.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.cze.2024 13:51:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana licznika w A4 B5 1.9TDI - jak to zrobić?, kilka pyta
PostNapisane: 15.maja.2024 23:20:51 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29.cze.2009 16:20:25
Posty: 29
Lokalizacja: Wrocek
​Cześć,

od kilku lat szwankują mi zegary. Kiedyś rzadko, teraz często. Najczęściej przy pierwszym odpaleniu silnika działają. Potem, gdy się nagrzeje, najczęściej nie. Gdy nie działają, to obrotomierza w ogóle się nie rusza, a od prędkościomierza  po załączeniu zapłonu, opada i zaczyna drgać w najniższym położeniu...

Sytuacja z dziś.

Odpalenie auta po 15 (nagrzanego na słońcu), przejechanie 30 km - liczniki działały. Wyłączenie zapłonu, załączenie po ok 10 minutach - wskaźniki działają. Rozłączenie i załączenie od razu - nie działają... Przez około 2 godziny pomimo wielu prób nie udało się ich uruchomić.

W międzyczasie: sprawdzenie obu kostek na czujnikach na skrzyni biegów (G38 oraz G68) - wydają się czyste i sprawne. Komputer nie wykazał żadnych błędów wskaźników, natomiast w trakcie, gdy wskazówka prędkościomierza "skakała", ani prędkościomierz ani obrotomierz nie przesuwały się podczas testu. Wskazówki od temp oraz paliwa działały normalnie. Po zabawie z kostkami czujników, skrzynia automatyczna weszła w tryb serwisowy i działała tylko na biegu 3 - pojawiły się błędy tych czujników, po wykasowaniu ich, skrzynia wróciła do normalnej pracy. Podczas niedziałających wskaźników są normalnie zliczane kilometry, a komputer pokazuje prawidłowo obroty oraz prędkość samochodu.
Potem, po kilku chwilach, ponowne uruchomienie auta i wszystko nagle działa prawidłowo...

Filmik pokazujący anomalię => https://drive.google.com/file/d/1aIuKMG ... XnYbH/view

Audi A4 B5 1.9 TDI 110 KM AFN, kombi, automat.

1. Czy ma znaczenie wersja nadwozia (sedan/avant)?

2. Czy ma znaczenie skrzynia biegów? Do automatu nie znajdę... A w sumie na liczniku przecież pokazuje mi biegi, na tym małym wyświetlaczu na dole (2 paski poziomie).

3. Jak duże mają znaczenie rocznik oraz numery samego licznika?

4. Czy jeśli znajdę identyczny licznik, z identycznymi numerami, to przedkładka będzie łatwiejsza?

Znalazłem jeden => https://allegro.pl/oferta/licznik-audi-a4-b5-1-9tdi-8d9919033-15236402920


5. Czy trzeba w jakiś sposób zegary zaprogramować? Czytałem, że PIN, że pamięć, że immo, ale to podobno zależy od wersji. U mnie jest najstarsza możliwa. Immo chyba nie ma w zegarach. Nie mam sprzętu do tego, ani tym bardziej wiedzy. Ale jeśli nie byłoby to trudne, to zrobiłby mi znajomy. Jeśli jest to skomplikowane, to czy we Wrocławiu ktoś się tym zajmuje?

 
6. Jeśli sama przekładka zegarów miałaby się okazać skomplikowana, to może lepiej byłoby kupić jakieś najtańsze, wyciągnąć z nich silniczek i podmienić z moim w prędkościomierzu, bo to chyba on jest walnięty...? Czy to będzie mniej problemowe?

 


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymiana licznika w A4 B5 1.9TDI - jak to zrobić?, kilka
PostNapisane: 16.maja.2024 09:08:15 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31.lip.2011 16:33:43
Posty: 329
Lokalizacja: Piła
Auto: 90
Pewnie zegary firmy jaeger. To normalne że już mają problemy. Możesz oddać auto do elektronika zrobi to bez problemu ale awaria po czasie może wrócić. Najlepsza opcja to założenie zegarków VDO z dużym fisem jeżeli teraz masz mały FIS i oddać do elektronika on Ci je założy odczyta PIN itp. Tylko jakbyś szukał liczników to musisz patrzeć żeby były przedliftowe jezeli masz przedlifta. Temat generalnie nowy nie jest i jest masa tematów również na innych forach jak to zrobić. Poszukaj poczytaj.

_________________
Audi 90 2.2 10VT Quattro jest
Audi A6 C5 2.4 Quattro jest
Opel Omega Bfl 2.6 było
Mazda 323f BG 1.6 było
Audi 80 1.8 Comfort edition było


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymiana licznika w A4 B5 1.9TDI - jak to zrobić?, kilka
PostNapisane: 16.maja.2024 10:09:01 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29.cze.2009 16:20:25
Posty: 29
Lokalizacja: Wrocek
Przecież pokazałem jaki mam licznik, link do aukcji, na którym jest identyczny... Czyli VDO...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymiana licznika w A4 B5 1.9TDI - jak to zrobić?, kilka
PostNapisane: 16.maja.2024 12:26:48 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29.cze.2009 16:20:25
Posty: 29
Lokalizacja: Wrocek
Czy do wymiany samego silniczka, bo chyba to on jest winny, wystarczy silniczek z jakiegokolwiek licznika z tego okresu i mniej więcej takiej samej wersji?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymiana licznika w A4 B5 1.9TDI - jak to zrobić?, kilka
PostNapisane: 19.maja.2024 23:27:09 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02.mar.2007 10:01:15
Posty: 6214
Lokalizacja: Mogilno
Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
Licznik musi być tego samego typu ale nie koniecznie z 1.9, jak przegrasz całą zawartość z eepromu i przełożysz tarczkę obrotomierza to może być nawet od PB, u siebie w D2 mam licznik z 3.3 TDI i przełożyłem tarczke obrotomierza i przegrałem wsad z mojego starego z 3.7 V8, nie wiem jakie masz objawy bo post za długi i nie chce mi się czytać całego :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do: