.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 16:23:39

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6] Instalacja Navi DVD - retrofit
PostNapisane: 08.maja.2008 22:51:22 
Użytkownik

Witam,

Czy jest mozliwa instalacja Navi DVD do A6tki C6 z High resolution MMI? Jesli tak to czy można to zrobić samemu w garażu?

Ps. poprzedni post zginal, wiec pytanie do admina, czy wyladowal w koszu?

Pozdrawiam,

A6 Avant 3.0 TDI (BMK 221KM) 05r

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 17:43:21 
Użytkownik

Jasne że jest możliwa.
Potrzebny jest czytnik w bagażniki (DVD) okablowanie oraz antena (polecam oryginalną dachową antenę audi)
Zrobisz sam ale będziesz potrzebował VAG-COM'a do jej kodowania i nie wiem czy nie będzie konieczności odwiedzenia serwisu by zdąć tzw "component protection"
Więcej na http://www.navplus.us/forums/forumdisplay.php?f=32
zdrówko
Kuba

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2008 22:43:08 
Użytkownik

qba74 napisał(a):
Jasne że jest możliwa.
Potrzebny jest czytnik w bagażniki (DVD) okablowanie oraz antena (polecam oryginalną dachową antenę audi)
Zrobisz sam ale będziesz potrzebował VAG-COM'a do jej kodowania i nie wiem czy nie będzie konieczności odwiedzenia serwisu by zdąć tzw "component protection"
Więcej na http://www.navplus.us/forums/forumdisplay.php?f=32
zdrówko
Kuba

Wlasnie co jest z tym component protection? Czy to dane urzadzenie (w tym przypadku navi) wchodzi w ten tryb i nie da sie z niego skorzystac, dopoki serwis nie sciagnie "component protection", czy ECU auta?

Zastanawia mnie jak trzeba prowadzic kable, bo tego jeszcze nie znalazlem. Jestem ciekaw czy sa jakies dukty techniczne, ktorymi pociagnac mozna kable do MMI?

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2008 13:14:08 
Użytkownik

Nie działa tylko urządzenie - w tym wypadku navi. Reszta działa
Kable niestety musisz rozkminić sam jak pociągnąć. Wydaje się ze skoro w bagażniku masz wzmacniacz itp. to idąc od tyłu dojdziesz do rozwiązania. Na allegro widziałem za 2000 PLN komplet od q7. Bedzie pasować.
zdróko
kuba

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2008 12:01:26 
Użytkownik

Mam juz zakupiony cały komplet do tego retrofitu. Wszystko z ebay'a za mniej niz 1500pln!!

W sklad wchodza:
1. modul nawigiacji DVD
2. kable swiatlowodowe + łacznik do właczenia sie w obwod światlowodowy.
3. kable elektryczne
4. kabel fakra do anteny gps - 6m
5. gps zintegrowany w antenie typu "shark fin"

Znalazlem na ktoryms z forow instrukcje montazowa dla technikow audi. Wyglada to na bajecznie prosta operacje. Jak tylko dotra wszystkie komponenty to w sobote instalacja :) Moze jakies foty porobie to podziele sie na forum.

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2008 13:04:18 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Kolego to nie jest takie proste jak tu piszą inni na forum.
Przede weszystkim potrzebyjesz specjalny kabel HEX CAN który kosztuje ok 1800 PLN.
Trzeba posiadać wiedzę jak zakodować i skalibrować odpowiednią sprzęt.
Bedzie blokada którą usuniesz tylko w ASO.
Wiec rekomenduje aby odrazu sie tam udac w celu montażu.
Tym bardzie że nie masz żadnego doświadcznia w montażu takiego sprzętu.

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2008 17:43:02 
Użytkownik

Przedmowca juz opisal faktyczny stan a ja dodam tylko, ze bez kodow adaptacyjnych i duzej wiedzy nic nie pojdzie a blokada to chyba najmniejszy problem sam nigdy jej nie sciagalem bo nie wyobrazam sobie ogladanie filmow lub tv podczas jazdy :):

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2008 21:12:13 
Użytkownik

Pablo200 napisał(a):
Przede weszystkim potrzebyjesz specjalny kabel HEX CAN który kosztuje ok 1800 PLN.

1. Kabel HEX-CAN juz mam - kupilem clone'a na ebay'u za 50£. Oryginalny kosztuje 340$ ze strony Ross-Tech czyli jakies 170£.
2. Co do kalibracji - jest napisane jak dla idioty, krok po kroku co trzeba zrobic jesli chodzi o kalibracje, a glownie chodzi o wprowadzenie obwodu kola zgodnie z posiadanymi oponami.
3. Component protection nie dotyczy modulu nawigacji.
4. Moze doswiadczenia nie mam w montazu dvd w audi, ale dobrze sobie daje rade w pracach manualnych (instalowalem xenony do focusa rozkminiajac elektryke itp), oraz z racji wykonywanego zawodu - Informatyk, zaden komputer czy sterownik mi nie straszny :peace:

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2008 22:47:30 
Użytkownik

Jack napisał(a):
Przedmowca juz opisal faktyczny stan a ja dodam tylko, ze bez kodow adaptacyjnych i duzej wiedzy nic nie pojdzie a blokada to chyba najmniejszy problem sam nigdy jej nie sciagalem bo nie wyobrazam sobie ogladanie filmow lub tv podczas jazdy :):

Blokada o ktorej wspominasz w swojej wypowiedzi nie ma nic wspolnego z Navi DVD a raczej chyba z Tunerem TV, ktory ma blokade nie pozwalajaca na ogladanie filmow podczas jazdy. Istnieje jednak urzadzenie ktore ta blokade znosi. http://www.kufatec.de/shop/product_info.php/info/p600_TV-free--professional--Audi-A4-8K--A5--A6-4F--A8-4E--Q7.html

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2008 23:33:20 
Użytkownik

To dziwne, bo ostatnio wymieniłem sie z kolegą czytnikiem DVD navi i nic nie działało.Component protection :d
Powodzenia z nie oryginalnym kablem.
Już tu takich kliku było na forum zapytaj sie ich o koszta wymiany modułów :d

Tytuł:
PostNapisane: 03.cze.2008 09:11:57 
Użytkownik

Kolego mam ten samochod od ponad roku i ani dvd ani tv nie wyswietla podczas jazdy bo tak dziala blokada jedyne co mozna to sluchac muzyki z plyt lub radia.

Tytuł:
PostNapisane: 03.cze.2008 10:01:33 
Użytkownik

Jack napisał(a):
Kolego mam ten samochod od ponad roku i ani dvd ani tv nie wyswietla podczas jazdy bo tak dziala blokada jedyne co mozna to sluchac muzyki z plyt lub radia.

Kolego ale my tu piszemy o zupełnie innych blokadach

Tytuł:
PostNapisane: 03.cze.2008 11:03:09 
Użytkownik

Z tego co wyczytalem Tu jest wielu ludzi ktorzy zainstalowali nawigacje bez dotykania jej VAG'iem. Jesli jednak bede musial podjechac do serwisu na zdjecie component protection to ok, ale zaplace tylko za to, a nie za cala instalacje retrokitu. Pewnie policzyliby sobie z 4-5 roboczogodzin za taki retrofit, co przy 70F/h przekorczyloby kwote jaka zaplacilem za navi kit!

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2008 09:29:15 
Użytkownik

Pablo200 napisał(a):
To dziwne, bo ostatnio wymieniłem sie z kolegą czytnikiem DVD navi i nic nie działało.Component protection :d

Jak wyglada Component protection w przypadku modulu navi?

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2008 11:49:24 
Użytkownik

tecman napisał(a):
Pablo200 napisał(a):

1. Kabel HEX-CAN juz mam - kupilem clone'a na ebay'u za 50£. Oryginalny kosztuje 340$ ze strony Ross-Tech czyli jakies 170£.
2. Co do kalibracji - jest napisane jak dla idioty, krok po kroku co trzeba zrobic jesli chodzi o kalibracje, a glownie chodzi o wprowadzenie obwodu kola zgodnie z posiadanymi oponami.
3. Component protection nie dotyczy modulu nawigacji.
4. Moze doswiadczenia nie mam w montazu dvd w audi, ale dobrze sobie daje rade w pracach manualnych (instalowalem xenony do focusa rozkminiajac elektryke itp), oraz z racji wykonywanego zawodu - Informatyk, zaden komputer czy sterownik mi nie straszny :peace:

Pozdrawiam,

Navi retrokit zainstalowany i dziala bez zarzutu.
TMC ladnie wylapuje informacje o utrudnieniach drogowych i pokazuje je na mapce. Vag nie byl wogole potrzeby, po wpieciu sie w instalcje swiatlowodowa, MMI wykrylo modul nawigacji bez problemu.
Czas instalacji 2h, tylko dlatego ze nie moglem uporac sie z 1 sruba mocujaca rack infotaiment, przez co musialem nameczyc sie zeby dostac sie do kabli swiatlowodowych i wpiac sie z nowa wiazka w obwod.

Jedyny problem jaki zauwazylem to brak mozliwosci wyciagniecia plytki DVD z nawigacji. Z tego co wyczytalem na forum jest duze prawdopodobienstwo ze moja jednostka (kupiona na ebay'u) nie zostala odblokowana przez serwis w momencie sprzedazy auta, ktore wyjechalo z fabryki z zamontowana navi. Audi zabezpiecza tak moduly przed kradzieza plytek nawigacyjnych pomiedzy fabryka a dealerem. Tym razem czas na vag'a, poki co musze meczyc sie z oryginalna plytka z europa 2006 jaka znajduje sie w navi obecnie.

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2008 12:14:43 
Użytkownik

tecman napisał(a):
Jedyny problem jaki zauwazylem to brak mozliwosci wyciagniecia plytki DVD z nawigacji. Z tego co wyczytalem na forum jest duze prawdopodobienstwo ze moja jednostka (kupiona na ebay'u) nie zostala odblokowana przez serwis w momencie sprzedazy auta, ktore wyjechalo z fabryki z zamontowana navi. Audi zabezpiecza tak moduly przed kradzieza plytek nawigacyjnych pomiedzy fabryka a dealerem. Tym razem czas na vag'a, poki co musze meczyc sie z oryginalna plytka z europa 2006 jaka znajduje sie w navi obecnie.

Tak jak przypuszczalem, navi dvd bylo zabezpieczone przed wyjmowaniem plytki. Szybka zmiana 1 na 0 uzdrowila przycisk EJECT :D

Przy okazji zmienilem MPG na L/100km i uaktywnilem ukryte menu w MMI. Klon kabla HEX-USB+CAN dziala bez zarzutu, zadnych szkod nie stwierdzono :peace:

Strefa czasowa: UTC + 2