Witam kolegow.
Co prawda nie posiadam audi ale seata alhambra 1.9tdi 2003r. jednak mam problem ktorego nie moge rozwiazac a zauwazylem ze duzo samochodow audi ma podobna deske (kombiinstrument) jak ja tzn 6 wskaznikow: obroty, predkosc, woda, olej, paliwo i woltomierz.
A teraz do meritum problemu: woltomierz po wlaczeniu stacyjki w pozycje 'zaplon' pokazuje napiecie na akumulatorze (ok 12V a przy mrozach spada do 10V jak sie wlaczaja swiece zarowe) i tutaj jest OK nie ma zadnych oscylacji. Po uruchomieniu silnika wskazowka plywa wokol napiecia 14V o jakies 0.5V w jedna strone do 14.5 i wraca na 14. Takie plywy wystepuja z czestotliwoscia co kilka kilkanascie sekund i nie sa regularne. Wydaje mi sie ze woltomierz ten nie pokazuje napiecia w instalacji bo sprawdzalem 3 miernikami (elektronicznym i zwyknlym wychylowym) napiecie na akumulatorze i stoi idealnie na 14.5V. Pytanie co za napiecie pokazuje woltomierz na desce i dlaczego plywa (inne wskazniki dzialaja bez zarzutu) ew. co sprawdzic (czy spod vaga da sie podejrzec jakie napiecie idzie na ten woltomierz lub zrobic jakis test?).
Jeszcze dodatkowa informacja: mam chyba jakis problem z alternatorem bo kabel + ktory idzie na akumulator by przegrzany i go wymienilem na grubszy 25mm2 (ten przegrzany kabel wprowadzal 0.5V spadku przy obciazeniu a alternator byl dosc goracy).
Pozdrawiam
|