.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lip.2025 17:39:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: <b3> all zamienność foteli przód
PostNapisane: 31.gru.2010 23:18:10 
Użytkownik

witam Kolegów ...
a więc zaczął mi się dość niebezpiecznie przecierać fotel kierowcy w newralgicznych miejscach , tragedii jeszcze nie ma ale chcę ku temu zadziałać .. pomyślałem że przełożę fotele miejscami . Tamten fotel pasażera jest w sumie nie zużyty to idealnie się nadaje .. natomiast że mam tapicerkę w wersji bonus kolor to już dostać taki drugi fotel w stanie zadowalającym graniczy pewnie z cudem. Mankament tkwi jednak w szczegółach ... a mianowicie ... jak wiemy są te dwie dźwignie jedna służy do cofania fotelu . .druga zaś do opuszczania . I problemem jest tutaj dźwignia od opuszczania fotelu jest ona wyprofilowana na zewnątrz siedziska i lekko wystaje na stronę drwi także o nic nie haczy w pełnym zakresie regulacji fotela. Natomiast fotele zamienimy to będą one skierowane w stronę tunelu , gałki zmiany biegów i mogą haczyć o obudowę . I teraz pytanie do znawców. Czy zamiana foteli spowoduje haczenie owej dźwigni o obudowę , oraz czy fotel .. czyli siedzisko jest integralną częścią z sankami - i czy owe dźwignie są mocowane na sankach .. bo tego akurat nie wiem i ewentualnie bym rozkręcił sanki od siedzisk przełożył i założył siedzenia z powrotem . No i czy ciężko jest fotel wyciągnąć bo tego też nigdy nie robiłem .

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2011 03:33:27 
Użytkownik

Witam.
Jeśliposiadasz zdolności manualne to kup nawet fotel pasażera i przeżuć samą tapicerke do swojego fotelika - robiłem sam tak u siebie w audi 80 b4 :)
Krzysiek

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2011 10:48:38 
Użytkownik

szyny powinny pasowac .bo masz rozstaw ten sam , jedyny problem moze byc w tej dzwigni .ale zawsze mozesz lekko nagiac go .Druga sprawa jak juz bylo napisane mozesz kupic drugi fotel lub sama tapicerke i przełozyc .

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2011 15:41:54 
Użytkownik

krzysaudi napisał(a):
Witam.
Jeśliposiadasz zdolności manualne to kup nawet fotel pasażera i przeżuć samą tapicerke do swojego fotelika - robiłem sam tak u siebie w audi 80 b4 :)
Krzysiek

zrobił bym tak .. ale jak już wspominałem mam tapicerkę w wydaniu bonus kolor i jest ona w kolorze pod nadwozie auta .. czyli cala jest bordowa ... a takiej nie dostanę już nigdzie w zadowalającym stanie i cenie .. gdyby t obył kolor standardowy to bym się nie spinał :) dlatego muszę zamienić fotele

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2011 17:10:01 
Użytkownik

Bez problemu można zamienić same oparcia i pokrętło nie będzie o nic zawadzać jak również możesz zamienić siedziska.
Fotel demontujesz wysuwając go do tyłu uprzednio wyjmując zaślepki z tyłu prowadnic i z przodu odkręcając jedną śrubkę.
O ile zamiana oparć nie stanowi większego problemu bo po prostu musisz zdjąć maskownicę, odkręcić, wyjąć i zamienić miejscami; to z zamianą siedziska jest ciut więcej pracy. Po zdjęciu oparcia musisz poodginać zabezpieczenia przebite przez materiał od dołu fotela i wtedy będziesz mógł zdjąć materiał wraz z gąbką zostawiając blaszaną wannę z prowadnicami. To samo robisz z drugim fotelem, zamieniasz, składasz i po problemie.
Jak wyjmiesz fotel to zobaczysz że w sumie zamiana to nic trudnego :-)

Strefa czasowa: UTC + 2