.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 21:44:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 8L 1,6] Problem z elektryką - światła awaryjne, Air bag
PostNapisane: 16.paź.2011 13:01:58 
Użytkownik

Witam
W mojej A3 zaczął występować problem z elektryką. Mam pewnego rodzaju podejżenia co może być przyczyna, ale chętnie wysłucham co mają na ten temat do powiedzenia inni...

objawy:
samoistne włączanie się świateł awaryjnych (głównie po wyłączeniu silnika)
Podczas jazdy (nie zawsze) świecąca się kontrolka AIR BAG na desce rozdzielczej + migająca lampka AIR BAG Pasażera na podsufitce w panelu ze światełkami wewnętrznymi
brak podświetlenia sterowania nadmuchami oraz jego niepoprawne działanie (nie podaje z pełną mocą powietrza na szybę przednią z obiegiem zewnętrznym - w przypadku obiegu wewnętrznego podaje pełną moc)

spostrzeżenia:
często zdarza się tak, że gdy auto stoi kilka deszczowych dni, gdy ruszam z pod schowka pasażera wycieka trochę wody (może nawet szklanka by się zebrała ;P )

przypuszczam, że właśnie ta woda jest problemem. Możliwe że pozalewane są kable gdzies pod deską rozdzielczą i wywołuje to taki efekt.

Jeżeli dobrze rozumuję to czy może mi ktoś podpowiedzieć jak najmniej inwazyjnie rozebrać deskę żeby sprawdzić stan kabli??

z góry dziękuję za pomoc

Tytuł: Re: [A3 8L 1,6] Problem z elektryką - światła awaryjne, Air
PostNapisane: 16.paź.2011 20:40:06 
Użytkownik

h00tdog napisał(a):
Witam

często zdarza się tak, że gdy auto stoi kilka deszczowych dni, gdy ruszam z pod schowka pasażera wycieka trochę wody (może nawet szklanka by się zebrała ;P )

nie wiem jak w a3 ale w a4 mamy odpływy wody jeden pod aku drugi pod serwem hamulca więc na początek sprawdź ich drożność

sprzedam koła 15"

Tytuł:
PostNapisane: 16.paź.2011 23:37:07 
Użytkownik

trochę dziś rozebrałem autko gdyż ładne słoneczko świeciło...i tak cała półka na podszybiu jest sucha a jedynie filtr powietrza od wentylacji był mokry jak by ktoś na niego na sikał ;)

więc podejrzewam że woda wyciekała z przewodów wentylacyjnych

wtyczka dochodząca do wentylatora była dość sporo zardzewiała więc ją przeczyściłem i jak na razie jest ok, ale prawdopodobnie po jakimś czasie problem wystąpi ponownie

podświetlenie wentylacji - spalona żarówka ;)

migające światła awaryjne - nie mam pomysłu ale podejrzewam, że cały ten moduł jest zwalony więc zamówiłem nowy i powinien przyjść w ciągu kilku dni...

nie mam pomysłu o co chodzi z poduszkami wtyczki i kable wyglądają ok...

dodam jeszcze że w schowku jest ten śmieszny wyłącznik poduszek kluczykiem, ale tam wszystko wygląda ok...może to jakiś czujnik albo moduł (dobrze by było mnieć dostęp do VAGa)

pozdrawiam i nadal liczę na sugestie forumowiczów

Strefa czasowa: UTC + 2