.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.maja.2025 23:48:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak wymienić żarówke z regulacji świateł?
PostNapisane: 19.paź.2004 12:06:29 
Użytkownik

Auto: Coupe turbo quattro
witam!
na forum wyczytalem ze wymieniales kiedys podswietlenie regulacji swiatel mijania
w mojej B3 regulacja swiecila ale juz nie swieci zdjolem oslonke przycisku i zonk nie wiem co dalej czy moglbys mi to opisac jak sie wymienia ta zaroweczke?
dzieki z góry

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2004 01:54:27 
Użytkownik

Kup sobie 2 zaroweczki 1,1W 12V, ale najmniejsze jakie znajdziesz. WAZNE!! Zaroweczki musza miec miedziane, cynowane nozki, zeby dalo sie lutowac (stalowe, te na wcisk do oprawek sie nie nadaja), szukaj wiec w sklepach elektronicznych, nie motoryzacyjnych.
Rozbiez regulator, kilka plastikowych jezyczkow trzeba podwazyc i wyjdzie srodek z obudowy. Zobaczysz plytke, a do niej przymocowany czerwony plastik. Delikatnie podwaz plastik, oderwij go tak zeby nie polamac plytki a zeby zszedl. Pod nim masz 1 albo 2 zarowki (nie pamietam), przelutuj je na nowe. Jesli twoje nowe zaroweczki maja wieksza srednice i nie wchodza spowrotem w plastik, to rozwierc otwory pod wymiar.
Poskladaj wszystko jak bylo i git. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2004 01:20:27 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
zapparena , chyba nie robiles tego jeszcze :D ... ale jak bedziesz robil to nie sciagaj zadnych prastikow przewodzacych swiatlo :D .... odlutuj zarowke z jednej strony a z drugjej przez otworek na sile wyciagnij ta zarowke ... wykrusz ja , cokolwiek ... nowa zarowke wloz i zalutuj .. jezeli sciasgniesz ten plastik przewodzacy swiatlo (o ile uda Ci sie to zrobic:D ) to watpie ze poskladasz to do kupy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2004 02:57:51 
Użytkownik

Robilem, udalo sie bez problemu.
Dziala juz na tyle dlogo, ze moge powiedziec, ze opisany przeze mnie sposob jest OK.
Masz na mysli, ze po wyrwaniu plastiku rozpadnie sie potencjometr, tak? Spoko, bez problemu da sie go poskladac. Trzeba tylko zapamietac kolejnosc.
Plastiku nie trzeba potem kleic spowrotem do plytki. Po wlozeniu do obudowy wszystko siedzi bardzo ciasno.

Twoj sposob jest chyba jednak lepszy, ale musisz miec zarowke, ktora sie miesci w oryginalny otwor no i cierpliwosc zeby trafic nozkami o otwory w druku po starej zarowce.
P.S.
hans, chyba ze mowimy o roznych rzeczach :?:

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2004 16:38:09 
Użytkownik

Mysle że metoda hansa jest lepsza .
Pare dni temu wymieniałem u siebie tą żaróweczkę i przy podważaniu czerwonego plastiku pękły mi dwie z czterech stópek trzymających ten plastik . Przy montażu te stópki skleiłem klejem do plastiku ale mogłem tego uniknąć robiąc to metodą hansa .
Nowa żarówka ( można je dostać w sklepach z częściami elektronicznymi cena około 2 zł )
ma bardzo długie nóżki i trafienie nimi w otwory do lutowania nie powinno być trudne po prostu - wsadzamy , lutujemy a nadmiar nóżek obcinamy

Tytuł: LED :D
PostNapisane: 25.paź.2004 14:05:06 
Użytkownik

Można zamiast żarówki wepchać 2 czerwone led'y 5mm z małym rezystorkiem, tylko trzeba je dokładnie ustawić bo świecą punktowo. Efekt bardzo ładny i mniejszy pobór prądu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2004 09:55:46 
Użytkownik

Rozbierałem dwa razy. Za pierwszym włożyłem żarówki na mniejsze napięcie, które miałem przy okazji naprawy jakiegoś radia samochodowego :(
Zastanawiałem się nad LED ale właśnie ich punktowość mnie odwiodła od tego pomysłu. A ten czerwony plastyk zchodzi elegancko. Delikatnie w miejscach łączenia podważanie małym płaskim śrubokrętem, ewentualnie wypychanie nim delikatnie od drugiej strony.
Trzeba uważać, żeby nie zgubić małej kulki metalowej przy pokrętle od strony czerwonego plastiku.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2