Przydałoby się jeszcze wiedziec co to za silniczek. Diesel, beznyna?? Oznaczenie też wypadałoby podać
Jeżeli benzyna i są to odgłosy typu rytmiczne stukanie, głośna praca i taki szum, to kilkusekundowy taki odgłos jest normalny. U mnie to trwa ok 1 sek. To jest odgłos pracy "na sucho" silnika zanim dotrze wszędzie olej - tak ma być, ale pod warunkiem, że odgłos jest w miare krótki. Wymiana oleju nie wiem czy pomoże - przecież on robi się coraż rzadszy ze wzrostem jego zużycia - odgłos wtedy byłby krótszy, bo olej szybciej dotrze w zakamarki, ale ogólnie samochod pracowalby glosno i "niekulturalnie", bo olej bedzie zużyty - ja tak to widzę - na podstawie moich obserwacji a moje auto jezdzi od min 12 lat na mineralu.
Co nie zmienia faktu, że jeżeli masz olej przepracowany to czy tak czy siak musisz go wymienic
Możesz jeszcze mieć jakieś odgłosy z rozrusznika - u mnie po odpuszczeniu kluczyka z pozycji rozruchowej slychać wlasnie po dluzszym postoju, a szczegolnie zimą takie zgrzyty (nie rytmiczne, trwające 1-2 sek) - to już prawidłowe bynajmniej nie jest i u mnie jest to najprawdopodobniej wina kończącego się rozrusznika lub bendixu...
Starałem się wyjaśnić to lopatologicznie, żebyś mogl jakos ocenic te odglosy...