Energy napisał(a):
W życiu bym nie pchał nad ten sufit zasilaczy, to raz. Ja bym zasilaczom nie wierzył bo to najsłabszy punkt i lepiej gdyby były w bardziej dostępnym miejscu.
Mam gdzie to umieścić, to najmniejszy problem.
Energy napisał(a):
Robiąc oświetlenie w postaci gęstej siatki taśm led będzie widoczne przez membranę, to dwa.No, chyba że membrana będzie bardzo mleczna i tu zapewne tak jest.
Wg. zdjęć oraz filmów nie widać jej(taśmy). Folia może być matowa, satynowa oraz transparentna/prześwitująca.
Energy napisał(a):
Zdjęcie sufitu regularnie (jednolicie) podświetlonego podpowiada mi że ponad membraną jest gładki biały sufit który dobija światłe które jest usytuowane wokół krawędzi (opaski, lub ściany) do której przymocowany jest profil. Oświetlenie skierowane jest od boków a sufit właściwy rozprasza światło.
Wg. mnie oraz wycen oświetlenia które dostałem to aby zrobić sufit całościowo podświetlany robiący jako główne źródło światła w pomieszczeniu(salonie) to potrzeba ponad 100mb taśmy a jej moc to ~600w także to nie będzie tak jak myślisz.
Biedron napisał(a):
Dla mnie mało miarodajne jest zamieszczone zdjęcie, które nie do końca może odzwierciedlać rzeczywisty efekt. Z mojego doświadczenia to mając te paski 10cm nad membraną to będą widoczne cienie i linie a nie całkowicie równomierne podświetlenie. Zdjęcie w zależności od ustawień aparatu może tuszować cienie.
Też mi się tak wydaje ale gdyby odpowiednio dobrać moc takiego zestawu to nie byłoby widać tych "cieni" bo zabiła by je moc światła z taśmy. Można wiedzieć co robiłeś z taśmy led?