.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lis.2024 00:57:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sony Xplod do bagażerki
PostNapisane: 29.mar.2004 15:06:18 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
Cześć!
Co myślicie o tych głośnikach?
http://www.sonystyle.pl/main/shop/catalog;jsessionid=QFTU43AIX4UPKCTFBQASFEQ?productId=prod730084
http://www.sonystyle.pl/main/shop/catalog;jsessionid=QFTU43AIX4UPKCTFBQASFEQ?productId=prod730082
Ja bardziej skłaniam się do drugiego, większego...
Jakie inne głośniki w podobnych cenach są godne uwagi?
Dodam, że skrzynie buduję sam.

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 15:17:44 
Użytkownik

kumpel miał tego plastikowego pioneerka - łądnie łupał bez żadnej skrzyni (free-air). Jak chcesz zrobić tanio i naprawdę fajnie to na allegrop jest jeden koleś który ma basy firmy hanssen - poszukaj sobie - za 25 cm bas woła coś koło 50zł z plastikową menbraną i powiem ci że są naprawdę zajebiste. Mam na nich domowe kolumny i już 3 suba na nich zrobiliśmy w obudowach o pojemność i kształci zbliżonym do odpowiednich poczciwych altusów. Grają naprawdę rewelacyjnie za tą kasę. Sony ładnie wygląda to fakt i fajnie by było to wsadzić w pólkę ale nie wiem czy to się nadaje do trybu pracy free-air ale z opisu widzę zę raczej nie ("do instalacji w obudowie")

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 15:35:47 
Użytkownik

yyy...free-air mnie nie interesuje. Chcę skrzynkę. Teraz mam jekieś no name'y i szczerze mówiąc mam dość ich kiepskiej jakości wykonania i pseudo mocy. Bez przerwy męczę się z klejeniem cewek, membran i lutowaniem zerwanych kabelków. I w dodatku wzmacniacz ciągle chodzi na pół gwizdka...

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 17:59:29 
Użytkownik

Witam kefir200.
Moje osobiste zdanie n/t głośników wymienionej przez ciebie marki jest takie, że od dłuższego czasu jedzie na swoim image jak na szarej kobyle i potrafi sprzedać nawet pudło po butach pomalowane na czerwono z napisem X***d za chorą kasę. Moim zdaniem mają ciekawe propozycje, ale sięgają cenowo półek, na ktorych siedzą firmy, które zajmują się PRZEDE WSZYSTKIM projektowaniem głośników od nieco dłuższego czasu, niż S**Y. Moje sugestie? Zwróciłbym się raczej w stronę JBL (dla przykładu: GT4-12
), lub na przykład ROCKFORDA. W tym drugim przypadku masz naprawdę niesamowitą rozpiętość. W zasadzie wybór głośnika to twoja indywidualna sprawa, bo każdy wyrób gra innaczej i ma inną charakterystykę przetwarzania najniższych częstotliwości, a każdy, jak wiadomo lubi co innego(tyle ile określeń jest na "bas", tyle jest gustów - podycha, pierogi, ciepłe kluchy, mięcho, żywy, muskularny, ostry, kick...itd, można by wymieniać i wymieniać). Nic nie zastąpi w zasadzie odsłuchów. Ze skrzynią też trzeba umieć trafić, żeby się z parametrami T-S nie rozminąć.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 18:04:09 
Użytkownik

sory za tą litanię wyżej ;)
jeszcze jeden z linków do polookania :diabel:

Całkiem ciekawe zestawienie Car HI-FI

miłego oglądania.

EDIT: zmiana nazwy linka

Ostatnio edytowano 01.kwi.2004 14:05:39 przez Ćwiru, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 18:16:27 
Użytkownik

O widzisz panie...o to mi chodziło...ja raczej bardziej skłonny jestem do Rockford'a, bo JBL też szszedł na psy...chyba, że towar w naszych sklepach jest pseudo JBL'em. Co do skrzyni nie mam ogromnego doświadczenia. Zrobiłem w życiu 4 naprawdę świetnie grające skrzynie i dwie, któe poszły na śmietnik po pierwszym odsuchu. Trochę policzę, trochę poteoretyzuję...zobaczymy. Mam sedana...samo to daje mi super bonusa. A zależy mi na basie, który bardzo dobrze słychać i czuć wewnątrz kabiny i jest miękki. I nie robi pogłosu tak charakterystycznego dla tub i dużych skrzyń...

Aha...jakiego typu obudowy preferujecie? (Ćwiru...?)

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 19:04:29 
Użytkownik

Da sobie spokoj z Sony to starszne gowno. Za to kase mozesz kupic cos o wiele lepszego np. JL Audio 10W0, Earthquake DB12

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 19:12:07 
Użytkownik

obudowy też musisz dobrać do głośnika. te głośniki hanssen dają włąśnie miękki bass i moim zdaniem najleopiej spisują się w obudowach bass-reflex. Jednak są głośniki które duzo lepiej śmigają bez żadnych otworów (ku mojemu ździwieniu - bo też się lubię pobawić w rezanie obudowy :) )
Acha generalnie to obudowy - tuby dają własnie taki szybki i kopiący bas (bardziej do techniawek) a prostokątne z bass-reflexem taki jak gdyby zwolniony i głębszy (bardziej do hip-hopu, rapu itp)

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 19:21:36 
Użytkownik

Hi !
Ja juz zrobilem ze 10 skrzyn i powiem taki miesisty cieply a zarazem baardzo mocny bass czyli mega dol 35 38 hz to tylko Earthquake i bandpass a reszta ro stuku puku w porownaniu z tym wlasnie :) . Oczywiscie jest bas i bas wszystko zalezy co kto lubi :) a o gustach sie nie dyskutuje .
Pozro !! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2004 20:20:17 
Użytkownik

o-ho, kefir200 coś mi się zdaje, że burzę rozpętałeś... ;)
ja osobiście preferuję przede wszystkim typowe obudowy zamknięte. Z tego prostego względu, że lubię szybki, kontrolowany, konturowy basior z "wypierdem", i stawiam go za swoją naturalność ponad bass-reflex'em, band-pass'em czy "tubą"(tego, kto to wymyślił powinni chyba ukarać). W obudowach wykorzystujących zjawisko rezonansu nie lubię dziury ponad i przed częstotliwością rezonansową, co czesto w źle dostrojonych instalacjach objawia się podbiciem tylko wąskiego pasma i brakami w wypełnieniu całej charakterystyki częstotliwościowej. Takie obudowy w zasadzie powinny być stosowane jedynie w celu wypełnienia poobcinanej zwrotnicami instalacji. Zwrócić jedynie należy uwagę na to, że wszelkie bass-reflex'y, czy band-pass'y wprowadzają przesunięcia fazowe i znaczne opóźnienia, które często prostymi środkami jest trudno zniwelować, natomiast zamknięta jest po pierwsze znacznie prostsza do zestrojenia, a po 2 znacznie łatwiejsza do wykonania(nie trzeba wyliczać miejsc, wielkości otworów czy długości kanałów do częstotliwości rezonansowej).
ony - co do Earthquake, to ja bym był ostrożny. Amerykaniec uwielbia potężne piece, przy których dopiero pokazuje co potrafi, a do tego nie lubi kichy, tylko szybkie i mocne(wydajność prądowa) wzmaki, a to już są "insze, balszoje dziengi". Nie wiem co testowałeś, jeżeli long-throw, to gratulacje :peace: musisz przyznać, że słabeusz to tylko się spoci przy nim i brzydko bąka puści, zamiast "zdołować". Tak jak pisałeś o gustach się nie dyskutuje, więc nie zaniżaj wartości "stuku-puku"(niezłe określenie), bo mnie osobiście na przykład męczy miękka klucha wokół nóg, bez kształtu, a nie neguję jej wartości, bo są zwolennicy również takiego brzmienia. do mnie osobiście bardziej przemawia kontrola, kształt, kontur, energia i zrównoważenie charakterystyki(nie cierpię przegięć typu gwizdek+bas na + 10 na korekcji, a środek pasma - 10 :): :galy: :): ).
PZDR.
PS. nie chcę wywoływać wojny, to są moje przemyślenia i to, co mi się podoba w dźwięku, nie neguję tu innych brzmień i gustów - tak uprzedzając ataki ;) PACE.

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2004 20:58:41 
Użytkownik

Ćwiru ok. ok. Napisze tylko ze bandpasem tylko uzupelniam pasmo znaczy .......hmmm robie cisnienie nikomu nie karze przeciez tego sluchac znaczy czuc :) na maxa !! jezeli jest dobrze zestrojony to gra rowniez na 140 hz, i jest to obudowa typowo zamknieta ma tylko dwa porty basowe odpowiedzialne za te wlasnie cisnienie, tylko ze 140 hz jest slabe raczej pykajace .Ale za wyzsze czestotliwosci sa odpowiedzialne inne glosniki np . polka ze wzmakiem lub panele drzwi przednie!! Ale tak jak napisales ert. musi miec pozadny piec zeby gral lub dobry piec plus zwrotnica tez daje rade .Ktos sie pytal o woofa do bagaznika wiec odpowiadam co zrobilem i pisze co ludzie maja w autach ktore slychac .Chcialem tylko pomoc.....

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2004 21:40:25 
Użytkownik

Spox ony. Widzę, że idziemy podobnymi ścieżkami ;) . Tak jak napisałeś - band pass tylko do uzupełnienia pasma w celu wytworzenia 120dB :galy: :galy: ;) , coby niedobremu sąsiadowi alarm włączyć na parkingu ;) nie wychodząc z auta. Nie próbowałem cię atakować, tym bardziej, że widzę, iż nie jesteś "lajkonikiem" ;) . Ja jeszcze dodam ze swojej strony, że najładniej i najskuteczniej gra instalacja, której na zewnątrz nie słychać (oczywiście przy zamkniętych szybach), albo słychać bardzo słabo.
AVE.

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2004 07:35:50 
Użytkownik

Jeszcze raz ja ;) .
Ony tak się wczytuję w to co napisałeś i jednej rzeczy nie czaję. Jeżeli Band-pass'em uzupełniasz pasmo, to czy jest to ten sam głośnik, o którym później piszesz, że..."... jest to obudowa typowo zamknieta..."?Jeżeli tak, to zamknięta chyba nie może być B-P? Chyba że się mylę, to mnie popraw. tak samo dalej ciągniesz wątek z zamnkiętą, że ta typówka ma 2 porty basowe, to chyba nie jest jednak typowo zamkniętą obudową? Piszesz, że jest dobrze zestrojony na 140 Hz, jeżeli tak, to w tym zakresie powinno ci żołądek wyrywać z brzucha, a nie słabo pykać. Oznaczać to może, że chyba jednak nie zestroiłeś się z częstotliwością rezonansową tak głośników, jak i obudowy. Swoją drogą, to wykonać dobrą obudowę typu Bass-Reflex, to trzeba się nieźle nagimnastykować, nie wspominając już o Band-Pass. A może ci tak tylko "pyka", bo poprzewracały się fazy i zamiast podbicia wybranych częstotliwości, to znoszą się one wzajemnie (woofer z innymi głośnikami)?
PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2004 18:08:12 
Użytkownik

:D
A wiec :moze ja zle napisalem , albo ty zle mnie zrozumiales , ale tak bywa na forum , a ja nie zawsze mam czas zeby wszystko opisac porzadnie . B-P Jak dobrze zestrojony to zagra rowniez 140 hz tylko slabo ( i to nazywam pykaniem ) , poniewaz obudowa tego typu przeznaczona jest wlasnie do miekkiego i mocnego a nawet baardzo mocnego dolu tak jak pisalem kreci sie kolo 40 hz .Nie kazdy glosnik potrafi to zagrac !!.I nie kazdy wmak go w tej czestotliwosci ulozy ( kazdy glosnik wg. mnie musi sobie najpierw pograc w danej dla niego czestotliwosci zanim zacznie naprawde grac ) A co do samej obudowy to jak kto to sobie tlumaczy dla mnie jest zamknieta :) ale tak naprawde to ona sie chyba nazywa bodajze pasmowo przepustowa :( przez wlasnie te porty basowe ale nie dam sobie glowy uciac :)Strojenie takiej skrzynki nie jest dla mnie az takie trudne ;)wszystko mozna obliczyc. Do dobrych glosnikow masz zawsze opis w jakich czestotliwosciach zagra w jakich obudowach itd pojemnosc sie oblicza do mocy i czestotliwosci .A potem regulujemy to portami wlasnie znaczy srednica i dlugoscia a przy tym pomaga sluch wlasnie ...sie rozpisalem :) I bebechy wyrywa mi wlasnie kolo 38 hz czyli takie pasmo co juz slabo slychac ale czuc wyraznie ..A co do glosnego grania to nie jestem tego zwolennikiem bo zawsze pocichutku sobie gram ..tylko lubie miec rezerwe . Bardziej podoba mi sie jak kazdy glosnik gra pasmem dla ktorego zostal stwozony a razem tworzy to dookola piekna scene audio ..
A ze sie uczepilem wlasnie tego B-P to tylko dlatego ze wg. mnie bass kojarzy mi sie z baaaasem i rozne tam tuby i inne mnie nie bawia bo nigdy nie zagraja basu !!! Przepraszam wszystkich ktorych urazilem :):) Ale to sa wlasnie gusta i jak napisalem nie dyskutujemy o tym !!!!

No to tyle jak cos jeszce nie tak to prosze .................

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2004 19:55:03 
Użytkownik

ony :peace:
spoko. teraz rozumiem co miałeś na myśli :peace: . fakt - każdy nazywa jak mu lepiej pasuje, ale grunt, to 100% zrozumienia. nie kwestionuję tego, co napisałeś, a wręcz przeciwnie - popieram w całej rozciągłości.
Z audiofilskim (wygrzanym) pozdrowieniem.
AVE.

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2004 20:35:22 
Użytkownik

Ćwiru praeciez wiem !!! Niech treferki beda z roba :) :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2004 20:58:24 
Użytkownik

:peace: :diabel: :peace: a 20Hz masuje ci plecy :!!: :!!: :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2004 21:22:14 
Użytkownik

Witam. A jak wygląda sprawa z kosztami? Bo też mam teraz taki problem. Miałem do niedawna 30cm sub Pioneer TSW 303 Free Air, zrobiłem do niego skrzynkę i coś tam grało. Ale wzmacniacz miałem słaby i tylko popiardywało. Głośnik niestety uszkodził mi się mechanicznie i teraz musze coś kupić. Na Allegro jest taki Pioneer:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23543811

Czy dac sobie spokój z Pionkiem. Może jakieś MacAudio lub Magnat? Chodzi mi o niski koszt zabudowy. I czy mam to pakować w skrzynkę czy lepiej zamocować membraną do tylnej ścianki w stronę siedzeń? Jeśli nie to czy ktoś może wyliczyć odpowiednią skrzynkę do głośnika? I jakiej mocy wzmacniacz najlepiej by było zapodać (pamiętając o kosztach)?
Jest jeszcze takie coś:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23503788

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2004 18:57:02 
Użytkownik

Wszystko fajnie Forest , ale jak to ma grac ??? To jest najwazniejsze pytanie co ma dawac ci woofer ??? Co od niego oczekujesz ??? Odpowiedz mi na to , to i ja ci cos naskrobie , napisz jaki zakres cenowy okolo , czy masz piecyk ?? Jak nie to jaki bedzie .TO JEST WAZNE !! Bo potem mozna sie zozczarowac a przeciez nikt tego nie chce :):)

Jak tylko bede umial to odpowiem , pomoge :):)

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2004 22:00:08 
Użytkownik

Ma byś bas. Miękki bas. Taki do Hip Hopu :-) Albo do soul. I ma być go tak dużo, zebym słyszał przy otwartym szyberze przy 140 km/h. BO teraz to nic przy tej prędkości nie słyszę. Wzmaka mam 2x50 ale chyba muzyczna, stary Pionek. Jednym słowe shit. Musiałbym też cos dokupić. Najlepiej jakiegoś cztero lub dwukanałowca z wyjściem na sub, żeby jeszcze przednie Axtony 13" zasilić. Radio to Alpine 4x45, czyli słabiutko, jak podłączyłem tego pionka to basu było troche więcej ale za to dzwięk był strasznie kiepski w porównaniu do Alpine. ALe ewentualnie może być wzmak do samego tylko suba - jakoś ten przód przeżyję. Cena oczywiście jak najnizasza, myślę, że tak do 1000 zł, może mniej. Pewnie sie nie da, ale coś z używek może dostanę. Samochód to C4, gaz w kole także cały bagaznik jest do syspozycji. Pozdrawiam i dziękuję za info.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1