.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lis.2024 00:50:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wygłuszenie drzwi w C4
PostNapisane: 17.kwi.2004 18:24:04 
Użytkownik

Witam. Kupiłem ostatnio na Allegro maty wygłuszające, te po 5.50. Wygłuszyłem nimi prawe drzwi w Audi 100 C4 i nie ma żadnej różnicy. Chodziło mi głównie o zlikwidowanie średnich tonów słyszalnych na zewnątrz samochodu przy zamkniętych drzwiach. Trochę jest to takie "disco polo". Myślałem, ze wyciszę trochę drzwi, a tu dalej tak samo słychać. Może coś źle zrobiłem? Okleiłem całą blachę od płata drzwi od środka, 4 maty na drzwi. Sam nie wiem. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2004 22:46:06 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
Drzwi to nie wszystko niestety. Przede wszystkim ściana grodziowa przód, bagażnik, oraz boki pod nogami kierowcy i pasażera. Do tego sprawdź czy nigdzie nie ma dziur, dziurek wychodzących na zewnątrz, bo średnie i wysokie tony wpadają przede wszystkim przez dziury.

sprawdź przyleganie szyb w drzwiach, także miejsce wychodzenia szyby z drzwi, czy nie ma luzu. pozatym wiesz... to duże auto...akustyki nie zmienisz samymi matami, trzeba tam trochę tego napchać...

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2004 21:03:43 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Witam, średnie tony raczej cięzko będzie wygłuszyć, ewentualnie mysle ze efekt będzie taki ze sie "zniżą...", same maty są również stsowane firmowe tyle tylko ze niewiele ich jest... napewno dają jakiś efekt...
śam zamierzam takie kupić :diabel: :P

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2004 20:25:43 
Użytkownik

witaj ja tez o tym myslalem tylko o wygluszaniu calego samochodu

najpierw trzeba zaczac od zlokalizowania szumow u mnie np sa to juz poprostu po wyrabiane elementy plastikowe na drzwiach i przy kokpicie i sobie juz troche lataja

jak ci drzwi brzecza to odkrec tapicerke i zobacz czy bez tego tez bedzie brzeczec nie raz jest tak ze elementy rapicerki na drzwiach brzecza

srednie tony hmm leo dlugosc fali srednich tonow jest na tyle dluga zeby przechodzic przez drzwi
nie mowiac juz o bassowych uderzeniach

ale popsrawdzaj tak jak mowi leo

dlugosc fali wysokich i srednich tonow jest na tyle mala ze mozna ja wygluszyc latwiejszym sposobem niz bass

co mozna bardzo latwo sprawdzic np przykladajac do gwizdka w kolumnach np zeszty a pozniej do glosnika bassowego (pomija szereg roznych innych spraw zwaizanych z akustyka auta )

pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1