marek sonda sprawdzana byla poprzez analize spalin no i spaliny mieszcza sie w wymaganej normie, wiec diagnosta powiedzial mi ze sonda lambda jest OK.
MariuszD ktory czujnik, ale gdzie on jest ?? Mam sprawdzic czujnik temperatury silnika, czy zasysanego powietrza. Silnik 2.0 ABT nie ma przepływomierza powietrza, tylko w srodku obudowy filtru powietrza jest taki czujnik zasysanego powietrza, ktory steruje klapka rozdzialu zimne/cieple. Klapka ta dziala prawidlowo tzn. gdy silnik jest zimny to bierze powietrze spod kolektora potem juz klapka sie zamyka i bierze powietrze z zewnatrz. ? ale gdzie on jest. Na tym krucu plastikowym gdzie sa dwa czujniki jeden jest od temperatury wody a drugi od wskaznika na deske rozdzielcza. Oba te czujniki sa dwu pinowe.
NPA tez to przedtem mialem ale juz dawno wymieniona zostala gumowa uszczelka, ktora nakladana jest na kolektor ssący a potem przychodzi na to caly wtrysk. To wyszlo juz wczesniej bo wiadomo guma po tylu latach peka, a tam jest zawsze wysoka temperatura. Brat wykryl to bo oparl sie o obudowe filtra powietrza i wtedy silnik od razu gasl. Niestety mimo zlikwidowania tej usterki brania lewego powietrza dzialo sie to co opisywalem wyzej.
UFOtm slyszalem o tym silniczku krokowym ale nie wiem gdzie on wogole jest i jak wyglada i do czego sluzy.

Moze to on jest odpowiedzialny za to lub ten czujnik temperatury.