.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.lip.2025 12:37:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S6 C5 2000] Szyna Can Bus - Wymiana RNS-D na RNS-E
PostNapisane: 07.sty.2011 00:13:34 
Użytkownik

Witam,

Mam pytanie odnośnie możliwości wymiany RNS-D na RNS-E, poczytałem sporo już na ten temat, właściwie dręczą mnie 2 pytania :) Jeśli to nie kłopot to pomóżcie.
1) Czy mocowania i "kosz" na RNS-D jest takie samo jak do RNS-E? (wiem napewno że są inne kostki)
2) Czy w takim modelu S6 - 2000 rok jest szyna CAN-BUS? albo inaczej jak sprawdzić czy jest, bo nie wiem czy będę musiał zakupić adapter czy nie.

Jeśli ktoś zmieniał RNS-D na RNS-e to może coś doradzi jeszcze co mnie może zaskoczyć?

Pozdrawiam Nowo Rocznie :)
Makuś

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2011 15:30:03 
Użytkownik

Witam

Podbijam, jako że w garażu już stoi S6-tka, modelowy 2001, jeśli to w czymś pomoże, też zachodzę w głowę czy da się, bo podobno jakość RNS-E dużo lepsza niż D.
Oczekujemy niecierpliwie.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2011 01:03:45 
Użytkownik

generalnie w starszych vw jest zlaczke ISO a w nowszych fakra (zwana tez ISO2, qudrocostam). Chodzi o to, ze w ISO sygnal np o zalaczeniu zaplonu to sygnal analogowy (po prostu napiecie na jakims "pinie" a w fakra to informacja po CANie (podobnie jest z sygnalem predkosci, obsluga multikiery itp)
Poza problemem mechanicznego umieszczenia radia to prawdopodobnie bedzie potrzebowac takiego toola, gdzie podlaczasz rozne analogowe sygnaly a to pakuje je do CANa (mozna tez bez tego podlaczac ale nowsze radia bada myslaly ze nie ma wlaczonego zaplonu i beda sie wylaczaly same po jakism czasie)

W Twoim aucie podobnie jak w moim pewnie jest taka sytucja, ze CAN jest ale wykorzystywany "lokalnie".. u mnie w passacie 2000 laczy np moduly w drzwiach z modulem komfortu, ECU silnika z elektronika pompy wtryskowej itp
na forum A4??? jakism widzialem watek jak wlozyc ta navi do auta gdzie w ori nawet nie bylo 2DIN
W sumie sa radia 2din z navi na zlacze iso wiec odpada Ci bawienie sie z canem ...
Pozdrawiam,
Przemek
Pozdrawiam,
Przemek

Strefa czasowa: UTC + 2