.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.maja.2025 14:09:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Inne] Woltomierz na desce - plywajace napiecie
PostNapisane: 03.sty.2008 15:15:24 
Użytkownik

Witam kolegow.
Co prawda nie posiadam audi ale seata alhambra 1.9tdi 2003r. jednak mam problem ktorego nie moge rozwiazac a zauwazylem ze duzo samochodow audi ma podobna deske (kombiinstrument) jak ja tzn 6 wskaznikow: obroty, predkosc, woda, olej, paliwo i woltomierz.

A teraz do meritum problemu: woltomierz po wlaczeniu stacyjki w pozycje 'zaplon' pokazuje napiecie na akumulatorze (ok 12V a przy mrozach spada do 10V jak sie wlaczaja swiece zarowe) i tutaj jest OK nie ma zadnych oscylacji. Po uruchomieniu silnika wskazowka plywa wokol napiecia 14V o jakies 0.5V w jedna strone do 14.5 i wraca na 14. Takie plywy wystepuja z czestotliwoscia co kilka kilkanascie sekund i nie sa regularne. Wydaje mi sie ze woltomierz ten nie pokazuje napiecia w instalacji bo sprawdzalem 3 miernikami (elektronicznym i zwyknlym wychylowym) napiecie na akumulatorze i stoi idealnie na 14.5V. Pytanie co za napiecie pokazuje woltomierz na desce i dlaczego plywa (inne wskazniki dzialaja bez zarzutu) ew. co sprawdzic (czy spod vaga da sie podejrzec jakie napiecie idzie na ten woltomierz lub zrobic jakis test?).
Jeszcze dodatkowa informacja: mam chyba jakis problem z alternatorem bo kabel + ktory idzie na akumulator by przegrzany i go wymienilem na grubszy 25mm2 (ten przegrzany kabel wprowadzal 0.5V spadku przy obciazeniu a alternator byl dosc goracy).
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2008 22:40:37 
Użytkownik

Pozwole sobie sam odpowiedziec bo problem zostal rozwiazany, a byc moze ktos tego bedzie szukal tak jak ja i nikt mu nic nie powie...

Sprawca okazal sie wadliwy regler w alternatorze.

Tytuł: Re: [Inne] Woltomierz na desce - plywajace napiecie
PostNapisane: 13.cze.2012 01:35:20 
Użytkownik

A wiesz kolego co może oznaczać, gdy wskazówka woltomierza wychyla się poza skale na uruchomionym silniku?

Tytuł: Re: [Inne] Woltomierz na desce - plywajace napiecie
PostNapisane: 13.cze.2012 10:24:46 
Użytkownik

Auto: A6 C5 1,9 TDI AFN
Najpierw potwierdź czy faktycznie tak jest innym miernikiem. Jeżeli rośnie powyżej skali to może być regulator.

Strefa czasowa: UTC + 2