.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.cze.2025 05:51:00

Strefa czasowa: UTC + 2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Które tłumiki wyciąć, aby uzyskać......
PostNapisane: 24.mar.2005 12:33:14 
Klubowicz

No właśnie.... chcę wyciąć jakieś tłumiki, aby uzyskać przyrost mocy i fajny dźwięk silnika. To będzie początek prac nad zwiększeniem mocy (od czegoś trzebz zacząć), w planach jest zmiana sprężynki w WG, jakieś rezanko "chipka" i wszystko co da większą moc. Moje pytanie jest nastepujące: jak wytne środkowe tłumi swojej Niuni to czy będzie dużo głośniej?? Czy uzyskam tym sposobem lekkie gulgotanie jak w amerykancu?? :diabel: Czy może tylko taki efekt uzyskam wycinając końcowy tłumik..... Co llepiej wyciąć?? Nie chce wycinać wszystkich bo pewnie była by to lekka przesada hehe :> Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2005 12:35:28 
Użytkownik

moim zdaniem najpierw zrob wszystko inne a na samym koncu zajmij sie wydechem...

Jest:
M4 Competition
AMG GT S

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2005 12:43:33 
Użytkownik

Weź pospawaj sobie cały wydech na jakieś 2,5", do tego niech ci dorobią kolektor pod turbo i będzie git.
A jak chcesz super pomruk, to wywal wszustko, a zostaw ostatni przelotowy.

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2005 12:45:34 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
wywal katalizator. tylko umiejetnie, zeby elastyczne laczenie pozostało. powinno byl lepiej, na pewno pare kuni odblokujesz. bedzei delikatnie glosniej, bardziej rasowo :) reszte tlumikow pozostawilbym, bo komforcik musi być.

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2005 13:30:05 
Klubowicz

a gdzie siedzi lambda?? Nie w katalizatorze przypadkiem?? Widze, że mamy takie same autka i upodobania "ŻUBR" :D Nie rezałeś nic u siebie?? Jak wywale same śodkowe tłumik, zostawie katalizator i końcowy tłumik to co się stanie? Jaki będzie efekt?

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2005 19:48:17 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Pażdzioch moze lepiej nabyc 200 na zaworach, niz psuć dobry wózek???
Najpierw zakładasz gaz a potem robisz "tuning wydechowy"???To ma byc wózek na 1/4 mili?

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2005 20:02:32 
Użytkownik

Niie śmiejcie się ,ale mój mechanik ma ostatni tłumik z ursusa c 330 i daje to naprawdę fajny nie przesadzony odgłos.

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2005 21:44:07 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Gaz u paździocha to najlepsze co mógł zrobić w aucie myśląc o tuningu. Standardowy komp nie daje dużego pola do popisu, a jego bigas'a można mapować laptopkiem i wyciągnąć więcej niż zamierza. To przecież nie przeklęta druga generacja tylko czwarta. Pisałem dla paździocha na gg...Jestem w trakcie odtytkania wydechu. Nie będzie katalizatora i dwóch środkowych tłumików. Sonda lambda jest metr przed katem także nie ma że boli :D Poczekaj tydzien i podzielę się moimi wnioskami. Turbosprężarka na obrotach wytnie hałasy z wydechu. Na wolnych będzie gulgotanie. Moim zdaniem odetkany wydech to dobry początek. Reszta dopiero później. Ale oczywiście nie zapominaj o doprowadzeniu osprzętu do serii. Wszystkie wężyki podciśnień mają być nowe i wszystkie czujniki silnika sprawne. Koniecznie trzeba sprawdzić ciśnienie oleju, ciśnienie sprężania garków, ciśnienie paliwa. Wymienić filtr paliwa i powietrza. Sprawdzić szczelność dolotu... I jeszcze wstawić miernik doładowania. To coś w komputerze do niczego nam sie nie przyda. A później tylko kręcić i kręcić :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 09:38:24 
Użytkownik

mozesz tez wywalić srodkowe (srodkowy w q jest na 2 podzielony nereczki) , ale raczej za duzo w ten sposob nie zyskasz, co innego jakbys mial ze 250 kuni, to moze bylo by deczko lepiej. na pewno po wywaleniu srodkowych zrobi sie strasznie glosny, takze od 1000-2000 obr bedzie buczało w srodnku nieznośnie, potem rozpedzona turbina pociacha kartofelki i zrobi sie głośny swist, cos jakby wiertarka ze zjechanym lozyskiem.

Moja propozycja jest taka, wywalic na poczatek kata. podkrecic do 200 kuni czyli +- ladowanie gdzies do 1.6-1.7bar na wskazniku i bowinno być optymalnie.

P.S. u mnie na razie jest seryjny (moze nawet nie bo benzol mi szwankuje), niedawno silnik wymienialem. na starym silniku, samochod byl deczko zwawszy :D mialem uszkodzony waste gate i ladowalo mi do 1.8-2.0 bar , takze odejscie miał kosmiczne w porownaniu do tego co jest teraz.

Pamietaj pazdzioch, mozna krecic silnik, ale bardzo wazną rzeczą jest aby mieszanka paliwo-powietrze zawsze byla odpowiednia, a pod duzym obciazeniem nawet bogatsza. Silnik jest mocny takze looozik.

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 09:44:09 
Klubowicz

Kiedyś uzyskałem naprawdę rasowy dźwięk, oglądali się za mną wszyscy. W styczniu dostałem mały dzwonek z tyłu (wjechał mi w tył nissan sarena, gość nie miał pół przodu a ja stłuczoną lampę i kłopot z wydechem, ale to inna historia). Na skutek uderzenia wybiło mnie kilka metrów do przodu z przyspieszeniem jak w myśliwcu. Katalizator zsunął się z podwójnej rurki, czyli wydech kończył mi się na wysokości skrzyni biegów i to bez tłumików. Koledzy, cóż to był za dźwięk... 100% WRC... A jaka radość przy dodawaniu gazu...

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 10:02:20 
Użytkownik

Lukasik...masz 100% pewności że będzie nieznośnie? Moje inne żródła donoszą, że nie będzie tak źle. I całkiem wiarygodne. Aha...rozebrałem bordowe A 100 2,2T ośka. Nie było w niej środkowego tłumika. Tylko jeden końcowy. A kat wypruty w środku. Ośki mają jeden tłumik środkowy, ale duży. I nei pamiętam żeby to auto jak jeszcze jeździło było głośne. Sam nim kilka razy śmigałem... Ale mnie zbiłeś z pantałyku... :) No muszę conieco wywalić z pod auta bo wydech mam złamany, a tak przy okazji spawanka aż wstyd tam wszystko na miejscu zostawić :D

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 11:40:45 
Użytkownik

wiesz kefir, u mnie jest srodkowy i koncowy i jak dla mnie moglo by byc ciszej (u kolegi w S4, wszystkie tlumiczki są ok i jest przyjemnie cichutko w srodku):) lubie cisze :) tzn powyzej 2000obr juz jest ok, ale troche ponizej buczy mocno, szczegolnie na tylnym siedzeniu. W sumie fajny jest dzwiek R5, szczegolnie na suszarce :D , ludzie na pobocze zjezdzają bo nie wiadomo czy samochod jedzie, czy samolot leci...

w sumie jak ktos chce to moze wywalic wszystkie tłumiki :D , ale osobiscie poszedl bym na kompromis, pomiedzy komfortem, a osiagami, bo wydaje mi sie ze wywalenie srodkowego tlumika w takiej sytuacji za duzo nie zmieni, ale moge sie mylić

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 12:23:47 
Użytkownik

CIężki temat...ale dopóki będziemy tylko o tym pisać to napewno nie znajdziemy rozwiązania dla tej sprawy. Ja wytnę wszystko i zobaczę. Jak będzie za głośno, to środkowe tłumiki wrócą na miejsce lub jeden przelotowy.

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 12:45:13 
Użytkownik

taka ciekawostka, kiedyś pękł mi wydech, tak mniej wiecej na mocowaniu kata, rura sobie wisiała :) pracował wtedy jak cięzarówka, lekkie dodanie gazu powodowało swist. Chcialem sprawdzic jakie są osiągi w takiej sytuacji... poza tym ze bylo mnie słychać z kilometa to nic ciekawego nie było, mialem problem z rozpędzaniem samochodu, normalnie zmulił sie!!! tak jakby chciał a nie mogł!

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 13:22:44 
Użytkownik

To normalne. Wolny wydech powoduje brak ciśnienia zwrotnego dla turbawki. Nie robiłem z tego doktoratu ale wiem, że to bardzo niekorzystne. Wyciągnąłem właśnie z piwnicy pusty katalizator. Na początek będzie chyba sam kat i pospawanie tego co połamane. Przekonal mnie do tego przed chwilą mój tłumikarz. Zamiast kata wstawi mi rurkę do tych orginalnych flansz z kata. Będzie wtedy porównanie. Jest jakiś sposób na sprawdzenie czy wydech nie wyrabia po podkręceniu silnika i się zapycha? Pomijając hamownię 4x4 do której mam za daleko.

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 13:34:52 
Użytkownik

To dziwne,ale też miałem wrażenie ,że po pospawaniu wydechu przybyło mocy.

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2005 14:01:08 
Klubowicz

jak temat będzie nadal tak szybko się rozwijał to wszyscy zaczną wspawywać tłumiki :): Ja zdecydowałem narazie, że poleci sam katalizator, to na 100% zadziała na plus. Co z resztą? Zobaczymy.....

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2005 15:11:35 
Użytkownik

...a kto z was bedzie odwazny i wstawi sobie w wydech wtryskiwacz do podtrzymania turbiny ;) ??? ...wtedy mozna duzo zyskac, szczegolnie przy starcie z miejsca :D

... z tego co sie orientuje to nalezy go wkrecic na koncu kolektora wydechowego, tuz przed turbosprezarką... i wtedy stojąc na wolnych obrotach, on powinien psikac benzolem ktory sie zapala i rozpedza turbawke, takze mamy juz cisnienie przed przepustnicą zanim dodamy gazu :D , takze wystrzal z miejsca powinien byc lepszy :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2005 15:34:59 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
...a kto z was bedzie odwazny i wstawi sobie w wydech wtryskiwacz do podtrzymania turbiny ;) ??? ...wtedy mozna duzo zyskac, szczegolnie przy starcie z miejsca :D

Widze ze zawiazał sie kacik rzeźnika... :peace:
Nie ma to jak kupic po Was samochod chłopaki :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2005 09:11:10 
Użytkownik

martab99 napisał(a):
Widze ze zawiazał sie kacik rzeźnika... :peace:
Nie ma to jak kupic po Was samochod chłopaki :diabel:

Nasze pojazdy nie są na sprzedaż buhaha :diabel:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2