Ode mnie głos rozsądku....jeżdżę modelem C4 prawie nieprzerwanie (z króciutką przerwą) od 2002 roku. S6tki posiadam od 8 lat. Powiem tyle - spóźniłeś się kolego o dobre kilka lat. Jeśli chodzi o cenę zakupu, te auta najtańsze były w okolicach 2008-2012, później zaczęło się robić coraz drożej (nie mówię o zmęczonych życiem paździerzach gdzie worek kasy to będzie mało by doprowadzić do ładu). Z częściami nigdy nie było łatwo (mowa o elementach typu zderzak przód, błotniki, blenda, oryginalny xenon - nie każde S6 posiada, zwrotnice, części silnika czy to ABH/AEC czy AAN) ale to co jest teraz przechodzi pojęcie. Jest na rynku części w PL garstka spekulantów, którzy wystawiają graty do tych aut dość drogo co sztucznie winduje ceny części do tych strupów. Trzeba niestety kombinować, szukać zamienników, szukać za Odrą itd. Już kilka lat temu był problem np.z chłodnicą (moja ciekła i musiałem kupić tani badziew z ryżówki bo tylko taki był dostępny), przewodami WN (markowe Beru czy Bosch potrafią kosztować grubo ponad tysiąca o ile uda się gdzieś dorwać), nie mówiąc o drobniznie typu odmy, uszczelki, zaworki, czujniczki itd. Trzeba szukać zamienników i z innych modeli, porównywać, przerabiać itd.
Mówię tylko o cierpliwym i teoretycznie nie psującym się V8 AEC. To co dzieje się z częściami do 2.2T, cenami silników, głowic to już w ogóle parodia.
Jeśli nie stać Cię by to auto stało w garażu, jeździło tylko okazjonalnie to odpuść. Najgorsze co może być to uzależnienie od takiego auta do jazdy na co dzień. Jechać musisz a auto stoi bo nie ma części, bo czekasz aż coś się pojawi, aż sprowadzą do sklepu itd. Użytkowanie tego bez LPG to znów zostawianie fortuny na stacji paliw. Pojeździsz miesiąc, dwa i będziesz szukał zamiany na auto, które pali 7-8l/100km
Moja rada, odpuść S6 jeśli szukasz auta do turlania się wokół komina. Ostatecznie A6 C4 AAH/ACK ale i z tym nie jest już lekko. Do ACK jak Bloku napisał części jeszcze trochę jest, gorzej już o zdrowe blachy jeśli zajdzie taka konieczność by coś naprawić czy wymienić.
EDIT: jeśli jednak będziesz upierał się przy swoim to dzisiaj ukazało się fajne manualne S6 w Austrii. Jakbym był na kupnie to bym drążył temat bo auto ze zdjęć rokuje a i cena IMO nie zabija
https://www.autoscout24.pl/oferta/audi- ... 50040a4f55Ile tak w ogóle planujesz wydać na taki zakup ?