.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.cze.2025 17:04:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 AFN] Problem ze sprężakrą klimy po zakupie auta. Pomocy!
PostNapisane: 22.cze.2011 00:00:07 
Użytkownik

Witam.
Postaram sie opisać problem jak najbardziej dokładnie ;)
Kupiłem autko (a4 B5 AFN) z niesprawną klimatyzacją.
Po kliknięciu na klimatronie gwiazdki sprężarka nie włacza się. Wentylator odrazu ale spręzara stoi.
Brakowało paska napędzającego kompresor klimy.Po rezebraniu przodu żeby mieć lepszy dostęp zauważyłem że jest przerwany ten kabel na sprężarce zielono-żółty, zaraz przy rolce gdzie idzie pasek. Zlutowałem go i zaizolowałem. Zanim załozyłem pasek, próbowałem przekręcić rolke na kompresorze. Ani drgnie(wydaje mi się ze powinna się lużo kręcić). No nic.. założyłem pasek, naciagnąłem i odpaliłem autko. Rolka się kręci, więc klikam gwaizdke(śnieżynke jak kto tam zwie) i dalej nic. Sprężarka się nie włącza. gwiazdka się cały czas świeci, wntylator chodzi. Czynnik R134a jest w układzie, układ szczelny.
Na dodatek coś zaczeło śmierdziec.. wyłaczyłem silnik, dotykam rolki na sprężarce i się opażyłem. Była mega gorąca. Ściągnełem pasek i tyle..
Vag oczywiście nie wypuwa żadnych blędów.
Co myślicie? Sprężarka zatarta? Czy co może jeszcze być? Dziękuje za odpwiedzi ;)

A4 Lim 97r 1.9 TDI (AFN) Automat AG4

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2011 07:27:32 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Nie zawracaj sobie tym głowy, kup następną na allegro zamontuj i śmigaj. Jak masz faktycznie stan gazu, to pojedź do kumatego gościa od klim, niech odessie twój gaz, a potem go z powrotem wtłoczy, dodając olej i profilaktycznie płyn UV.

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2011 11:42:27 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
zatarta na amen sprężąrka i ślizgajace się sprzęgło. Wymiana sprężarki pomoże. Zwróc uwagę czy jak masz odpalony silnik i włączysz tą gwiazdkę to czy czoło spręzarki przyciągane jest do koła? Względnie sprawdź voltomierzem czy do tego przerwanego przewodu przy spręzarce dochodzi napięcie.

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Strefa czasowa: UTC + 2