.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.kwi.2025 21:47:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kupiłem parchola
PostNapisane: 12.lut.2016 18:18:00 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Panowie widzę że wiecie gdzie dzwoni, ale nie wiecie w którym kościele hahaha
Wybuchowe były sławne RD 2,8 turbo. Sam wysadziłem jednego pod lawetą :D ) Wadliwa była długa głowica aluminiowa, która zwyczajnie wyginała się i pękała w komorach spalania,silniki te wybuchały w Hiszpanach, starych GR-ach , potem w nowszych Y61 dołożyli im chłodnicę powietrza, i coś tam niby poprawili, a wraz wybuchały. W późniejszych tych 3,0 taki właśnie nabyłem, są kłopoty z pompą wtryskowa, i trzeba regularnie zmieniać olej ,bo układ korbowy jest nie za mocny. Ale wybór był świadomy, pompa jak by co to koszt 1000 pln, więc nie ma co panikować. Tym bardziej ze wóz stał tam już spory czas siadłem i zapalił jak wfm -ka od kopa :D

drookash napisał(a):
Pamiętam... kiedyś spałem w Trzcielu jak budowaliśmy A2. Kwatera u rolnika... miał takiego Partola 2.8 w dieslu... codziennie rano palił go z minutę przy -10C zanim zagadał ale jak już poszedł ogień to bele z lasu nim ciągnął wykarczowane pod A2. Koła większe, zawiecha lekko w górę i dawaj... nie było dnia by nie wrócił nim na noc.

Ten silnik miał ciekawy układ świec żarowych . Trzy były zwykła jak w każdym samochodzie, a trzy miały druga blachę z prądem dokręcona, i specjalny przekaźnik dogrzewał trzy cylindry żeby w niskich temperaturach ułatwić pracę zaraz po rozruchu aż do rozgrzania silnika. Zamienników tych podwójnych świec nie było , a oryginalne kosztowały coś ponad 250 za sztukę, sterownik /przekaźnik tez siadał, i jak to się popsuło, ludzie drutowali, i dlatego tak wyglądało właśnie palenie tych bryk :D

PostNapisane: 12.lut.2016 21:22:13 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Hmmm, ładna seria, dbaj o nią... :peace: :peace:
Fajny ten męski samochód...

PostNapisane: 12.lut.2016 22:45:03 
Klubowicz

nie dość, że parch to i jeszcze nissan. Rozumiem temat w hyde park, jeśli to byłby GTR, ale to to to?

ps kupiłem dzisiaj seicento wklejać linki ?:)

'11 Lagoona III 2.0 DCI 180km 420NM & more
ex AFN & D11
i inne ustrojstwa.

PostNapisane: 12.lut.2016 22:55:48 
Użytkownik

emsi a co ty gorszy? miłość, tolerancja, akceptacja!

PostNapisane: 12.lut.2016 23:28:14 
Użytkownik

emsi napisał(a):
nie dość, że parch to i jeszcze nissan. Rozumiem temat w hyde park, jeśli to byłby GTR, ale to to to?

ps kupiłem dzisiaj seicento wklejać linki ?:)

No nissan. Właśnie reno przez ta kooperacje spierdo..liło tą markę swoimi silnikami i jakąs tam elektroniką , a widze ze smigasz królową lawet, więc może kiedyś ktoś patrolem z lawetą Ci pomoże :peace:
Pokaż to czymtociento, nie wiedziałem ze to jeszcze ktoś po coś kupuje. Kiedyś po pijanemu jak jeszcze na allegro licytowało się samochody wygrałem taki wóz na aukcji w Białystoku, za 750 pln :D . Ojciec się ze mnie śmiał ,ale jak zajechałem tragedii nie było,troszke klepanka malowanka, i 35 min na giełdzie stałem, pare groszy w kieszeni zostało.

PostNapisane: 12.lut.2016 23:44:42 
Użytkownik

Auto: B2Q+B4Q+S2
mały v8 napisał(a):
Ten silnik miał ciekawy układ świec żarowych . Trzy były zwykła jak w każdym samochodzie, a trzy miały druga blachę z prądem dokręcona, i specjalny przekaźnik dogrzewał trzy cylindry żeby w niskich temperaturach ułatwić pracę zaraz po rozruchu aż do rozgrzania silnika. Zamienników tych podwójnych świec nie było , a oryginalne kosztowały coś ponad 250 za sztukę, sterownik /przekaźnik tez siadał, i jak to się popsuło, ludzie drutowali, i dlatego tak wyglądało właśnie palenie tych bryk :D

NGK napewno robi takie świeczki coś koło stówki sztuka :) Pierwszy raz jak miałem z nimi do czynienia to nie wiedziałem o co kaman i klient zamawiał 3 razy bo mówił "panie nowe i spalone!" sprawdzał miernikiem przejście między obudową świecy i gwintem :D no i niby jak pospolite świece tak się sprawdzi to te mają + i - przy gwincie separowane izolatorem dla dwóch szyn zasilających tak jak mały prawi :) Ciekawy patent

PostNapisane: 13.lut.2016 09:34:20 
Użytkownik

Autko zacne , zacny wypas , ale nie przesadzajmy ,że gruby widywałem kupione w Polsce z grubszym , ale na potrzeby ,,normalnego człeka " wystarczające. Mnie się nie chciało z tym tyłem (prawym błotnikiem) walczyć .Na dodatek szukam czegoś w automacie ( wiem niezbyt udane konstrukcje w tych samochodach , ale się przyzwyczaiłem i pokochałem automaty) .
Ale faktycznie stan mechaniczny tego auta był naprawdę fajny .
A fotele widywałem gorsze , zresztą ja nie zauważyłem innych zniszczonych oprócz fotela kierowcy i dosyć przybrudzonego bagażnika (jak to od rolnika bywa) .
Po części trochę zazdraszczam i pluje sobie w brodę ,że ja go sobie nie kupiłem. Jeszcze raz gratki bo auto wypas. Tylko robić z niego bulwarówkę to trochę profanacja jak dla mnie , bo wiem ile to auto pomimo swojego ciężaru daje frajdy w terenie.

PostNapisane: 13.lut.2016 10:42:43 
Użytkownik

Błotnik to dzień roboty i w podkładzie. To konstrukcja ramowa, wierzchnie blachy nie mają sztywności, można je naciągać prostować w dowolny sposób przy użyciu znikomej siły. Co do przeznaczenia , to wyprawówka mi nie potrzebna, jak kiedyś robiłem na pomocy drogowej, to miałem poubierane samochody, i wyciągałem kochasi z różnych kniei, dziś potrzebuję raczej samochód do lawety do przemieszczania się od granicy do granicy, więc będzie błysk ksenony neony :)
A tak w ogóle , to nie masz co żałować, ja liczyłem że na same materiały, i części dołożyć muszę 5 tysi lekkim ołówkiem, a wszystkie prace zamierzam wykonać sam , łącznie z renowacją foteli. Trzeba jeszcze dokupić trzeci rząd siedzeń a to tez sobie cenią, i nie wiem czy sprzęgło nie jest już na dobiciu, ale to w pracy wyjdzie, niby działa wszystko ale jakoś dziwnie twarde i ma nie duży skok. Zobaczymy, niebawem zdam relacje co i jak.

PostNapisane: 14.lut.2016 13:37:04 
Użytkownik

Auto: Renata
Jak sie motor zepsuje to mozna zmienic ;-)

Wersja mocniejsza - https://m.youtube.com/watch?v=U79z5lNIfp4

Wersja slabsza - https://m.youtube.com/watch?v=MHfOtUzhASs

PostNapisane: 14.lut.2016 14:09:57 
Użytkownik

Jak się zepsuje to się zreperuje :D . Miimo ze szlak jest w miare przetarty, dostępne sa nawet specjalne kity, to jakoś jestem przeciwnikiem wszelkich swapów, miałem kiedyś tak pomotany stary amerykański samochód, i zawsze coś niedomagało :/ . Ten egzemplarz silnikowo wygląda bardzo dobrze, dostanie nowy olej , płyny, przy rozważnej eksploatacji nie zakładam żadnych awarii.

PostNapisane: 15.lut.2016 12:00:42 
Użytkownik

ja swapy na hamerykańskie 6,5L diesel gdzieś oglądałem, nie wiem czy motorownia czasem nie z hammera

a swoją drogą 100lat temu wujek takim GR (starszymi też) lawetę ciągał, tylko taką na 2 auta :D
pamiętam że te starsze parę razy zdechły na trasie, w nowszym też coś padło pomimo że jako nówka kupiony
lekko nie miały, gonione były a potem pod dystrybutorem czasem 16L wychodziło :599:

+lato:: honda x11 akrapovic był, czeka na następce
było na zimę: A6 C5 2.5tdi Tip ake Q Avant
było: skodzina megapałer fabia 1.2htp
było: e46 330d+ sedan manual 303@705
było: e39 530d T manual

PostNapisane: 01.mar.2016 19:27:09 
Użytkownik

Trochę działam. Zdjąłem zderzaki ,poszerzacze do malowania, o dziwo pod spodem zero rdzy , aż jestem w szoku jeden burchelek spod spinki wyszedł , ale to tylko oskrobać i zamalować pędzelkiem.

Obrazek

W środku mieszał się zapach staroci, kurzu wymiocin, i krowiego łajna , wywaliłem wszystkie wygłuszenia dywany do prania zapach wstępnie ustał

Obrazek

Fotele wyjęte do lakierowania, tapicer poprawia mi siedzisko, wszystko będzie jak nówka.

Obrazek

Jutro lecę za Sochaczew po grube A/T-eki 33" BF Goodrich Będzie ładnie się prezentował. ;)

PostNapisane: 01.mar.2016 22:27:48 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
działaj działaj Panie, będzie lalka :)

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 09.mar.2016 17:06:31 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Cos Ci tam jednak wychodzi jak trzezwy jestes ;)
ATeki bedziesz wsadza na ori dekge czy cos rasowniejszego?
Popatrz na Forda F150 Raptora...zajebiaszcze fele tam szly.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 07.kwi.2016 15:57:05 
Użytkownik

Trochę mnie nie było bo pewien ...złamany mnie zbanował hu wie o co, nie mniej jednak wóz praktycznie gotowy,
...tu przygotowany do lakieru, chore elementy zostało tylko okleić i trysnąć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

AT eki 33" ze starych zapasów już założone na wypiaskowanych i wylakierowanych felgach.

Obrazek

Dywany wstępnie wyprane

Obrazek

Hak i wzmocnienia zderzaka tylnego wypiaskowane i wylakierowane , gotowe do założenia.

Obrazek

W między czasie zdjąłem wszystkie boczki, i zalałem przeźroczystym fluidolem wszystkie ranty w drzwiach i w nadkolach, bo mimo że w temacie korozji ten egzemplarz jest w stanie idealnym to grzech by było tego nie zrobić. I założyłem jakieś głośniki z moich zasobów magazynowych, bo jak się okazało tył był popalony.

Obrazek

Poza tym udało mi się kupić brakujący trzeci rząd foteli za "pół ceny"

Obrazek

Przód złożony, w lampy poszły xenony, , do tego listwa ledowa według założenia, jeszcze małe dzienne wcisnę w szczeliny zderzaka, żeby było jak w święta na choince :-D

Obrazek

Tyłem też można odjechać , tylko tablice przynitować zostało. Może trochę festyniarski pokrowiec zakupiłem, ale do tego rozmiaru koła nic innego nie było, a oryginał był wysiepany, i wypłowiały.

Obrazek

Poszerzacze i koła tez założone , zostało fotele i kilka plastików w środku.

Obrazek

Jutro będę debiutował w tematyce renowacji skór . Kliknę kilka fotek jak to wyjdzie.

PostNapisane: 07.kwi.2016 16:13:42 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Ładnie wyszło. Idealna fura do imprez terenowych. :peace:

PostNapisane: 07.kwi.2016 17:31:31 
auto zjebiaszcze :peace:
Ta listwa to pewnie dzień z nocy robi he,he tylko olałbym te dzienne bo jakoś mi się źle kojarzą.
właśnie trochę Cie nie było...pewnie komu po kielichu nawrzucałeś :D

PostNapisane: 07.kwi.2016 18:29:25 
Użytkownik

Wrzuć fotke jak ta listwa świeci :)

PostNapisane: 07.kwi.2016 19:00:11 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
ja już zacząłem się martwić..
ale jest OK, fura git :)

...miód malina :)

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 08.kwi.2016 18:01:43 
Użytkownik

Zrobiłem fotkę tej listwy jak świeci, ale aparat tak to dostraja, jak by była noc i tylko kreska świeczek :D . Ogólnie ujmując to w słowach....jak zaświeciłem w garażu to zrobiło się jasno jak by ktoś spawał :d .
Jakoś tak to reklamował sprzedawca

Obrazek

Siedzenia wyszykowane. Tu przed lakierem:

Obrazek

Tu po, już zamontowane:

Obrazek

Obrazek

Troszkę za mało pasty matującej dodałem do farby , ale jak dobrze wyschną przetrę je delikatnie włókniną , będą jak fabryka.

Założyłem też wskaźnik ciśnienie doładowania , bardzo przydaje się przy ciągnięciu ciężkiej przyczepy, szczególnie w górach. Nieraz ujęcie milimetra gazu zmniejsza doładowanie o połowę. Poza tym dobrze wiedzieć ile tam dmucha ;)

Obrazek

Rolnik miał tez za ciężkie gumiaki , i próg był deczko wypolerowany od wsiadania, więc oczyściłem i pomalowałem.

Obrazek

Obrazek

Jutro zostało założyć CB , wysprzątać powiesić zapach i zrobić oficjalną końcową sesyjkę :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1