.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.cze.2025 20:01:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B8 2009] Parę pytań, zmiana z US na EU
PostNapisane: 26.wrz.2010 23:01:00 
Użytkownik

Kupiłem auto ściągnięte z Usa i chcę zrobić parę rzeczy proszę o wskazówki :)

Audi B8 2009 rok 2.0 T quattro

- Licznik km/mile chcę tylko km czy jest jakaś nakładka na tarcze , jeśli nie to czy licznik od innego audi z kolorowym wyświetlaczem ( mam czerwone podświetlanie ) podejdzie czy trzeba dużo kombinować ?

- Jak przełączyć spalanie z galonów na milę na l/km ?

-Chcę zamontować czujniki cofania ile moga kosztować fabryczne i jakie moduły trzeba zakupić ?

Narazie to wszystko z góry dziękuje za odpowiedzi

Tytuł: Re: Audi A4 B8 2009 ROK , Parę pytań
PostNapisane: 26.wrz.2010 23:15:51 
Użytkownik

Wino_zg napisał(a):
- Licznik km/mile chcę tylko km czy jest jakaś nakładka na tarcze , jeśli nie to czy licznik od innego audi z kolorowym wyświetlaczem ( mam czerwone podświetlanie ) podejdzie czy trzeba dużo kombinować ?

Nie ma nakładek na tarcze, trzeba zmienić zegary i je zakodować.

Wino_zg napisał(a):
- Jak przełączyć spalanie z galonów na milę na l/km ?

Zmienić kodowanie po podpięciu do kompa, jeśli zmienisz zegary to trzeba będzie wykonać i tak pełne kodowanie.

Wino_zg napisał(a):
-Chcę zamontować czujniki cofania ile moga kosztować fabryczne i jakie moduły trzeba zakupić ?

8K0 054 630 - 1200zł - czujnik wspomagania cofania (komplet)
+ wiazka elektryczna (200-500zł) w zależności od pozostałego wyposażenia.
Obrazek

Tytuł: re:
PostNapisane: 26.wrz.2010 23:41:45 
Użytkownik

Czy firmy z allegro które robią tarcze nie dotną pod ten model? myślę że gdyby to zrobili może nie być podświetlenia , czy tu jest problem?

Czy licznik który mam kupić może być z kolorowym małym wyświetlaczem czy nie podejdzie ? musi być czerwony ?

Ceny za czujniki patrzyłeś to nowe części a jak używki się kształtują ? i czy 1200 zł to cena za komplet czujniki + moduł ? 1200 zł coś za tanio jak na ASO mi się wydaje

Tytuł: Re: re:
PostNapisane: 26.wrz.2010 23:47:22 
Użytkownik

Wino_zg napisał(a):
Czy firmy z allegro które robią tarcze nie dotną pod ten model? myślę że gdyby to zrobili może nie być podświetlenia , czy tu jest problem?

Zmieniając tarczke zrobisz gigantyczną kupe na którą nie będzie sie dało patrzeć. Na szybko zerknałem, na allegro zegary z 1.8tfsi kosztują 600zł...

Wino_zg napisał(a):
Czy licznik który mam kupić może być z kolorowym małym wyświetlaczem czy nie podejdzie ? musi być czerwony ?

Może być kolorowy mały bądź duży, to i tak od kodowania zegarów wszystko zależy.

Wino_zg napisał(a):
Ceny za czujniki patrzyłeś to nowe części a jak używki się kształtują ? i czy 1200 zł to cena za komplet czujniki + moduł ? 1200 zł coś za tanio jak na ASO mi się wydaje

Napisałem numer części, cene, opis, w nawiasie (komplet), to nadal nie jasne?
Obrazek
Poza tym, ~1500zł za 4 czujniki i "brzęczyk" to wcale nie mało.
Ceny używek sprawdź na allegro, jeśli wogóle są.

PostNapisane: 26.wrz.2010 23:58:16 
Użytkownik

Simpson napisał(a):
Wino_zg napisał(a):

Zmieniając tarczke zrobisz gigantyczną kupe na którą nie będzie sie dało patrzeć. Na szybko zerknałem, na allegro zegary z 1.8tfsi kosztują 600zł...

Ale wg Ciebie kupa polega na tym że nie będzie podświetlenia czy chodzi o sam wygląd tarczy? jeśli zrobią identyczną myślę że nie będzie problemu

Simpson napisał(a):
Wino_zg napisał(a):

Może być kolorowy mały bądź duży, to i tak od kodowania zegarów wszystko zależy.

Okej , czyli rozumiem że każdy można zakodować ? wiesz nie chce później zmieniać więcej rzeczy

PostNapisane: 27.wrz.2010 00:05:44 
Użytkownik

Wino_zg napisał(a):
Ale wg Ciebie kupa polega na tym że nie będzie podświetlenia czy chodzi o sam wygląd tarczy? jeśli zrobią identyczną myślę że nie będzie problemu

Biorąc pod uwage cene zegarów używanych wogóle bym sie nie zastanawiał nad jakimiś półśrodkami.
Dorobiona tarcza nigdy nie będzie wyglądać tak jak powinna. Podświetlenie to mniejszy problem (jeśli jest realizowane tak jak w starszych modelach).
Nie zapominaj o tym że żeby podmienić tarcze trzeba by zegary rozebrać, a to może nie być taka prosta sprawa jak sie wydaje.

Wino_zg napisał(a):
Okej , czyli rozumiem że każdy można zakodować ? wiesz nie chce później zmieniać więcej rzeczy

Tak. Kodowanie zegarów polega na zapisaniu informacji o tym jakie auto posiada wyposażenie, na jaki rynek i wiele innych.
Nie wiem jak w 8K, ale w starszych był jeszcze immobiliser.

Tytuł: re:
PostNapisane: 27.wrz.2010 12:59:47 
Użytkownik

A czy moge kupic licznik od Europy i przelozyc tarcze bez kodowania czy to jest zespolone?

PostNapisane: 27.wrz.2010 13:23:35 
Użytkownik

Wino_zg napisał(a):
A czy moge kupic licznik od Europy i przelozyc tarcze bez kodowania czy to jest zespolone?

Możesz, ale bez kodowania sie nie obejdzie z uwagi na nieliniowy wzrost wartości prędkości w licznikach EU (w przeciwieństwie do US, gdzie jest liniowy).

Zegary US:
Obrazek

Zegary EU:
Obrazek

PS. w kwestii kodowania, to poprostu trzeba podpiąć pod kompa i zmienić pare wartości na inne, wiec to nic strasznego. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 2