.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 01:23:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Skrzynia TipT. 5HP19 - wyciek, łączenie skrzyni z silnikiem
PostNapisane: 22.paź.2015 16:10:32 
Użytkownik

Auto: Audi S3 8V1
Witam serdecznie.
Mam problem z moim Audi A6 2.5 TDI ze skrzynia TipTronic: 5HP19.
Uszkodziłem skrzynie biegów, wjeżdzając w duża dziurę i uderzyłem mocno o tory tramwajowe.
Kupiłem tą samą, używaną skrzynie, natomiast od benzyny 2.8. Wczoraj udało mi się samochód uruchomić, przejechać się i było wszystko w porządku. Pod samochodem pojawiła się mała plama oleju, natomiast myślałem że to olej który ulał mi się przy wlewaniu do silnika, lub innych płynów eksploatacyjnych które za jednym zamachem, wraz z wyciagnieciem skrzyni i silnika, zmieniałem. Dzisiaj jeszcze delikatnie dojechałem do znajomego aby po całej opracji zmiany skrzyni podłączyc komputer, a po powrocie do domu ze skrzyni lało się juz naprawdę intensywnie.
Po odpaleniu samochodu, spada na ziemie kilkanaście kropli na sekundę z miejsca na którym oznaczyłem w czerwone kółka i strzałkami na zdjęciu które dołączam. Możecie mi podpowiedzieć co mogło się stać od strony wewnętrznej skrzyni że zaczęło to cieknąć? Wydaje mi się że i tak nie obejdzie się bez kolejnego wyciągania skrzyni... Nie ma się jak teraz dostać od góry, bo może jeszcze leje się gdzies od góry a poprostu w tym miejscu akurat się wszystko gromadzi i wylatuje... Miał ktos kiedyś taki problem?

Dzisiaj po odpaleniu samochodu odrazu skrzynia wchodzi w tryb awarii, wczoraj jeździła bez problemu.

Tytuł: Re: Skrzynia TipT. 5HP19 - wyciek, łączenie skrzyni z silnik
PostNapisane: 22.paź.2015 16:45:52 
Użytkownik

Auto: Audi S6 C5 2003 sedan
Uszkodzone podczas montażu wejście wałka do skrzyni? Zdarzyło mi się go uszkodzic przy montażu skrzyni w innym aucie.

Strefa czasowa: UTC + 1