Cytuj:
aha... to najpierw odsylasz do watkow o 2.5v6 co maja pewnie dowodzic jaki 2.5 to straszny kibel bo trzeba srednio co 200tys doliczyc ze 3-4 kola do kosztow wymiany rozrzadu "na te walki" a z drugiej strony "bierz 6L benzyne bo przeciez malo sie jezdzi"
Nowe auta sa mniej awaryjne niz stare - nie wyobrazam sobie by np moj pracodawca dal mi 12 letnie A8 z przebiegiem 300tys i powiedzial... to Twoja sluzbowka, bedziesz nia jezdzil do klienta (powiedzmy 5 tys km w miesiacu) - sory ale ja nie mialbym czasu jezdzic po mechanikach by zastanawiali sie, ktore to wahacze stukaja, dlaczego jak cofne noge z gazu to gdzies w tylnim mosci bedzie "lup", dlaczego podryguje kierownica przy hamowaniu i dlaczego diagnosta nie chce podbic przegladu - wolalbym dostac nowego focusa z niesmierdzaca klima, z guzikami do radaia przy kiero, swiecacymi lampami (a nie matowymi kloszami i rdza w srodku lampy) i innymi DZIALAJACYMI duperelami (roznie bywa z bajerami typu sensor deszczu w starych autach...) i jedzic raz na te 30tys na wymiane oleju
Wystarczy wyszukac pierwszy lepszy test ADACa, w ktorym widac jak na dloni jak z wiekiem rosnie awaryjnosc..a A8 jest np hektary daleko za np opelkiem agilka z Polski - najmniej awaryjne audi to A2 - male sie mniej pier... a stare i wielkie... dla hobbystow
LPG w takich duzych silnikach to tez roznie bywa... instalacje wtryskowe z automatycznym wlaczaniem na LPG na krotkich trasach to tez kicha bo zanim taka mega benzyna sie nagrzeje to juz do celu dojechalismy a druga rzecz nie kazdy lubi tankowac co 250-300km
Wiesz o tym dobrze (a moze nie), ze roznie silniki znosza LPG i taki co ma je od 100tys to moze sie okazac, ze trzeba zrzucac glowice bo siadly gniazda zaworow, o wymianach swiec i kabli WN juz wspominac nie trzeba, rdzewienie tlumikow w ktorych ciagle stoi woda to standard przy LPG i wielka butla w i tak niepraktycznym bagazniku sedana
Kompleksowa wymiana rozrzadu w silnikach V to tez pare kola najczesciej
Przemek
jak widać każdy inaczej rózne rzeczy rozumie, OK na tym polega fun
Do pewnych rzeczy jednak się ustaosunkuję skoro mnie "poprawiasz"
1) Odsyłam do wątków o 2.5 TDI aby przyszły nabywca miał świadomość tego co kupuje, gdyby szukał 4.2 odesłałbym do wątków o 4.2 (inna sprawa że wątki o 2.5 dotyczną awaryjnościtego silnika, a wątki o 4.2 paliwożerności tego silnika)
2) Nie napisałem że "bierz benzynę 6L", tylko w kontekscie tego że
ja mało jeżdżę to benzyna 6L byłaby ok, uzytkownikowi napisałem (poczytaj) że 2.5 TDI jeżdzi dobrze w A8 (tak samo jak w A6) i że jest wystarczający do tej budy (jeździłem więc wiem)
3) Pracodawca i 12letnie A8 - coż 12 letnie A8 (moje jest 15 letnie), może być zupełnie bezawaryjne - takie jest moje, natomiast sposro ludzie mówią o awaryjności nowych samochodów - właściwie każdej marki - Audi też. teraz juz nie roią tak dobrych aut jak kiedyś - to właściwie fakt.
4) Te rzeczy które opisałeś które miałyby się dziać w "12 letnim A8" są właściwie śmieszne, nic z tych rzeczy 9poza drżeniem kierownicy przy wyjechanych klocka) mi się nie przydarzyło przez 2,5 roku. A może w nowych autach klocki się nie zcierają?? Kto wie?
5) Testy ADAC-a i wszelkie inne (moja opiniua, moze błedna ale mam prawo) sa tendecyjne, sponsorowane, komercyjne. I gówno warte. Wogóle nie zwracam na nie uwagi, często przeczą rzeczywistości. niby stare 12letnie A8 jak walnie w nową 5-cio * Pandę to się rozpadnie?? Ciekawe.... wiem wiem A8 jest większe itd. A mało mne to obchodzi, w/g testów jest może i awaryjne i niebezpieczne ale praktyka i doświadczenie mówią inaczej - a temu bardziej wierze niż "testom" sponsorowanym, albo owczemu pędowi do zdobycia 5 * i spełnienia innych norm które tylko napędzają się wzajemnie
6) Co do LPG to nie mam doświadczenia, więc może masz racje, może nie, mnie to nie dotyczy bo LPG nie miałem, nie mam i nie będę miał.
7) Rozrząd jest droższy owszem, niech będzie że i 5 razy. I co z tego?? Przeglądy nowych aut w ASO są i tak droższe, a rozrząd w silniku 2.5 TDI (o którym mowa) jest minimum 50% droższy niż w 4.2....
Tyle, każdy ma swoje opinie.