Zagor napisał(a):
Powiedz im, żeby sobie ten wrak wsadzili w D....., jeśli już pójdziesz w całkowitą maja go sobie zabrać, znajdź warsztat (jeśli zależy ci na tym, żeby zrobić auto) i niech ci zrobią realny kosztorys naprawy, bo te mendy z ubezpieczalni, jak widzą że jest szansa na całkowitą, to liczą na ORI gratach i stawkach jak z ASO, w innym przypadku wszystko na zamienniku i to jeszcze liczą amortyzację, o stawkach juz nie wspominam.
A więc Panowie sprawa nabiera obrotu, otóż :
Jak już wspomniałem wyliczyli naprawę na 12 tyś z groszem , gdzie zastosowali też przelicznik kursu euro gdyż pewnych części chyba nie ma w polskim aso itp. Rozmawiałem dziś z rzeczoznawcą , i ten mi powiedział iż ma problem aby moje auto wycenić . Sprawa polega prawdopodobnie na tym że nie może znaleźć audi b3 competition na polskim rynku itp. , etc...
Więc zerknąłem sobie na Ebaja ... i zalazłem tam dwie sztuki b4... jedna za 8500 euro , druga za 3500 euro. Robi się z tego odpowiednia suma przeliczając na nasze złotówki. Ten rzeczoznawca też prawdopodobnie widział te oferty , i to jest właśnie dla niego pewnie ten problem z wyceną mego auta .Rzecz jasna wezmę to za podstawę wyceny.
Zrobili sobie wycenę na ori częściach, no oczywiście bo przecież to mi tak przysługuje jak najbardziej

, i się z tego wycofać zbytnio nie mogą . Przeliczając kurs euro czyli 8500 euro na złotówki to daje sumę 34 tyś , 3.500 euro to na polskie około 14 tys. Wypośrodkowując tę sumę mamy coś około 20 000 zł. Rzecz jasna mogą chcieć naprawiać te auto itp. ale ja zawsze mogę za pół roku przyjść z reklamacją na powierzchnie lakierniczą itp. etc ..... Z drugiej strony gdy zdecydują się na naprawę auta, to mam dwa wyjścia :zażyczyć sobie lakierowanie całego auta w aso < i to nie koniecznie polskim aso , bo nasi to partacze> , gdyż z powodu lakierowania jednego błotnika będę miał różnicę odcieni .Tudzież będę chciał wymiany tylnego całego błotnika, tak aby obyło się to bez szpachlowania auta . A to też podniesie wartość naprawy . Tudzież mogę pójść z nimi na ugodę taką a nie inną , która by zadowalała moje roszczenia .
Co o tym myślicie ??