.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lip.2025 21:49:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: która skrzynia lepsza automat czy manual
PostNapisane: 25.lut.2006 03:42:56 
Użytkownik

zamierzam kupić c4 albo a6 tdi i teraz niewiem spodobała mi sie jazda automatem ale w mercedesie i teraz niewiem jak jest w audi czy te skrzynie są trwałe o ile więcej palą audice
za pomoc z góry dziękuje pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 03:51:14 
Użytkownik

Mój ojciec miał kiedyś Audi C4 2.5 TDi w automacie. Spalanie wynosiło w mieście jakoś 7-8 litrów, w trasie około 6, osiągi są gorsze od manuali nieznacznie, nieco ponad sekundę. Pamiętam, że skrzynia nie sprawiała żadnych problemów, ogólnie bardzo miłe wspomnienia, jednak auto z automatem trzeba dokładnie sprawdzić przed zakupem, bo naprawa takiej skrzyni to kosmos. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 09:21:26 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Skrzynia automatyczna to przdewszystkim wygoda.Od kiedy wsiadłem w automata nie chcę inej skrzyni.W mieście bez porównania, nie wajchujesz nie srasz się z biegami no i ogólnie jest przyjemniej.
Spalanie średnio wyższe o jakieś 10% .W trasie też jest całkiem fajnie.Chcesz wyprzedzać gaz do oporu bieg w dół i pociskasz.
Faktem jest to że do automata musisz dobrać dobry i mocny silnik.
W A6 minimum 130KM inaczej będziesz mógł narzekać na słabe osiągi.
Co do trwałości.Jerzeli nie kupisz modelu z Tiptronikiem to będzie dobrze.
Moja s.b ma ponad 300tyś i jeszcze nie umiera.Zadbasz na czas o wymianę filtra i oleju to nie będzie problemu.
Są jeszcze pewne warunki urzytkowania automata ale o tym poczytasz tutaj :peace: http://www.automat.pl/vademecum/index.html
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 09:38:52 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
Ja też lubie automaty,wcześniej miałem w Grand Cherokee i poprostu jazda miodzio :D Niestety w AEL Q niema utomatów więc wajchuje reka :diabel:

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 11:22:52 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
RESO napisał(a):
Ja też lubie automaty,wcześniej miałem w Grand Cherokee i poprostu jazda miodzio :D Niestety w AEL Q niema utomatów więc wajchuje reka :diabel:

Ale jest przy pojemności 4,2 i w quattro :D

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 12:54:18 
Użytkownik

ostatnio jezdziłem B4 2.8 automat rewelka nastepne auto bedzie własnie takie

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 14:51:29 
Klubowicz

Ten co nigdy nie jeżdził automatem ten nigdy nie zrozumie jak można się do tego przyzwyczaić i potem już nawet niechcę myśleć o innej . A jak chce się powajchować to też można zmieniać samemu dla szybszego przyspieszenia jak się ma tiptronika, co do spalania to w miescie jakiś 1L a w trasie 0,6L

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 15:10:19 
Klubowicz

W moim C3 nie doceniałem automata dopuki mi sie nie rozsypał ale to ze zuzycia:) wiec go wymieniłem na manuala i musze przyznac ze automat jest bardziej komfortowy no i przyjemniejszy w miescie, spalanie na benzynie nawet tak bardzo sie nie rózniło
Jezdziłem tez C4 2.8 automat musze przyznac ze tez mi sie podobało i przyspieszenie miała super....

Golf III też wozidełko ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 15:14:33 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Automatyczna skrzynia biegów to:
- wysoki komfort jazdy
- zwiekszenie trwałości silnika
- doskonały mechanizm, który jeśli jest regularnie serwisowany , wytrzyma kilka razy dłużej niz manualna skrzynia biegów.

Prawdą jest to że kto raz wsiądzie do ASB, cięzko mu się przestawić na MSB.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 19:28:33 
Użytkownik

Racja z tymi automatami. Kto nigdy nie mial mowi ze to gowno. Ja nosilem sie z zamiarem zakupu a6 z 6 biegami ale po przejazdzce moim obecnym :) z ASB wybralem wlasnie jego. Rowniez a6 2.5 tdi 108kW ASB ofcourse.
Jestem bardzo zadowolony ze skrzyni bo jest poprostu wygodniej.
Tak na marginesie dodam ze to vademecum na automat.pl to bardzo madra rzecz i jak ktos zaczyna swoja przygode z asb to goraco polecam...

B5fl x2 bylo
A3 2004 BKD bylo
A4 2006 ASB quattro
A6 c4 quattro XYS ael 30.12.1997
A6 C6 CDYA
A6 C7 CDUD @ 320/700
S4 B5 AGB @ 320/460

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2006 21:03:06 
Użytkownik

ja mam tiptronica i jest siuper jak chce sobie powajchowac to wajchuje a jak nie to wrzucam D i spokoj

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 01:42:16 
Użytkownik

Jeśdziłem i manulem i auytomatem.
Jeśli lubisz ostrąi dynamiczną jazdę (poślizgi itp.) to tylko manual.
Jeśli lubisz komfort i leniuchowanie to automat.
A rozwiązaniem pośrednim jest tiptronic. Nie jaest tak dynamiczny jak manual, ale nie jest tak "ociężały" jak automat.
I Panowie bez przesady z tą wygodą w mieście, w manualu po pierwsze nie można umrzeć z nudów, a po drtugie biegów nie zmienia się tak często. Pozatym zakopcie automat lub z odpalcie go z pychu jak wysiądzie wam rozrusznik.
I parkowanie precyzyjne w automacie jak jest mało miejsca to po prostu "poezja".

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 01:55:50 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
dendrytus napisał(a):
Jeśdziłem i manulem i auytomatem.
Jeśli lubisz ostrąi dynamiczną jazdę (poślizgi itp.) to tylko manual.
Jeśli lubisz komfort i leniuchowanie to automat.
A rozwiązaniem pośrednim jest tiptronic. Nie jaest tak dynamiczny jak manual, ale nie jest tak "ociężały" jak automat.
I Panowie bez przesady z tą wygodą w mieście, w manualu po pierwsze nie można umrzeć z nudów, a po drtugie biegów nie zmienia się tak często. Pozatym zakopcie automat lub z odpalcie go z pychu jak wysiądzie wam rozrusznik.
I parkowanie precyzyjne w automacie jak jest mało miejsca to po prostu "poezja".

Zadnego samochodu ni epowinno sie uruchamiac inaczej niz rozrusznikiem , ten argument odpada. Z zaspy wielokrotnie wyjechalem automatem , trzeba tylko chcieć a chcieć oznacza móc ... ten argument też poległ. Precyzyjne parkowanie - tylko automatem - tutaj w ogole nie rozumiem o co ci chodzi ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 03:46:34 
Klubowicz

dandifr napisał(a):
Racja z tymi automatami. Kto nigdy nie mial mowi ze to gowno.

Oj, rzucacie ogólnikami koledzy. Prawda jest taka, że dla jednego automat to raj na ziemi, a dla drugiego udręka. Wszystko zależy jak kto lubi jeździć. Ja na przykład jestem typowym maniakiem pełnej kontroli i nie lubię automatów. Jeździłem kilkoma (Bora 2.0, A4 1.8T tip, jakieś amerykańce różnorakie), nawet miałem sam jednego (Accord V6), teraz też firmowym automatem się turlam i tęsknię bardzo za manualem. Fakt, automat jest wygodny i chyba nikt temu nie zaprzeczy, natomiast jest nudny, a opóźnienia w zmianie biegów mnie osobiście denerwują. Nawet tiptronic nie jest tu jakąś rewelacją. Poza tym, automat zabiera moc silnikowi, choć przy bardzo dużych silnikach nie jest to zbytnio odczuwalne.

To tak celem rozwinięcia dyskusji, bo jakaś monotonna się zaczęła robić. :P

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 04:47:57 
Użytkownik

Matko i curko co wy tu piszecie!!! Jakie dobrodziejstwo z tego automata, jakie duze sa miasta w polce zeby wachlowac, kuzwa co tu sie dzieje. Ja oddam psa za biegowke :diabel: :peace: :): :):

Bez kitu, mam automata w c4 na 2.8Q i normalnie czasami sie smutno robi ze niemoge poruszac reka, pozmieniac biegow - normalnie sciska, a wy tu piszecie ze automat jest fajny!!!! haha chyba ze mieszkasz pod naprawde duzym miastem (Wrocek, krakow, etc. (manhattan malo kto ma auto)) to sie zgadam ze jest fajny bo mozna szybko wymusic i niestwarzac duzego zagrozenia dla innych. ALE na europejskich drogach, ludzie grzeszycie mowiac ze automat jest "fajny".... :P :D

Pozatym jak masz automata, wlaczysz swiatla, i klimatyzacje to zostaje ci pewnie z 50% mocy jak nie mniej........ (wyjatek auta luksusowe bo jak wcisniesz gaz do dechy w np. a6 to wylacza ci klime zeby byl wiekszy "power")

Ja tam kocham biegowki :D

Aha, zeby upewnic bo to w koncu co lepsze :diabel: to mialem Saturna SW1 (1993rok 1,9 literka) na automacie i zrobilem nim 215k mil (356K Kilometrow) i jeszcze jezdzil do czasu jak go ukradli :zly:

Teraz mam c4 na automacie (o zgrozo, ale jestem2 wlascicielem ;-) , podobno 175 buchaje) i juz mam 135k mil (225K kilometrow)) i jest wszystko ok.

W rodzince jest tez ma Aveo (Chevy Aveo, 1.6L, ponoc 105KM) i tez automat ale tym niema czym uciekac - na trasie 1500 kilometrow sie sprawdzil :D

Nastepne moje autko to NA PEWNO bedzie biegowka (zeby niewiem jakie bylo) bo lubie mieszac biegami a nie tylko noga jak paralityk...... :P

Pozdrawiam, Jarek (hahaha ale sie spisalem - czy ktos to wogole czyta??? :diabel: )

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 05:39:21 
Klubowicz

J@RO napisał(a):
(hahaha ale sie spisalem - czy ktos to wogole czyta??? :diabel: )

Czyta, czyta...

Kolega też ma talent do przebarwiania widzę. :D Kiedy ostatni raz miałeś okazję dojeżdzać do pracy w Polsce w większym mieście? Wiesz jak nędznie są zaprojektowane drogi, brak obwodnic, etc. Inżynierowie za komuny nigdy nie przewidzieli takiego natężenia ruchu. W okolicach Warszawy jazda w godzinach szczytu naprawdę wymaga mocnych nerwów i cierpliwości. Nie odbiega pod tym względem od innych światowych metropolii, a w innych większych miastach w Polsce jest podobnie. W takich warunkach automat jest pomocny, co nie zmienia faktu, że i tak wolę manuala. :)

Odnośnie wyłączania się klimy przy wciśnięciu gazu do dechy, to już większość nowszych aut ma taki patent. Aveo może nie mieć. :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 08:31:59 
Użytkownik

kupuj automat :D ...na codzien jezdze w pracy manualem (tragedia w korkach japonczyk z wysoko obrotowym silnikiem robi kangury na 1 jak za wolno kolumna aut sie toczy :D ) ...a prywatnie automat miodzio pelen relax 0 stresu w dzungli miejskiej :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 09:41:58 
Użytkownik

Bede w mniejszosci jezdzielem automatem B4 1,9 TDi 1Z 95r, moze silnik zbyt slaby do tego, fakt taki ze teraz mam manuala. Jezdzilo sie super wygodnie ale wycieczka noca z Wrocka do Dortmundu to kara straszna, jeszcze tempomat zapuscic i modlic sie trzeba zeby nie zasnac.
Moj byl 4 biegowy wiec oprzy 140 juz glosno bylo i zuzycie paliwa wzrastalo.
(pewnie juz sa 5)
Zlego slowa nie powiem ( chociaz wymiana oleju i filtra 500 zl kosztowala), ale wybralem manuala i mieszam biegami w srodku wroclawskich korkow.
BTW i nie jestem przekonany ze roznica w spalaniu w miescie to 1 litr, w trasie jest niezauwazalna 0,5 ale w miescie spora 1,5-2.

Dwie rzeczy sa nieskonczone:
wszechswiat i glupota ludzka. (Albert Einstein)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 10:10:45 
Użytkownik

Poruszam się na codzień c4 2.8 w manualu ale nie dawno znajomy mechanik dał mi się przejechać s4 w automacie i naprawdę zrobiło to na mnie wrażenie! niesamowicie przyspiesza! będzie je w krótce sprzedawał i sam się zastanawiam...

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2006 10:32:33 
Użytkownik

Zdarza sie ze rozrusznik odmawia wspolpracy i wtedy awaryjnie mozna auto odpalic, jesli ktos jezdzi zazwyczaj po miescie a nie w dalsze trasy to latwiej sie uporac z problemem unieruchomienia auta, a jak masz 500km do domu a auto ci odmowilo wspolpracy pod sklepem gdzies we wsi na mazurach?

Po wakacjach bede kupowac nowydupowoz i na 100% bedzie to automat w avancie, najchetniej biale A4 AFN: )

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2