.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.maja.2025 15:57:09

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4] Problem z zamkiem centralnym
PostNapisane: 15.sty.2012 21:24:22 
Użytkownik

Problem wyglądał tak...

Już na samym początku czasem wariował mi alarm, chciałem zamknąć samochód a on mi zaczynał wyć, ale zamykał...

W lato miałem coś takiego że podczas jazdy sam mi się zamykał, albo próbował się otwierać jak był otwarty - było słychać pompkę, przy czym również było słychać pstrykanie przekaźnika pod kierownicą

po tym centralny zdechł... teraz też słyszę czasem pstrykanie przekaźnika pod kolumną kierownicy, ale pompki już nie mam w samochodzie.

Samą pompkę mam w piwnicy i po jej rozebraniu myślę że jest z nią mniej więcej wszystko ok. przekaźniki nie były pozwierane, silnik kręci jak go podłączyłem bezpośrednio

sterownik od pilota mam już wymontowany bo nie podobał się jednemu elektrykowi, więc pozostaje mi tylko opcja zamykanie z klucza, tak ze wszystkie się zamkną.

co może być przyczyną...?

Tytuł: Re: [100 C4] Problem z zamkiem centralnym
PostNapisane: 15.sty.2012 22:50:04 
Użytkownik

Kiedyś miałem podobny problem ... Przyczyną był uszkodzony mikrostyk w jednym z zamków. Może było coś grzebane przy jednym z nich ? Jeśli tak, to odłącz wtyczkę od ''podejrzanego'' zamka i będziesz widział, czy przestał ''wariować'' . U mnie po wymianie na sprawny zamek ze sprawnymi mikrostykami, problem ustąpił :peace: . Pozdrawiam :)

PostNapisane: 15.sty.2012 23:07:48 
Użytkownik

Ze takie pytanie zadam... a gdzie są owe wtyczki? / jak się do nich dostać?

dzięki za odp ;)

PostNapisane: 15.sty.2012 23:17:03 
Użytkownik

~Adam napisał(a):
Ze takie pytanie zadam... a gdzie są owe wtyczki? / jak się do nich dostać?

dzięki za odp ;)

Ja miałem problem z zamkiem tylnej klapy. Jak zdejmiesz osłonę klapy lub boczek drzwi, to będziesz widział kabelki dochodzące do zamka i wtyczki nie sposób nie zauważyć ;). Pozdrawiam :peace:

PostNapisane: 17.lut.2012 18:45:35 
Użytkownik

Odświeżam temat...

Dwa pytania mam teraz w sumie...

1) czy można przewody dochodzące do zamków można znaleźć gdzieś w zbiorczym miejscu ponieważ do tej pory sprawdziłem tylko drzwi kierowcy, śniegu jest dużo na dworze a garaż mam tak wąski że mogę zrobić tylko jedną stronę niestety.

2) jak samemu sprawdzić pompkę, bez użycia takiego samego samochodu. swoją oddałem ostatnio do majstra i powiedział że jest zła, kupiłem drugą sprawną podłączyłem do samochodu i jest to samo. jak sprawdzić w samochodzie czy pompka kręci.

Jeszcze dodam że w kostce od pompki jest +12, a pompka ma oznaczenie 4A0 862 257 C i wygląda tak:

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 2