dzieki speco, trafilem na to juz wczesniej po radzie rodzynka

swoja droga super foto story i napewno skorzystam
Postaram sie sam udokumentowac swoje postepy, bo widze, ze ten temat sie przewija na forum.
Odnalazlem schematy do auta,ale niekoniecznie dobrze idzie mi czytanie ich i nie jestem pewien czy na 100% pasuja (mimo wyboru roku, modelu itd). aktualnie jestem na wyjezdzie, ale w przyszlym tygodniu jak zjade to w aucie mam ksiazke "Audi 100 Sam naprawiam". W porownaniu z wiedza, ktora tutaj na forum mozna znalezc to nic, ale mam dopiero 22 lata i przygode z autami zaczynam. Tam mozna znalezc krotki kurs jak czytac schematy.
Ustalam sobie plan dzialania, w pierwszym kroku chce odnalezc odpowniednie schematy do:
1.) swojego auta
2.) auta, od ktorego mam zegary
Planuje na podstawie kolorow kabli z wiazek wyprowadzonych do zegarow.
W drugim kroku, chce sprawdzic czy zegary dzialaja na 100%.
Po pierwsze stare zegary - czy predkosciomierz jest sprawny - to tylko jeden kabel, wiec fajnie by bylo wychylic wskazowke i sie upewnic. To zeby sobie zapewnic rozwiazanie tymczasowe co by mnie glina nie zlapala

Po drugie chcialbym sie upewnic,ze zegary, ktore planuje podlaczyc sa sprawne - to bardzo istotne bedzie dla dalszych prac.
Tego dotyczy moje pytanie - jak to zrobic. Posiadam zasilacz z transformatorem, ktory daje prad staly (do 12 V), wiec moglbym sobie to zrobic z sieci. I tego dotyczy moje pytanie. W jaki sposob to zrobic? I czy nie przypale zegarow jak odwrotnie podlacze faze z masa.
Pozdrawiam