hans napisał(a):
.... poduszki pod tylnym mostem ... poduszki skrzyni biegow , poduszki silnika , jezeli czuc na drazku zmiany biegow ze sie przemieszcza podczas zmiany biegu to poduszki skrzyni/silnika jezeli slychac tylko stuki to poduszki mostu ... zdarza sie tez ze poprostu stukaja przeguby na wale jak sa suche jak pieprz ... warto wtedy odkrecic wal , wymyc je , napchac tam swierzego smaru i po klopocie ... ale stukanie walu ma raczej metaliczny odglos i dobrze to slychac poniewaz wal jest w srodku pusty i dobrze przenosi stuki z jego okolicy
Wiem ze to juz stary temat, ale nie otwieram nowego tematu, bo Hans juz wiele tutaj wyjasnia. (dzieki).
Mam jeszcze kilka pytan. U mnie na 1 i 2 , przy niskich obrotach wal + most wpadaja w wibracje przenoszone na cale auto. Z tego co podpowiada Hans odpowiedzialne za to beda poduszki na moscie. POza wibracjami jest metaliczny dziwek, mocno metaliczny, czesto jednoczesny z wibracjami, ale jedno wyraznie niezalezne od drugiego. Wlazlem pod auto i poruszalem walem w obie strony i faktycznie dzwiek wydobywa sie albo z pustego walu albo ewentualnie z przegubu skrzynia/wal, ktorego nie widac, bo zasloniety jest oslonami ukladu wydechowego. Jezeli cos gubie to poprawcie mnie.
1) Czy metaliczny dziwek walu i luz 1-2cm dyskwalifikuje wal z uzytkowania?
2) Czy nalezy - jak pisze Hans - nasmarowac dobrze przeguby i wal zostawic w spokoju?
3) Czy jezeli zrzuce te oslony wydechu/kata, a w gorszym ukladzie wydech i wykrece wal i oba przegubyto czy zloze to do kupy po wyczyszczeniu i wcisnieciu smaru i wymianie srub?
4) Na co zwracac uwage orzy tych przegubach i jaki smar sie do nich uzywa?
Ciekawy watek i w ogole dobre forum, tysiace info. Uklony dla uzytkownikow i adminow i dzieki za wszelkie info.