.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lip.2025 09:56:43

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 Allroad] Jak rozebrac boczek -wymiana sterownika j197
PostNapisane: 07.sty.2011 13:17:44 
Użytkownik

Witam,

Mieszkam na wyspach i w tej chwili jestem w polsce i dzisiaj nadszedl czas powrotu do UK. Mam jednak wydaje mi sie spory problem z moja niunia, ktory pojawil sie wczoraj. Pojawil mi sie blad 65535 w kanale 34 (regulacja pneumatyczna zawieszenia).
Auto ustawilo sie na poziom czwarty (maksymalna wysokosc) i nie reaguje na przyciski na konsoli, ani na predkosc. Nie jestem pewiem, czy moge tak poprostu jechac 1500km samochodem w tym stanie.
Chcialbym rozebrac lewy boczek w bagazniku, aby dostac sie do modulu (komputer zawieszeina J197), wziasc go do domu i podsuszyc zaprogramowac od nowa i zobaczyc, czy bedzie w porzadku. Nie wiem jednak jak sie do tego boczka dobrac, a nie chce nic polamac.

Bardzo prosze o jakas szczegolowa instrukcje, najlepiej ze zdjeciami i z gory przepraszam za zasmiecanie, jezeli takowa juz istnieje na tym forum lub w siecii i poprosze o link. Niestety czas mnie goni :(

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 18.sty.2011 20:54:23 przez marian3k, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2011 21:45:03 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
Obrazek

Jak zrzucic panele, info w PDFie:
http://hotfile.com/dl/95067696/8eae66b/rep.rar.html

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2011 13:28:51 
Użytkownik

@dice111

Dziekuje dobry czlowieku.

Wlasnie dojechalem, niunia mimo, ze uposledzona dala rady. Jak sie wyspie to napisze cos wiecej jak sie jechalo.

Edit:
Wiec tak, auto pomimo uszkodzonego j197 przejechalo 1500km. Jako ciekawostke napisze, ze przed zaladunkiem auto stalo na poziomie czwartym, po zaladunku tyl opadl (pelen bagaznik ciezkich rzeczy) i w kabinie samochod raportowal poziom drugi. Jednak na zewnatrz bylo wyraznie widac, ze poziom drugi byl tylko na tylnej 'zaladowanej' osi a przod stal wysoko na czworce.
Ze wzgledu na to auto prowadzili sie zle. Zachowywalo sie jak wysoka terenowka a nie jak allroad. Jednak dojechalem bez problemow a po rozladowaniu w kabinie od razu jest raprtowany poziom czwarty. Nie ma mozliwosci zmiany wysokosci zawieszenia z konsoli.
Wydaje mi sie, ze inzynierowie auci pomysleli dobrze i w przypadku awarii komputera poziomowania nadwozia auto jest podnoszone na poziom czwarty i na nim zostaje.
Mi pozostaje teraz dobrac sie do tego kompa, wyjac naprawic lub wymienic.
Po wymianie wymagane bedzie ponowne zaprogramowanie komputera. Mozna do tego uzyc pdf pod tytulem 'Mod 402' ktory mozna znalezc w sieci.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2011 19:42:24 
Użytkownik

W koncu udalo mi sie zakupic sterownik pompy. Uzywany - mam nadzieje, ze jest w porzasiu.
Czy ktos z Was wymienial sterownik? Czy po wymianie wystarczy zrobic adaptacje (jak w 402 mod pdf), czy wymagane sa jakies dodatkowe czynnosci, np. kodowanie?

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 2