.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.cze.2025 21:33:10

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] Kabel daiagnostyczny - VAG KKL ODB - HELP
PostNapisane: 11.cze.2011 09:39:37 
Użytkownik

Witam

Kupiłem sobie kabelek taki sam jak na tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=1635574623 (na USB na FT232RL)

I chyba długo się nim nie nacieszyłem
Mianowicie w moim Audi (silnik 2.0 AAE) gniazdo diagnostyczne (2x2) ma odwrotną polaryzację niżeli wtyczka w kablu.
Na początku niby sprawdziłem w którym pinie jest "+" i nie było w żadnym, więc podłączyłem kabel tak jak jest dopasowana obudowa. Późnej się jednak okazało że "+" jest i niestety poszedł na "-" kabla
I teraz nie wiem czy już spaliłem kabel czy jeszcze nie.

Programy się nie łączą z ECU, ale to też może być przez to że używam win 7 z emulatorem XP (XPmode). Dodam że jeszcze laptop wykrywa kabel jako USB Serial Converter i USB Serial Port.

Myślicie że kabel już mam spalony? Rozebrałem kabel i tak "na oko" nic nie widać.

A może jest ktoś z Trójmiasta kto ma w 100% sprawny kabel i byśmy doszli do tego po której stronie jest wina? Bo być może moje złącze w samochodzie jest do d**y? Oczywiście jakieś zimne piwka się znajdą w lodówce:)
Bo bym kupił następny kabelek ale nie wiem czy jest sens.

Pozdrawiam
Sojer
gg.2637672

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2011 10:19:37 
wodnik szuwarek

1. podepnij kabel do innego auta - jak się połączy to będziesz miał pewność, że kabel jest OK,
2. sprawdź czy innym programem możesz połączyć się ze swoim autem na Twoim kablu - może to wina softu,
3. podepnij inny kabel - jak się połączy gniazdo masz OK, jak nie da rady... gniazdo może być kaput.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2011 10:41:15 
Użytkownik

Cytuj:
1. podepnij kabel do innego auta - jak się połączy to będziesz miał pewność, że kabel jest OK,

Tak, tylko wyglądając zza balkon to wszyscy mają jakieś Renault'y, Fordy itp. Dopiero może w przyszłym tygodniu bym jakieś normalne auto znalazł.
I nie będę miał w 100% pewności bo jeszcze nie wiem jak XPMode współpracuje z tym kabelkiem - z tego co czytałem to u niektórych nie działa pod win7.

Cytuj:
2. sprawdź czy innym programem możesz połączyć się ze swoim autem na Twoim kablu - może to wina softu,

Sprawdzałem VAG COM'em 409.1 i VWTol'em, ale zaraz zejdę do samochodu i sprawdzę VagCom'em 311.2 i Polskim Vagiem. Zobaczymy.

Cytuj:
3. podepnij inny kabel - jak się połączy gniazdo masz OK, jak nie da rady... gniazdo może być kaput.

No właśnie nie mam drugiego kabla.. Dlatego potrzebuję pomocy kogoś kto by użyczył na minutę swojego sprzętu. Aby tylko zdiagnozować dlaczego mi to nie działa.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2011 10:55:25 
wodnik szuwarek

Korzystam z VAG-COM 311-2 pod Win7 i nie ma żadnych problemów. Bez problemów łączy się z A6 C4 i A4 B5.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

Tytuł:
PostNapisane: 11.cze.2011 11:02:02 
Użytkownik

win7 x64? z XPmode? Kabel USB? Bo ja mam własńie taka konfigurację.

Pozdro.

Strefa czasowa: UTC + 2