tecman napisał(a):
Pablo200 napisał(a):
Kolego to nie jest takie proste jak tu piszą inni na forum.
Przede weszystkim potrzebyjesz specjalny kabel HEX CAN który kosztuje ok 1800 PLN.
Trzeba posiadać wiedzę jak zakodować i skalibrować odpowiednią sprzęt.
Bedzie blokada którą usuniesz tylko w ASO.
Wiec rekomenduje aby odrazu sie tam udac w celu montażu.
Tym bardzie że nie masz żadnego doświadcznia w montażu takiego sprzętu.
1. Kabel HEX-CAN juz mam - kupilem clone'a na ebay'u za 50£. Oryginalny kosztuje 340$ ze strony Ross-Tech czyli jakies 170£.
2. Co do kalibracji - jest napisane jak dla idioty, krok po kroku co trzeba zrobic jesli chodzi o kalibracje, a glownie chodzi o wprowadzenie obwodu kola zgodnie z posiadanymi oponami.
3. Component protection nie dotyczy modulu nawigacji.
4. Moze doswiadczenia nie mam w montazu dvd w audi, ale dobrze sobie daje rade w pracach manualnych (instalowalem xenony do focusa rozkminiajac elektryke itp), oraz z racji wykonywanego zawodu - Informatyk, zaden komputer czy sterownik mi nie straszny
Pozdrawiam,
Navi retrokit zainstalowany i dziala bez zarzutu.
TMC ladnie wylapuje informacje o utrudnieniach drogowych i pokazuje je na mapce. Vag nie byl wogole potrzeby, po wpieciu sie w instalcje swiatlowodowa, MMI wykrylo modul nawigacji bez problemu.
Czas instalacji 2h, tylko dlatego ze nie moglem uporac sie z 1 sruba mocujaca rack infotaiment, przez co musialem nameczyc sie zeby dostac sie do kabli swiatlowodowych i wpiac sie z nowa wiazka w obwod.
Jedyny problem jaki zauwazylem to brak mozliwosci wyciagniecia plytki DVD z nawigacji. Z tego co wyczytalem na forum jest duze prawdopodobienstwo ze moja jednostka (kupiona na ebay'u) nie zostala odblokowana przez serwis w momencie sprzedazy auta, ktore wyjechalo z fabryki z zamontowana navi. Audi zabezpiecza tak moduly przed kradzieza plytek nawigacyjnych pomiedzy fabryka a dealerem. Tym razem czas na vag'a, poki co musze meczyc sie z oryginalna plytka z europa 2006 jaka znajduje sie w navi obecnie.
Pozdrawiam,