.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lip.2025 21:49:08

Strefa czasowa: UTC + 2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 10:42:01 
Użytkownik

to i ja dorzuce swoje trzy grosze :D , moze i automat jest troszke wolniejszy od manuala,im auto jest mocniejsze tym ta strata jest mniejsza, ale za to wygoda i komfort podrozowania jest nieporownywalna na korzysc automata.

my 3 lata temu szukalismy A4 w manualu 1.8T, trafilo sie w automacie, jezdzi sie swietnie, strata w osiagach nie jest az tak duza ( 1sek. do setki, powyzej zbiera sie identycznie jak manual)

jak nie jestes zdecydowany, to najlepiej jak sie przejedziesz automatem w audi i sam zdecydujesz czy Ci odpowiada :)

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 13:32:35 
Użytkownik

sero c4 napisał(a):
Poruszam się na codzień c4 2.8 w manualu ale nie dawno znajomy mechanik dał mi się przejechać s4 w automacie i naprawdę zrobiło to na mnie wrażenie! niesamowicie przyspiesza! będzie je w krótce sprzedawał i sam się zastanawiam...

Muszę Cię zmartwić, moc i przyśpieszenie w samochodach bierze się z silnika a nie z faktu czy skrzynia jest ręczna czy manualna. Dodatkowo S4 ma napęd na wszystkie koła. Mogę się założyć że w manualu przyśpieszenia są jeszcze większe i można sobie pojeździć poślizgami.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 13:37:34 
Użytkownik

Samo dzialan ie skrzynie automatycznej zabiera sporo energi, paz tym taka skrzynia sie nagrzewa i to rowniez powoduje straty w mocy, czyli to co dociera na kola jest mniejsze niz w przypadku skrzyni manualnej, stad grsze osiagi automatow.
Ale seryjne S4 posligami po asfalcie to raczej nie pojezdzi...

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 13:48:21 
Użytkownik

xxlobo napisał(a):
Samo dzialan ie skrzynie automatycznej zabiera sporo energi, paz tym taka skrzynia sie nagrzewa i to rowniez powoduje straty w mocy, czyli to co dociera na kola jest mniejsze niz w przypadku skrzyni manualnej, stad grsze osiagi automatow.
Ale seryjne S4 posligami po asfalcie to raczej nie pojezdzi...

Dlaczego S4 miało by mieć problem z poślizgami na asfalcie?

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 14:05:02 
Użytkownik

S2 zeby krecilo baczk potrzebuje co najmniej tych 300km, a S4 to ciezka krowa, a naped na 4 kola jednak daje duzo wieksza przyczepnoc.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 16:34:06 
Użytkownik

Na automacie niepokrecisz baczkow ciezka locha (audi a6 2.8 itp.) bo jest za maly stosunek mocy do masy..... i jest quattro, ale jak to sie rozbuja to idzieeee!!!! :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 18:45:39 
Użytkownik

Zadaj sobie kilka pytań.

Jak czesto bedziesz wykorzystywac maksymalne przyspieszenie, ze ta 1sek. straty to tak wiele ze nie mozesz sie z tym pogodzic?

Jak czesto bedziesz jezdzic "bokami" ? i na ile jest Ci to niezbedne do codziennej eksploatacji samochodu ?

Jak wazny jest dla ciebie koszt tego jednego litra paliwa ktory automat pali wiecej?

Jesli odpowiesz sobie na te pytania dokonasz wlasciwego wyboru.

ja na te pytania odpowiedzialem sobie i mam automat, bo :

maksymalne przyspieszenie wykorzystam moze raz albo dwa razy w czasie kiedy bede miec ten samochod, a moze i wcale.

jezdzenilem bokami jak samochod traktowalem jako nowa zabawke, teraz ma przewiezc mnie i moja rodzine.

a co do paliwa to jesli zalezaloby mi na tanim jezdzeniu to kupilbym dacie logan z silnikiem 1.2 i przerobilbym ja na gaz, a tak mam silnik 2.6 i automat i radosc z jazdy. o daci logan w podanej przezemnie konfiguracji chyba nie mozna powiedziec ze jazda jest przyjemnoscia.

Ps. nikt nie wyprowadzil cie z bledu

Cytuj:
zamierzam kupić c4 albo a6 tdi

C4 to hmm.. model nadwozia czyli to co napisales to maslo maslane.
tzn. mozesz kupic Audi A6 C4 lub Audi 100 C4. Audi A6 C4 to Audi 100 C4 po liftingu, inne swiatla przednie i tylne, inna maska i pokrywa bagaznika, inne zderzaki. W audi 100 C4 zderzaki np. maja nielakierowana listwe, a w Audi A6 zdrzaki sa juz cale lakierowane.

Zeby ci juz wyjasnic wszystko do konca to popularne "cygaro" czyli Audi 100 w "kanciatej budzie" to C3, to co zamierzasz kupic to model C4, a od roku podajrze 97` model C5.

Pozdrawiam i zycze podjecia wlasciwej decyzji ktorej potem nie bedziesz zalowac.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2