.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 13:22:37

Strefa czasowa: UTC + 2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 4.2 & V8 4.2 ABH]Olej w skrzyni i mechanizmie róźnic
PostNapisane: 03.lip.2006 22:18:07 
Użytkownik

Witam.
Na wstępie zaznaczam, że sprawa dotyczy dwóch aut!

A8 4.2 '95 Tiptronic

1. Poszła uszczelka w skrzyni i olej prawie cały uciekł. Jest śrubka do spustu, ale nie wiem jak napełnić skrzynię. Jak sprawdzić poziom, bo nie ma z boku śrubki do poziomowania (albo jej nie mogę znaleźć). Doszukałem na forum, że wchodzi ok 7L. Olej mam, filtry też.
Więc proszę o pomoc.

1a) Jak zalać skrzynię olejem?
1b) Jak sprawdzić jej poziom?

2. Druga sprawa dotyczy mechanizmu różnicowego. Zbiornik z tego co się orientuję również znajduje się w obudowie skrzyni.
Stąd kolejne pytanie:
2a) Jak napełnić mechanizm?

V8 4.2 '93 ABH
Sprawa tyczy się tego co wyżej. Jak robię jedno, to chciałem zrobić już oba, bo części w hurcie są tańsze ;-), a pewnie poprzedni właściciel nie zajmował się tak "przyziemnymi" rzeczami, więc z pewnością nie zaszkodzi...

Stąd kolejne pytania:
1. Którędy napełnić skrzynię biegów?
2. Jak napełnić mechanizm różnicowy?

Będę bardzo, bardzo wdzięczny za wszelkie info.
Może ktoś mógłby wrzucić instrukcję z ELSY bo w ETCE niestety nic się na ten temat nie wspomina.
Serdecznie pozdrawiam.

Ps. Czy wie ktoś może gdzie w Poznaniu, dobrze wykonaliby taką operację i może przybliżona kwota? (w starych tematach znalazłem, że od 450 do 900 z ich częściami)...

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 22:35:04 
Użytkownik

Jesli chodzi o olej w skrzyni to na pewno jest gdzies z boku korek do napelniania i kontroli poziomu. Jest to sruba na imbus 17mm. Zeby napelnic skrzynie musisz miec taka specjalna pompke. Jesli nie masz to lepiej pojedz do mechanika. Czesto wymiana oleju jest gratis, jesli zakupisz tam olej. Nawet jesli nie to koszt wymiany jest niewielki (ja za wymiane oleju w skrzyni i tylnym moscie dalem 30zl, a przy okazji dolali mi gratis plynu hamulcowego i sprawdzili kompresje na cylindrach).

Piszac o dyferencjal masz na mysli tylny most w quattro, czy dyfer w skrzyni biegow? Jesli ten w skrzyni to jego nie napelnia sie osobno - tam jest ten sam olej co w skrzyni - dolewa sie go przez ten sam otwor (przynajmniej u mnie tak jest). Jesli chodzi o tylny dyfer, to tez ma z boku korek, przez ktory sie napelnia.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2