.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.cze.2025 07:26:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 15:59:58 
Klubowicz

Mariojr napisał(a):
Carlnova - mozesz powiedziec jak ta przepływka boscha sie sprawuje?? Bo wlasnie mam zamiar ta sama z tym numerem wymienić pewnie jutro. Aha i jeszcze jedno czy dali Ci 2 lata gwarancji ??
Pozdro

Witajcie !!!

Oczywiście dali mi dwa lata gwarancji razem z fakturą, ale najpierw myślałem, że mnie szlag trafi. Podejrzewam, że będziesz miał podobny problem, bo masz tylko numer BOSCHA i chociaz to ta sama przepływka, Pan będzie wciskał Ci wyższość tej ze znaczkiem CCCO. U mnie trwało to pół godziny zanim skapitulowali. Szkoda słów... :diabel:
ASO omijaj z daleka - chyba, że chcesz kupić części ori - to raczej niestety jesteś na nich skazany.
W Łodzi słyszałem, że jest idczak - sridczak, ja od siebie dodam w Koszalinie dudojć - srudojć :diabel:
Mariojr, dopiero co z zafascynowaniem czytałem Twoje perypetie z VP44, weź sobie do serca dobrą radę meszruma - sprawdź lmm przed wymianą.
Wrzuć logi na forum, a "cyganka prawdę Ci powie" :D :D :D
Zaoszczędzisz w ten sposób, jak ja, trochę kasiory - i dzięki temu, rozpropagujesz dobre imię V6 - teczek - może Adaś 12 przestanie się upierać, że 2,5 TDI to totalne kible i zacznie je polecać ?... :diabel:

Aaaach...
Nie odpowiedziałem na Twoje najważniejsze pytanie - nowa lmm sprawuje się rewelacyjnie, auto śmiga jak torpeda nawet przy 150 kucach.
Polecam jeszcze zabezpieczyć ją dobrej klasy filtrem powietrza, bo jest bardzo czuła na wilgoć i zanieczyszczenia stałe.
Nie oszczędzaj - wybierz oryginalny Luftfilter KNECHT Mahle VAG 059133843 lub 059133843 A (wg mojego przyjaciela Meszruma)

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 13:16:10 
Użytkownik

Z przepływomierzem u mnie historia taka, ze po tej historii z pompa, mechanik stwierdzil ze sprawdzali i do wymiany mam przepływke - stwierdzil ze to na 100%. Pojechalem do elektryka na diagnostyke - przełożyliśmy z innego AFB przepływke do mojego - no i przejechalem się..... Powiem tak: nie wiedzialem ze te 2,5 tdi tak zapie........ją. naprawde efekt niesamowity. Az trudno uwierzyc ze przez glupia przepływke auto tak bardzo traci na dynamice. No i stąd wlasnie wiem ze muszę ja koniecznie wymienić. Mam nadzieje ze i to spalanie spadnie bo 12l w mieście to zdecydowanie za duzo chyba, (czytałem dużo o tym na forum i chyba 10l w miescie to dla AFB max).
Co mnie zdziwilo jeszcze - to fakt, iż maja przepływki Bosch'a w sklepie normalnym z czesciami, tak samo mozna je kupic regenerowane i koszutją 335zł. Dziwne czy normalne - czy to bedzie to samo co w ASO ?? (wiem ze tylko z ASO kupowac).
Pozdro dla wszystkich :D

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 13:19:39 
Użytkownik

w ASO, za lmm ze znaczkiem Audi, zapłacisz ok. 400 - niestety także za regenerowaną...
z doświadczenia wiem, że regenerowane wytrzymują ok. 3-4 miesięcy...
...ale od czego jest gwarancja :diabel: ...

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 13:26:02 
Użytkownik

No wlasnie wiem ze 400zl w ASO, pytanie moje tylko takie jak myślicie - czy ten Boscha który oferują w sklepie za 335zł tez regenerowany - to jest to samo co serwis oferuje ?? Aha bo w sklepie na ten boscha daja 1 rok gwarancji, a serwis 2 lata - to jest dla mnie dziwne. Tu Bosch i tu Bosch - a inna gwarancja.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 13:40:35 
Użytkownik

A spalanie raczej nie spadnie, bo padnięta przepływka ograniczała Ci dawkę.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 13:44:14 
Użytkownik

Mariojr napisał(a):
No wlasnie wiem ze 400zl w ASO, pytanie moje tylko takie jak myślicie - czy ten Boscha który oferują w sklepie za 335zł tez regenerowany - to jest to samo co serwis oferuje ?? Aha bo w sklepie na ten boscha daja 1 rok gwarancji, a serwis 2 lata - to jest dla mnie dziwne. Tu Bosch i tu Bosch - a inna gwarancja.

poza kwestią, że w PL ochrona na cokolwiek zakupione w sklepie wynosi 2 lata, a nie rok, to proponuje kupić to lmm w ASO.
w przypadku, gdy to lmm zacznie Ci źle mierzyć, to jak panu zza lady udowodnisz ten fakt?
a ASO przynajmniej zVAS'uja...

wowo, spalanie może się zmniejszyć.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 13:50:24 
Użytkownik

Co do spalania podałem to na swoim przykładzie. Auto jest dynamiczniejsze szczególnie w górnych obrotach. Spalanie pozostało bez zmian.

Ostatnio edytowano 08.lut.2007 13:54:05 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 13:52:54 
Klubowicz

wowo napisał(a):
A spalanie raczej nie spadnie, bo padnięta przepływka ograniczała Ci dawkę.

Spadnie wowo, spadnie... :diabel:
Co prawda mój przykład jest mało miarodajny, bo miałem jeszcze chipa potwora, ale zmiana softu na oryginalny zbiegła sie w czasie z wymianą przepływki na EX. Auto rzeczywiście dostało rewelacyjnego "kopa", a wyświetlacz FIS-a zaczął wskazywać po mieście (przy jeździe mojej żony)zamiast 15,8 litra -> 9,2 litra/100 km.
Mariojr, napewno zaobserwujesz spadek spalania :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 18:34:51 
Użytkownik

spalanie dla AFB 12 litrow to norma a moj nawet 13 (ale teraz jezdze na odcinkach ok 4 km i czesto odpalam najpierw silnik aby sobie troche pochodzil) na wolnych i po wymianie przeplywki raczej nie spadnie a wzrosnie :D przez tzw czerpanie przyjemnosci z jazdy,

ja swoja przeplywke kupilem tez w ASO tyle ze VW tez za 400 lecz dostalem taka z koncowka "E" a nie EX czyli wychodzi na to ze otrzymalem orginal a nie regenerowana?

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 18:46:30 
Użytkownik

A powiedz - jak wlasnie u Ciebie bylo z montazem?? Sam montowalem i masz gwarancje ?? Nie twierdzili w serwisie ze przy przeplywce musi byc ich montaz - który wg nich jest warunkiem gwarancji ??

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 19:19:50 
Klubowicz

waldimas napisał(a):
spalanie dla AFB 12 litrow to norma a moj nawet 13 (ale teraz jezdze na odcinkach ok 4 km i czesto odpalam najpierw silnik aby sobie troche pochodzil) na wolnych i po wymianie przeplywki raczej nie spadnie a wzrosnie :D przez tzw czerpanie przyjemnosci z jazdy,

ja swoja przeplywke kupilem tez w ASO tyle ze VW tez za 400 lecz dostalem taka z koncowka "E" a nie EX czyli wychodzi na to ze otrzymalem orginal a nie regenerowana?

Waldi, masz rację to jest spalanie średnie, a przecież nie jeżdżę tylko po mieście. Niemniej jednak w moim przypadku zużycie paliwa rewelacyjnie zmalało (zaznaczam, że to tiptronic i jeżdżę non stop na włączonym klimatronicu).
Zajrzałem do naklejki z danymi wyposażenia w bagażniku i takie mam dane dotyczące zużycia paliwa dla mojego AFB:
zużycie w jeździe miejskiej 12,2 l/100km
zużycie w jeździe poza miastem 6,1 l/100km
zużycie łącznie (średnie) 8,2 l/100 km
Jak to się ma do rzeczywistości - sprawdzimy jak wyjeździmy zbiorniczek paliwka :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2007 20:17:38 
Użytkownik

U mnie miasto w 9L się mieści :D trasa 6,6L oczywiście jeźdzac normalnie.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2007 09:56:30 
Klubowicz

wowo napisał(a):
U mnie miasto w 9L się mieści :D trasa 6,6L oczywiście jeźdzac normalnie.

No widzisz, wowo :peace:
Czasami warto mieć manuala, a nie tiptronica :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2007 10:31:58 
Użytkownik

Mariojr napisał(a):
A powiedz - jak wlasnie u Ciebie bylo z montazem?? Sam montowalem i masz gwarancje ?? Nie twierdzili w serwisie ze przy przeplywce musi byc ich montaz - który wg nich jest warunkiem gwarancji ??

montowalem samemu i nic nie wspominali o utracie gwarancji tylko podali mi numer przeplywki ktora musze zdac ale to chyba przez to ze mam jeszcze z nimi jedna niezalatwiona sprawe :D

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2007 12:42:23 
Klubowicz

waldimas napisał(a):
Mariojr napisał(a):

montowalem samemu i nic nie wspominali o utracie gwarancji tylko podali mi numer przeplywki ktora musze zdac ale to chyba przez to ze mam jeszcze z nimi jedna niezalatwiona sprawe :D

U mnie było podobnie, gość z serwisu upierał się, że tylko z ich montażem może udzielić gwarancji, bo jak to określił, po montażu trzeba wykasować wszystkie błędy podpinając się pod komputer.
Po moim trochę ironicznym uśmiechu i delikatnej rozmowie na temat ogromnego skomplikowania tej operacji (10 sekund roboty - dwa wkręty mocujące do obudowy filtra powietrza, opaska zaciskowa i założenie wtyczki) oraz stwierdzeniu, że mam interfejs i VAG-a, dał sobie spokój :diabel:
Chodzi o zwykłe naciągnięcie klienta na dodatkowe 100 PLN + 22% VAT za ich niezwykle profesjonalny montaż :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2007 15:40:33 
Użytkownik

Jako że w ciągu ostatnich kilku dni teperatura spadła do -16*C pojawiły sie pewne kłopoty z porannym odpaleniem. Auto zimne po około 30h postoju, grzeje świeczki, kontrolka gaśnie i odpalam. Praktycznie od strzała chce juz zapalić, więc odpuszczam rozrusznik i nic :/. Powtarzam czynnoć i zapala. Czasem odpala za 3 razem :/
Przy temperaturach około -5*C jakie były do tej pory było oki.
Od czego zacząć?? Co posprawdzać?

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2007 18:37:45 
Użytkownik

wowo napisał(a):
Jako że w ciągu ostatnich kilku dni teperatura spadła do -16*C pojawiły sie pewne kłopoty z porannym odpaleniem. Auto zimne po około 30h postoju, grzeje świeczki, kontrolka gaśnie i odpalam. Praktycznie od strzała chce juz zapalić, więc odpuszczam rozrusznik i nic :/. Powtarzam czynnoć i zapala. Czasem odpala za 3 razem :/
Przy temperaturach około -5*C jakie były do tej pory było oki.
Od czego zacząć?? Co posprawdzać?

zacznij od obejrzenia tego, bez wątpienia, doskonałego wideo mojego autorstwa: http://rapidshare.com/files/16034809/MVI_2762.avi.html .
jako, że posiadam 1 garaż, to jeden kondon stoi pod niebiosami.

na filmie jest AFB, -6*C [w nocy -16*C], po 24h postoju. zwróć uwagę, kiedy puszczam rozrusznik [obejrzyj kilka razy - chwila lekkiego rozbłyśnięcia tarczy zegarów]. ustaw volume na wysoki poziom - dźwięk wyszedł dosyć cicho.
3x podgrzewane świece przed rozruchem.

jutro odpal tak samo i napisz, czy nie urwało Ci stopy [i porozrywało pantofli].

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2007 18:57:23 
Użytkownik

to jest po 3 podgrzewie świec?? hmm w momencie, kiedy ja odpuszczam rozrusznik ty dalej piłujesz :D

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2007 18:59:13 
Użytkownik

tak, to jest po 3 pełnych podgrzaniach.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2007 19:13:32 
Użytkownik

hmm, jutro rano oblukam tym sposobem?
Czyli, pojednym podgrzaniu nie ma mowy o odpalieniu?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1