.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.cze.2025 10:38:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] przygasające ksenony
PostNapisane: 02.gru.2010 21:58:12 
Użytkownik

W moim audi a4 z 2000r wyposażonym w oryginalne lampy ksenonowe podczas hamowania, a w zasadzie chwilę po tym jak zwalniam pedał hamulca przygasają światła. Od tygodnia po pojawieniu się zimy przygasanie nasiliło się dwukrotnie. Oprócz hamowania występuje jeszcze w momencie kiedy podczas jazdy auto traci przyczepność i włącza się ESP.

Zabawę rozpocząłem od podłączenia VAGa - niestety nic nie wykrył. Następnie sprawdziłem masy - również w porządku.
Czasami po skończonym hamowaniu wydobywa się dźwięk z pod maski przypominający buczenie, trwa on kilka sekund i przestaje - jak by pompa się włączała. Wymieniłem pompę ABS i niestety bez rezultatu.

Do pompy doprowadziłem dodatkowy kabel masowy z akumulatora. Dzisiaj również taki przewód podłączyłem bezpośrednio do lamp.
Niestety bez rezultatów.

Napięcie dochodzące do lamp to 14,3V
napięcie dochodzące do pompy 13,7

niestety nie mam jak sprawdzić podczas podczas hamowania jakie jest napięcie.
Sprawdziłem i wyczyściłem wszystkie złączki ,wtyczki w okolicy pompy i lamp.Sprawdzałem żarniki ksenonowe - są oryginalne PHILIPSA.
Jedynie co mnie niepokoi to przetwornica na której oprócz daty prod. nie było żadnych informacji- zdjęcie poniżej

http://obrazki.elektroda.pl/4246085700_1291319190.jpg

Akumulator sprawdzany przyrządem.

Proszę o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2010 00:24:24 
Użytkownik

Przygasać będzie w czasie hamowania bo włącza Ci się ABS a wtedy jest znaczny pobór prądu przez modulator i tyle. Pytanie tylko brzmi, czy włącza Ci się on wtedy kiedy trzeba, a skoro jest śnieg, to raczej tak.
Edit.
Aaa xenon, ja tak miałem z żarówkami, że przygasały, teraz na xenonach tego nie zauważam.
Edit2.
Ha nie zauważam, bo po żarówkach zostały mi dodatkowe przekaźniki dające napięcie zasilające (wtedy żarówki a teraz xenony, bo przekaźników nie wywalałem) prosto z akumulatora :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2010 17:55:54 
Użytkownik

Przygasały jeszcze zanim spadł śnieg. Miałem już taką audi z ksenonami i w tamtym egzemplarzu nic takiego się nie działo. Zostało mi sprawdzić przetwornice i alternator/regulator.

pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 2