi w pełni nie pomógł. Dlatego stworzyłem nowy.

Po włączeniu kierunkowskazów/świateł awaryjnych dochodzą mi dźwięki z modułu świateł awaryjnych, tak jakby dochodziło tam do stykania kabli.

Tylko to co nie było wspomniane w innych tematach:
1. Dźwięki pojawiają się bezpośrednio po wyłączeniu kierunkowskazów (nie po włączeniu, nie w trakcie, tylko po odhaczeniu manetki).
2. Trwają kilka sekund i przestają.
3. Czasem pojawiają się na zakrętach czy podczas jazdy na nierównościach, czasami wystarczy, że włożę kluczyk do stacyjki.
4. Gdy mam włączone światło na podsufitce, w trakcie "brzęczenia" światło zaczyna migać. Nie wpływa to na nic innego, na żadne inne światła.
5. Włącznik awaryjnych wibruje gdy pojawia się dźwięk.
6. Mniej więcej w tym samym okresie zacząłem mieć problem z klimatyzacją - nie chce chłodzić tak efektywnie jak wcześniej, czasem powietrze jest wręcz ciepłe.

Wyciągnięcie włącznika świateł awaryjnych pomaga, nie działają kierunkowskazy ale i nie ma dźwięku.
Kilka dni przed pojawieniem się dolegliwości padł mi akumulator i ładowałem od innego samochodu, zanim wymieniłem.
Samochód ma 220k km przebiegu, kupiony 2 miesiące temu, zrobione póki co 14k km.
To wszystko pasuje nadal do manetki? Pytam się bo chcę zamówić i spróbować samemu wymienić.

I czy mogę z tym jeździć nie bojąc się, że samochód mi się spali od zwarcia?
Aktualnie staram się nie używać kierunkowskazów poza sytuacjami koniecznymi.

Mój największy problem, to przebywanie teraz w Hiszpanii. Byłem w dwóch warsztatach, w jednym wymienili mi przełącznik awaryjnych, ale to nie pomogło więc wsadzili z powrotem stary. Sprawdzali czymś kable (ściągali osłony pod kierownicą). Nic nie znaleźli, polecili pojechanie do Audi... Znalazłem warsztat elektro-mechaniczny Litwinów, którzy stwierdzili, że trzeba sprawdzić całą instalację i może rozebrać pół samochodu, aby znaleźć problem, co zajmie od 3-4h do kilku dni...

Znalazłem w innym temacie na tym forum(mój problem nadal nie rozwiązany), będzie to taki dźwięk:

Tam pomogło:
"o właśnie cały sterownik wymieniłem na nowy, tyle że nowy ma 1 pin więcej ale działa i właśnie ten nowy tak trzeszczy, starego nie udało się naprawić"
"ok sprawa rozwiązana, psik Kontaktem w przełącznik kierunków rozwiązał sprawę :)"

Co to Kontakt?

Link do tematu:
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=29&t=140326&hilit=a6+c5
Link do podobnego tematu na elektroda:[url]
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 4#17168584[/url]

Z góry dziękuję wszystkim za przeczytanie i pomoc.

Tytuł: Re: AUDI A6 C5, trzeszczenie modułu kierunkowskazów
PostNapisane: 15.kwi.2018 22:24:41 
Użytkownik

Auto: S4 B6 Cabrio
Hejka,

Miałem identycznie to samo w A6 C5 Allroad, manetka taka sama jak w zwykłej A6 C5. Wymieniłem manetkę od kierunków na nową i tematu nie ma.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: AUDI A6 C5, trzeszczenie modułu kierunkowskazów
PostNapisane: 04.maja.2018 12:16:16 
Użytkownik

hej, wymieniłem manetkę i pomogło. Dzięki!

Strefa czasowa: UTC + 2